Přejít k hlavnímu obsahu

Nejnavštěvovanější hrady a zámky v Česku: skvosty, které musíte vidět na vlastní oči

Okolo půl milionu lidí každý rok navštíví české hrady a zámky. Jak dobrá je sezóna pro kastelány, to vždy hodně závisí na počasí. Na které hrady a zámky se nejčastěji chodí, to už pár let zůstává přibližně stejné. Podíváme se na 10 nejoblíbenějších českých památek.

Nejnavštěvovanějším městem České republiky je Praha, a tak si lidé logicky ze všech památek v zemi nejčastěji k návštěvě vybírají Pražský hrad. Podíváme se na něj a dalších 10 populárních hradů a zámků, na které můžete vyrazit, pokud si chcete zpestřit dovolenou.

Pražský hrad

Od 9. století sídlo králů, od roku 1918 sídlo prezidentů. Mezi architektonickými výtvory největší symbol celé země.

Bezpochyby nejvýznamnější česká památka je podle Guinessovy knihy rekordů největším souvislým hradním komplexem na světě. Zaujímá plochu asi 70 000 m2 a je zajímavý i celou plejádou použitých architektonických stylů.

Otevírací doba: celý areál 6 – 22, objekty 9-17 (duben – říjen) nebo 9 – 16 (listopad – březen).

Pražský hrad
Od roku 1918 je Pražský hrad sídlem prezidenta.
Zdroj:
Bigstockphoto

Lednice

Nejnavštěvovanější zámek v České republice. Turisty přitahuje nejen zámek sám, ale také úžasný park s nepřehlédnutým minaretem a dalšími stavbami včetně stájí a umělé zříceniny z 19. století. 

Zámek má svůj původ už v roce 1222, kdy zde podle všeho stála gotická tvrz s dvorcem. Tu nechal teprve v 16. století Hartmann II. z Liechtensteina nahradit renesančním zámkem. Ani tím to ale neskončilo – v 17. století byla stavba zbořena a nahrazena pořádným barokním sídlem. Dnešní vzhled pochází až z poloviny 19. století.

Otevírací doba: každý den 9 – 17 (červenec a srpen), 9 – 17 mimo pondělí (září), 9 – 17 jen o víkendu (říjen, duben), 9 – 18 mimo pondělí (květen, červen).

Český Krumlov

Spolu s Lednicí jeden ze dvou českých zámků, který mívá návštěvnost přes 300 tisíc lidí za sezónu. Ze zámecké věže je nejlepší pohled na celé městečko, které patří ke kulturnímu dědictví chráněnému organizací UNESCO.

Nejstarší zmínka o zámku pochází z 40. let 13. století, ale udává se, že místo, na němž hrad stojí byl osídlen už v době bronzové. Ani tento zámek se nevyhnul několika rekonstrukcím, například za vlády Schwarzenbergů, za jejichž vlády se zámeckému areálu dostalo změn v evropském duchu tehdejší doby.

Otevírací doba: 9 – 17 (červen – srpen), 9 – 16 (duben, květen, září, říjen).

Hluboká nad Vltavou

Romantický areál zámku s typickým cimbuřím láká turisty i díky těsné blízkosti jednoho z největších měst v republice – Českých Budějovic. Bez problémů k němu tedy dojedou i méně zdatní cyklisté, trasa z Budějovic je navíc pohodová a bez velkých terénních vln.

Na zámku Hluboká nad Vltavou jsou fascinující stěny a stropy zdobené ušlechtilým dřevem a dřevořezbami. V některých místnostech najdeme malířská díla autorů z 16.-18. století. Milovníci vaření a jídla mohou obdivovat zámeckou kuchyni a cukrárnu s osobním i jídelním výtahem ze začátku 20. století.

Otevírací doba: denně 9 – 17 (červenec a srpen), 9 – 17 mimo pondělí (květen, červen), 9 – 16:30 mimo pondělí (duben, září, říjen), 10 – 16 mimo pondělí (listopad - březen).

Hluboká nad Vltavou
Hluboká nad Vltavou je považována za nejkrásnější zámek u nás. I tady se točilo nespočet pohádek.
Zdroj:
Bigstockphoto

Karlštejn

Nechat se na hrad dovézt kočárem a pak se projít po kouzelné kapli nebo Císařském paláci a nechat se taky trochu vyděsit v bývalém hradním vězení, to je ta pravá středověká romantika, která ke Karlštejnu jednoznačně patří.

K největším zajímavostem hradu patří nástěnná výzdoba z 14. století, 129 obrazů Mistra Theodorika v kapli sv. Kříže, největší portrétní galerie českých panovníků v ČR, repliky Svatováclavské koruny a další. A kdo by neznal veselohru Noc na Karlštejně?

Otevírací doba: denně 9 – 18:00 (červenec, srpen), 9:30 – 17:30 mimo pondělí (květen, září), 9:30 – 16:30 mimo pondělí (říjen), jen ve vybrané dny v 10 – 15 (leden, listopad, prosinec), 9.30 – 16 mimo pondělí (březen), 9:30 – 17 mimo pondělí (duben; na Velikonoční pondělí otevřeno), 9 – 17:30 mimo pondělí (červen).

