Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Brazílie – poznejte zemi samby, slunce, fotbalu a velkorysých lidí

Brazílie, pátý největší stát světa, je považována za perlu Jižní Ameriky a najdete zde vše, co může tento svérázný kontinent nabídnout – hluboké tropické lesy, přátelské a velkorysé obyvatele nebo bláznivě barevné pouliční karnevaly. Nechte se zlákat a vydejte se do země, která světu dala Pelého, kořalku caipirinhu a prý nejkrásnější město naší planety – Rio de Janiero.

Se čtyřmi miliony turistů na kontě se dnes Brazílie řadí mezi turisty nejnavštěvovanější země světa. Turisté sem vyrážejí nejčastěji v zimních měsících, kdy zde, na jižní polokouli, vrcholí léto a ulice Ria zaplní tanečníci samby při tradičním karnevalu. Teploty vzduchu šplhají ke třiceti stupňům Celsia a slavná pláž Copacabana je obsypaná opálenými těly.

Povrch Brazílie zabírá téměř z poloviny Amazonský prales, jehož páteří je veletok Amazonky. A právě tyto místa patří k turisticky nejvděčnějším a zároveň k těm nejméně poznaným na naší planetě.

Dosud neprobádaná Amazonie

Amazonský deštný prales se rozkládá na území devíti jihoamerických států, ale hlavní část leží na brazilském území. Jeho rozloha je zhruba 6 milionů čtverečních kilometrů, a pokud patříte k milovníkům čísel, pak vězte, že Česká republika by se do něj vešla 75x. Páteří celého unikátního systému je veletok Amazonky, která má těsně před ústím šířku zhruba 150 kilometrů a pojme jednu pětinu veškeré sladké vody na planetě.

A aby těch nej nebylo málo – Amazonie je známá jako oblast s nejvyšší druhovou pestrostí na planetě – roste zde 30000 rostlin a zhruba 4500 stromů – samozřejmě mluvíme pouze o objevených druzích. Je ale více než jisté, že tajemné lesní hlubiny skrývají další stovky druhů. Oblast je protkána sítí ochranných pásem, přírodních rezervací a národních parků. Tím největším je NP Jaú v povodí řeky Rio Negro v centrální části amazonského pralesa. Jde o největší chráněnou plochu deštných pralesů na světě.

Amazonské pralesy ukrývají ještě mnoho neobjevených druhů rostlin a živočichů.
Zdroj: ESO travel

Vstupní branou do Amazonie je přístavní město Manaus nedaleko soutoku řek Rio Negro a Amazonky. Velkým zážitkem je i jen návštěva samotného soutoku, kdy se za rachotu slévají kalná hnědá voda Rio Negro a čistá Amazonka. Spoustu zajímavostí ale může nabídnout i Manaus. Ten byl na konci 19. století centrem světového obchodu s kaučukem a místní boháči z něj chtěli vytvořit „Paříž tropů“. Do dnešních dnů tak mohou turisté obdivovat Amazonské divadlo, které je nejhezčí operní budovou Jižní Ameriky.

 Rybí zabijáci
V povodí Amazonky žije mnoho zvláštních druhů živočichů. K těm nejznámějším, ale zároveň i nejnebezpečnějším patří piraně. Hejno těchto jen 35 centimetrů dlouhých rybek dokáže během jediné minuty zabít a na kost ohlodat i koně. Naštěstí pro nás jsou člověku nebezpečné asi jen 4 poddruhy z celkových pětatřiceti.

Město samby – Rio de Janiero

Rio de Janiero není ani hlavní, ani největší město Brazílie. Nicméně je označováno za nejkrásnější a tím pádem je i nejnavštěvovanější. Turisty lákají každoroční karnevaly, nekonečné pláže, ale i velké množství světoznámých památek. Město karnevalů, jak se Riu také někdy říká má 12 milionů obyvatel a do roku 1960 bylo i hlavním městem Brazílie. Na tomto postu ho ale vystřídala uměle vybudovaná Brasília.

