Přejít k hlavnímu obsahu

Argiroupoli – nenápadná vesnička, která třikrát přežila úplné zničení

Místo, kde na Krétě bouřila historie? Většina lidí by nejspíš skončila u mínojského paláce Knossos. Málokdo tuší, že stejně dramatické bitvy o život a živobytí se odehrávaly i ve zdánlivě nudných vesnicích v kopcovitém srdci ostrova. Argiroupoli je jedním z těchto zajímavých míst Kréty s krvavou minulostí.

Oprýskané rybářské loďky v přístavu, staré Kréťanky v černých šatech a šátcích, staleté olivovníky, klid a bzučení rozpálené kamenité země. Kréta je místo, kde hodina trvá mnohem déle než u nás. Dokonce tak dlouho, že tu ještě najdete pozůstatky toho, co zde zanechali Římané – a to dokonce v perfektním stavu, jako by odešli minulý týden.  

Odhalte půvab jeskyně, ve které se narodil nejvyšší bůh Zeus

Zrnko mezi mlýnskými kameny

Vesnička Argiroupoli leží v severozápadní části podlouhlého ostrova Kréta. Má jenom 400 obyvatel. Domy se tyčí ve výšce 700 metrů nad mořem, ale k opravdové mořské hladině je odtud daleko. Na první pohled ospalá vesnička, kam turista nemá důvod zavítat. Jen těžko byste hádali, že vesnice zažila krušné časy, několikeré zničení a účastnila se politických tahanic římských císařů.

Historie tohoto místo ale sahá dál než ke starověkému Římu. Ve staré kapli Agia Paraskevi jsou pozůstatky Mínojské kultury – tedy architektonické prvky z doby mezi lety 2700–1450 před naším letopočtem. Ve starověkém Řecku nosila vesnice jméno Lappa a honosila se věhlasem. V roce 67 před Kristem ale zmizela z povrchu země. Místní se totiž přidali na stranu Octaviána v jeho boji proti Marku Antoniovi o úřad římského císaře. Vojska Marka Antonia se obyvatelům krutě pomstila a vesnici srovnala se zemí. V čele Říma ale později stanul Octavián a pomohl místo znovu vybudovat.

Vyrazili jsme na Krétu s cestovkou a all inclusive stravou za necelých 9 500 Kč! Jak naše dovolená dopadla?

Proč zemřelo pět panen

Nedaleko Argiroupoli můžete najít římský hrob a kostel s názvem Pente parthenes – Pět panen. Pět dívek zde obětovalo své životy pro svou křesťanskou víru. Zemřely jako mučednice při pronásledování křesťanů v roce 250 císařem Deciem. Chvíle klidu pak trvaly až do 9. století, kdy byla vesnice zničena Saracény. K dalšímu pokusu o vymazání z mapy přispěla i jedna velká bouře. Opravdu hrozné časy však místní zažili za nadvlády Turků, kdy se místo jmenovalo Giadorpoli – Oslí město. 

I přes těžké zkoušky a nová budování si Argiroupoli zachovala svůj idylický ráz a památky na tyrany z Říma. Najdete zde například skvěle dochovanou římskou mozaiku složenou ze 7 000 kaménků, starověké brány, akvadukty, římské lázně, vodní mlýny či starou silnici vinoucí se podél římských hrobek.

Řecká Lefkáda láká na pláže, vodopády i studnu, do níž naházeli komunisty

Barva, kterou na Krétě jen tak nevidíte

Proč se sem Argiroupolané stále vraceli a stavěli na místech zkázy? Možná i kvůli zdejší přírodě. Nedaleko vesnice najdete ukryté vodopády skákající po kamenných kaskádách, které lemuje svítivě zelená vegetace. To je barva, na kterou na Krétě příliš nenarazíte. V okolí také roste tisíciletý platan. A také okolní vesnice mají pohnutý osud a co nabídnout z architektonického a historického menu. Život si v těchto místech nejspíš nenechá vzít šanci. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

35° 17' 6.72", 24° 20' 3.12"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Kejklíčková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Argiroupoli – nenápadná vesnička, která třikrát přežila úplné zničení