Přejít k hlavnímu obsahu

Bodamské jezero: Ráj nudistů, naturistů, cyklistů a hon na utopence

 

Bodamské jezero, chcete-li Švábské moře, rozhodně není zamořeno šváby, jak by mohlo některé z vás napadnout. Paradoxně se zde v jiskřivých vlnkách a kudrlinkách převaluje nejčistší jezerní voda v celé Evropě. Sem tam zahlédnete nablýskanou ploutev pstruha obecného, který zde byl uměle vysazen ve chvíli, kdy došla ochráncům přírody trpělivost.

Když budete mít velké štěstí, může se vám naskytnout neuvěřitelný pohled na tzv. „alpský fén“ a dokonce se můžete vydat do míst, kde došlo k fatálnímu střetu římského krále Zikmunda Lucemburského a římskokatolického kněze Jana Husa. Ale pěkně popořádku a nepředbíhejme. Naše krasojízda (chcete-li krasoplavba) Bodamským jezerem právě začíná!

Perla Evropy krásou přetékající

Bodamské jezero je mnohými turisty nazýváno skrytou perlou Evropy. Zda bylo na počátku pouhopouhé zrnko písku, to se asi už dneska nedozvíme. Pravdou ale je, že právě kvůli této atrakci se k našim německým sousedům vydávají i turisté, kteří jim jinak nemohou přijít na jméno. Ale abychom jezero neokradli o další státy, na jejichž území se rozkládá. Kromě Německa musíme zmínit také Švýcarsko a Rakousko.

Jezero získalo své atraktivní křivky díky Rýnskému ledovci, který si ho vzal kdysi dávno do parády. Dobře, uznáváme, že rozloha 571 km2 a šířka 15 kilometrů nepatří k typickým „modelkovským mírám“, na druhou stranu ale můžeme bez uzardění konstatovat, že Bodamské jezero krásou přímo přetéká. První zmínky o něm pocházejí z roku 43 n. l., kdy jej ve svých spisech uvedl známý zeměpisec Pomponius Mela. A už tehdy bylo zcela jasné, že půjde o atraktivní fenomén, jenž bude přitahovat pozornost římských králů, naturistů, pstruhů, kazatelů, nudistů, cyklistů, lyžařů i milovníků lenošení na pláži.

Hus-Haus, cyklostezky a hon na utopence

Nelze tak úplně říci, v kterou roční dobu je Bodamské jezero nejkrásnější. Jak v létě, tak v zimě má totiž co nabídnout. A to všem věkovým skupinám i národnostním menšinám. Ty nejvýznamnější památky si v klidu projdete během jednoho odpoledne. Za zmínku jistě stojí starobylá Kostnice, kde došlo k poměrně významnému historickému střetu i Hus-Haus, který asi není potřeba blíže představovat. Zmínit musíme také zdejší hustou síť cyklostezek, z nichž ta nejzajímavější má rovnou 268 km a je uzpůsobena začínajícím i zkušeným cyklistům.

Na jezeře se perfektně vyřádíte, chytíte nějakou tu rybku k večeři a milovníci adrenalinu se mohou vydat prozkoumat jeho nejhlubší místo, které má úctyhodných 252 metrů. Paradoxně se zde za dlouhá léta zatím žádný zvídavý turista neutopil. Co ale není, může samozřejmě být a v případě zájmu je možno toto prvenství bez náhrady ušlé mzdy a dalších nezbytných výdajů souvisejících s repatriací do vlasti obsadit :-)

Lyžovačka, válení na plážích i nudismus

A dost o utopencích (na kterých si ale můžeme mimochodem smlsnout v některé ze zdejších restaurací), je čas vyvalit pupky na pláž. Vybrat si můžete pláže privátní ale i veřejné. Milovníci naturismu a nudismu se do sytosti vyřádí v nudistické části u delty řeky Rýn, do níž ale doporučujeme vstupovat pouze na vlastní nebezpečí. Ono takový pohled na seschlá jablka a hrušky, které už nejsou dobré ani v tekutém stavu nemusí taky každý rozdýchat. Jo, a když jsme u těch seschlých věcí…Bacha na zdejší teplotu vody. Ta totiž ani v létě nepřesáhne osvěžujících dvacet stupňů. Ohromovat dámy v bikinách tak budete moci pánové pravděpodobně pouze po návštěvě zdejšího zelinářství.

Na jezeře naleznete tři ostrovy (z nichž se největší oblibě těší ten květinový), a pokud budete mít štěstí (a nějaké ty promile v krvi), můžete zahlédnout i tzv. alpský fén. Padavý vítr, který odhalí Alpy jako na dlani a jednotlivé chatičky, které se budou zdát na dosah ruky, přichází čas od času a zastihnout jej je opravdová rarita, nad kterou zůstávají v úžasu stát i místní starousedlíci. Nedaleké lyžařské středisko St. Gallen a přítomnost sněhu od listopadu do dubna pouze dokresluje krásu tohoto netradičního místa.

Jezero „nikoho“ a všech

Přesto, že se jezero rozkládá na území tří autonomních států, jednu dobu nepatřilo nikomu. Tři velmoci se totiž (jak už to tak bývá) nedokázaly dohodnout a jezero několik stovek let nemělo majitele. Dnes se o vodní plochu dělí všechny tři státy a řada zážitků chtivých turistů z celého světa! Zařadíte se mezi ně?

 
 

Místo

47° 38' 56.9508", 9° 23' 13.6284"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Bodamské jezero: Ráj nudistů, naturistů, cyklistů a hon na utopence