Rio de Janiero je prý nejkrásnějším městem na světě.
Zdroj: ESO travel

Snad každý si s Riem spojí ohromnou sochu Krista Vykupitele na vrcholu Corcovado. K jejímu úpatí je možné se dostat lanovkou, která projíždí tropickým pralesem Tijuca. Ze samotného vrcholu je unikátní výhled na celé Rio (není divu – vrchol je vysoký 710 metrů), i na sochu Krista, která má výšku 39,6 metru, což z ní dělá největší art deco sochu na planetě. Druhým místem, ze kterého si prohlédnete celé Rio je Cukrová homole – 390 metrů vysoký žulový blok čnící nad Riem.

Když se řekne Rio, mnoho lidí si vybaví karneval - obří svátek, který se v moderní podobě koná od roku 1723. Každý den přiláká do ulic přibližně dva miliony lidí. Koná se vždy šest dnů a vyvrcholí vždy popeleční středou (ta na konci února nebo na začátku března zahajuje čtyřicetidenní postní období). Karneval tak představuje poslední radost před obdobím odříkání pří půstu.

„Alpské město“ Petropólis  

V horách 65 kilometrů severně od Rio de Janiera leží historické město v portugalském koloniálním stylu Petropólis. Jeho existence připomíná období mezi léty 1822 až 1889, kdy byla Brazílie monarchií v čele s císařem. A právě v Petropólisu měl císařský dvůr své letní sídlo. Dnes je v tomto růžovém neoklasicistním paláci Císařské muzeum. Turisté tak mají možnost obdivovat ohromnou sbírku starožitností a pokladů, kterým vévodí císařské korunovační klenoty.

Brazilské ulice jsou plné umělců – výtvarníků i hudebníků.
Zdroj: ESO travel

Petropólis měl vždy zvláštní postavení. Okolo roku 1830 si zde nechal císař Pedro I. vystavět letní palác, roku 1843 bylo slavnostně založeno celé město a ihned od prvopočátků se stalo domovem umělců, intelektuálů a celebrit. Moderní dominantou města je Křišťálový palác. Stavba je jen ze skla a oceli a vznikla jako reakce na průmyslový boom na konci 19. století.

Symfonie zlata v Salvadoru da Bahia

Pokud se vám někdy poštěstí navštívit koloniální metropoli Brazílie – město Salvador da Bahia – určitě nevynechejte návštěvu kostela Sao Francisco. Exteriér může působit fádně, ale za nenápadnou fasádou se ukrývá interiér, kde je každý kousek zdi pokryt zlatými plátky. Ne nadarmo se vnitřku kostela přezdívá „místo symfonie zlata“. Sao Francisco ale není jedinou památkou, která stojí v Salvadoru da Bahia za návštěvu.

Samotný Salvador má neopakovatelnou atmosféru. Městu se díky ohromnému množství pouličních festivalů, karnevalů a oslav přezdívá „Místo radosti“. Jeho historické jádro pak vyniká koloniální portugalskou architekturou, která mu vynesla v roce 1985 místo na seznamu světového dědictví UNESCO. Projít se tu můžete i po nejkrásnějším brazilském náměstí – Largo do Pelourinho. A propo – Salvador je i nejstarším městem Nového světa vůbec. Do roku 1763 byl navíc i hlavním městem Brazílie.

Amazonie je plná nebezpečných živočichů. Krokodýlům zdatně sekundují i dravé piraně.
Zdroj: ESO travel

Dnes se sice tímto titulem už nehonosí, ale turistům, kteří sem ve velkém přijíždějí, to nevadí. Často zde zahajují svou pouť po Brazílii – zemi, která je dnes díky svému přírodnímu a kulturnímu bohatství právem jednou z nejatraktivnějších světových destinací.

 
 

Místo

-22° 58' 4.3572", -43° 11' 9.5892"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Lucie Štěrbová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Brazílie – poznejte zemi samby, slunce, fotbalu a velkorysých lidí