Přejít k hlavnímu obsahu

Američané omylem vypálili město, které hoří 55 let

Největší průšvih, který američtí hasiči v historii Spojených států způsobili, je asi ten v Centralii. Při vypalování skládek se totiž oheň dostal do černouhelných dolů a město díky tomu doutná a hoří už více než 50 let.

Popraskané silnice, hluboké díry v zemi, cesty, které najednou končí a propadají se do prázdna. Následků požáru najdeme v Centralii dost. Ale co se vlastně stalo?

Všechno začalo roku 1962. Hasiči tehdy, tak jako každý rok, likvidovali černé skládky. Většinou to řešili jejich zapálením. To je v Centralii trochu problematické řešení, vzhledem k tomu, že se tam těžilo černé uhlí.

Proto bylo vždy nutné používat ohnivzdorné podložky. Jenže  podložky se nepoužívaly pokaždé, a tak došlo k tomu, že se oheň dostal do podzemí. A začaly hořet šachty. Zpočátku to nevypadalo nijak dramaticky, vždyť v dolech už se netěžilo. Jenže uhlí tam evidentně zbylo ještě dost.

Silnice v okolí Centralie se staly malířským plátnem pro všechny příchozí.
Zdroj: Brian W. Schaller - Own work, FAL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=55571397

Katastrofa zničila město nečekaně po 20 letech

Požár se šířil chodbami pod městem. Dlouho se na povrchu nic nedělo. Až do 80. let. Obrovský žár způsobil, že se tu a tam někde otevřela či propadla zem. Na některých místech, kde z puklé země sálalo ohromné teplo, si děti opékaly párky. Praskalo i potrubí v zemi, nikdo nevěděl, na čí zahradě hrozba z podzemí udeří.

Kde najdeme Centralii? Bývalé hornické město najdeme na východě střední části státu Pensylvánie v okresu Columbia.

Město se začalo vylidňovat už před mnoha lety, kdy došlo k utlumení těžby. V 80. letech 20. století ale lidé odcházeli ve velkém, protože nyní už bylo v Centralii opravdu nebezpečno. Dlouho ovšem zůstávalo pár starousedlíků, kteří se nechtěli vzdát rodné hroudy.

Oheň a kouř vládnou Centralii už 55 let.
Zdroj: bigstock.com

Největší populační boom propukl v Centralii na konci 19. století. Roku 1890 měla 2800 obyvatel. V polovině 20. století po utlumení těžby už jen 2000 a v roce 2010 dokonce pouhých 10. Ti se odsud nehnuli, přestože už roku 1984 vláda rozhodla o vyklizení města.

Více než obyvatel je nyní v Centralii turistů s fotoaparáty. Město je láká. Je totiž úplně jiné než ostatní města duchů na americké půdě. Ty povětšinou vznikly jako města, v jejichž dolech došlo na přelomu devatenáctého a dvacátého století zlato. Městský ruch a život v Centralii ukončila katastrofa, a to později než všude jinde. Jedná se tak o nejmladší město duchů v USA.

 
 

Místo

40° 48' 15.624", -76° 20' 27.708"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Američané omylem vypálili město, které hoří 55 let