Přejít k hlavnímu obsahu

Autem na hory? Poradíme, jak bezpečně naložit lyže a další zavazadla

Nedávno jsme přivítali první podzimní den. Počasí posledních týdnů však připomíná spíše mírnější zimu. Na některých horách dokonce napadla první sněhová přikrývka. Ačkoli jí není tolik, abychom oprašovali lyže, snowboardy a další sportovní vybavení, už nyní lze dohledat první předpovědi meteorologů, kteří se ale k letošní zimě staví poměrně skepticky. Zalyžujeme si vůbec?

Letošní zima? Slabší průměr

Nadcházející zimu, stejně jako zimy předchozí, ovlivní klimatický jev známý jako El Niño. Podle oficiálních map Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) bude efekt, který s sebou El Niño přináší, menší než v předchozích letech. Očekávat tak můžeme spíše mírnější zimu, která se bude blížit slabším průměrům z minulých let. Za desítkami centimetrů třpytivého prašanu tudíž budeme muset vyrazit do zahraničí. Anebo si počkat na první měsíce příštího roku, pro které jsou předpovědi přeci jen o něco přívětivější.

Vyrážíme na hory

Nedokážete si představit zimu bez pořádné lyžovačky, snowboardu, bobů a jiných zimních sportů? Ať už plánujete vyrazit na tuzemské hory či hory u našich sousedů, měli byste si dopředu důkladně rozmyslet, jakým způsobem převézt všechno potřebné sportovní vybavení z výchozího bodu A do cílového bodu B. Naplnit prostor vozidla stylem „aby se to tam nějak vlezlo“, není to pravé ořechové. Balení a následné uložení lyží, snowboardů i hůlek je potřeba důkladně naplánovat.

Lyže v autě? Raději ne

Spousta milovníků a vyznavačů zimních sportů vyráží na hory autem, které je doslova prošpikované lyžemi, hůlkami a dalším vybavením. Takové uložení je ovšem vše, jen ne bezpečné. Lyže patří ven, tedy na střechu automobilu, kde by je měly držet kvalitní střešní nosiče, typizované přímo pro převoz sportovního vybavení. Do nosiče jednoduše umístíte tři až šest párů lyží. Upevníte je díky magnetickému pásku, který zajistí jejich bezpečný převoz. Nosiče jsou vybaveny také praktickým zámkem, který sportovní vybavení chrání proti odcizení.

Střešní boxy musí disponovat bezpečnostními pásy, které udrží lyže a další vybavení na svém místě.
Zdroj: bigstock.com

Střešní nosiče podle způsobu uchycení

Střešní nosiče se dělí podle způsobu uchycení na tři základní skupiny. Do první spadají nosiče s uchycením pod lem střechy a vesměs jde o nejčastěji používaný systém uchycení pro vozy s normální střechou, na kterých nejsou instalovány podélné nosiče či předpřipravené pevné montážní body.

Další skupina zahrnuje nosiče, které lze snadno upevnit do již předpřipravených pevných (fixních) montážních bodů, které jsou umístěny na střeše pod plastovými krytkami anebo pod horním lemem dveří. Poslední skupinou jsou podélné nosiče tzv. „hagusy“, které mohou být na voze instalovány již z výroby, případně si je může majitel vozidla namontovat dodatečně.

Vyrážíte s celou rodinou?

Pokud se na hory chystáte s celou rodinou a bojujete s každičkým centimetrem místa v autě, jsou efektivním řešením střešní boxy. Při jejich výběru se zaměřte nejen na vysokou kvalitu materiálu a samotné provedení střešních boxů, ale též na nosnost střechy a rozměry vozu. Pokud zvolíte špatnou velikost, box se vám díky přesahu přes střechu nemusí podařit plně otevřít, čímž ztrácí svůj potenciál.

Zohledněte zavazadla i jejich upevnění

Výběr střešního boxu byste měli přizpůsobit také skutečnosti, zda v něm chcete převážet pouze lyže nebo také zavazadla. V případě první varianty volte užší a delší boxy. U druhé varianty pak lépe využijete kratší, ale o to širší střešní box. Zajímavou variantou jsou třeba střešní boxy Thule, které se vyznačují nadčasovým designem, snadným uchycením i jednoduchým ovládáním.

Při výběru by vás měl zajímat také způsob uchycení lyží a dalších zavazadel v boxu. Pokud byste je nechali „lítat“ v prostoru na volno, koledujete si o pořádný malér. Při nákupu proto zkontrolujte, zda jsou součástí boxu bezpečnostní pásy, které udrží zavazadla na svém místě i ve vysoké rychlosti nebo v případě prudkého zabrzdění. Bohatou nabídku bezpečných střešních boxů i nosičů najdete v e-shopu stresninosice.cz.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Autem na hory? Poradíme, jak bezpečně naložit lyže a další zavazadla