Konopiště

Švejkova posluhovačka paní Millerová nepopsala zastřeleného následníka trůnu Františka Ferdinanda d’Este jako „toho tlustýho nábožnýho z Konopiště“. Princ skutečně do historie zámku výrazně zasáhl – koupil ho, rád na něm pobýval a nechal ho také přestavět do dnešní podoby.

Víte, že na Konopišti se nachází i medvědárium? Chov medvědů zde má dlouhou tradici, první medvědy si sem Lobkovicové pořídili v polovině 19. století. Dnes zde najdeme i vzácného medvěda ušatého.

Otevírací doba: 10 – 17 mimo pondělí (červen – srpen), 10 – 16 mimo pondělí (duben, květen, září), 10 – 15 mimo pondělí (říjen), 10 – 15 jen víkendy (listopad).

Konopiště
Pýchou Konopiště jsou už dlouhá léta medvědi.
Zdroj:
Bigstockphoto

Kroměříž

Půvabný arcibiskupský zámek má to, co bychom na Moravě čekali – vinné sklepy, v nichž zraje báječné víno z biskupských vinic. 

Komplex arcibiskupského zámku a přilehlých zahrad zaujímá výjimečné postavení mezi památkami na Moravě, o čemž svědčí i jeho zápis na Seznam kulturního dědictví UNESCO ke konci 90. let. Olomouckým biskupům a arcibiskupům vždy sloužil jako reprezentační rezidence. Dnes je jednou z našich nejhodnotnějších památek a není divu, že je o něj a jeho návštěvu stále velký zájem.

Otevírací doba: 8:30 – 18 mimo pondělí (červenec, srpen), 9:30 – 16 víkendy a 28. 10. (říjen), 8:30 – 17 víkendy (květen), 8:30 – 17 (červen, září).

Křivoklát

Hrála v zámku hudba, aby přehlušila křik týraných v mučírně? Ukryl v okolních lesích velký poklad slavný loupežník Babinský? Pokud se vydáte na Křivoklát, určitě o těchto a dalších místních pověstech dozvíte od průvodců víc.

Na tomto hradě si můžete neustále připomínat pestrou historii, ale jeho doménou jsou i nejrůznější akce – ukázky řemesel, filmový festival, muzikály, koncerty, divadla a jiné. Křivoklát baví malé i velké!

Otevírací doba: 9 – 18 každý den (červenec, srpen), 9 – 17 mimo pondělí (květen, červen, září), 9 – 16 mimo pondělí (duben, říjen, listopad).

hrad Křivoklát
Křivoklát se objevil ve spoustě pohádek, ale i v zahraničních filmech.
Zdroj:
Bigstockphoto

Sychrov

Sychrov je hodně zajímavý ve spoustě ohledů. Můžete tu vidět ukázky sokolnictví, které k zámku neodmyslitelně patří. Točilo se tu hodně českých i zahraničních filmů (mj. Zlatovláska, Tmavomodrý svět, Nesmrtelná teta, Tři mušketýři) a najdeme tu i půvabný anglický park a upomínky na pobyty Antonína Dvořáka.

V areálu zámku se často konávají sokolnické ukázky. Můžete si tu užít nezapomenutelnou podívanou na volné létání dravců i odborný výklad zkušeného sokolníka. O akcích se informujte na počátku sezóny.

Otevírací doba: 9 – 16:30 denně (květen – srpen), 9 – 15:30 (duben, září, říjen), 10 – 14 denně (leden – březen, listopad a prosinec).

Sychrov
Také tenhle zámek můžete znát z celé řady pohádek a filmových příběhů. Zmínit musíme třeba Nesmrtelnou tetu s úžasnou Jiřinou Bohdalovou.
Zdroj:
Bigstockphoto

Trosky

Kdo by neznal Pannu a Babu, věže tyčí se na strmých skalách chránících Trosky. Ze středověkého hradu se otevírá úžasný pohled do velké dálky, mimo jiné i na Krkonoše, Ralsko nebo České středohoří.

Geologický celek, na němž hrad stojí, je světovou raritou. Základ hradu totiž tvoří skalnatý útvar sopečného původu. Dva lávové sopouchy tu už v době třetihor vyvřely z nitra země, eroze pak splavila měkké horniny, čímž vznikl útvar, který dnes známe. Hrad zde byl založen během 2. pol. 14. stol.

Otevírací doba: 9:00 – 17:30 mimo pondělí (červen – srpen), 9:00 – 16:00 (duben, říjen: sobota, neděle, svátek, někdy pondělí a pátek), září: 9:00 – 16:00 mimo pondělí (září), 9 – 16:30 mimo pondělí (květen)

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8, zdroj 9, zdroj 10

 
 

Místo

48° 48' 5.5512", 16° 48' 20.6388"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejnavštěvovanější hrady a zámky v Česku: skvosty, které musíte vidět na vlastní oči