Přejít k hlavnímu obsahu

Cancún je exkluzivní letovisko s podvodním muzeem

Vysokoškoláci, kteří se jedou vyřádit. Rodiny, které si chtějí odpočinout na pláži a podívat se na mayské památky. Všichni jezdí do Cancúnu, jednoho z nejoblíbenějších letovisek v Mexiku a vlastně i v celé Střední Americe. Co sem všechny láká?

Bývala to samota. Na ostrově jménem Cancún žilo jen pár jedinců, které byste spočítali na prstech. V 60. letech ovšem vláda rozhodla, že na tomto místě vznikne moderní turistické letovisko. Vzniklo roku 1970. A začalo to tu „žít“.

Nejvíce zdejší život rozproudili cizinci. Rádi sem na prázdniny jezdí mladí Američané, pozadu nezůstávají ani Evropané. Pro většinu Mexičanů je Cancún exkluzivní a ne úplně snadno dostupné centrum zábavy.

Průhledné moře u břehů přeje potápění.
Zdroj: bigstock.com

 

Příroda na pobřeží Cancúnu vypadá úžasně.
Zdroj: bigstock.com

Ostrov, kde uctívají ženu

Pokud někdo jede do Cancúnu, nenechá si ujít návštěvu Isla Mujeres (Ostrova žen), ostrova vzdáleného asi 5 km od pobřeží. Proč ostrova žen? Archeologové zde totiž nalezli velké množství předmětů, na nichž byly vyobrazeny podobizny bohyně lásky a plodnosti.

Ostrov žen dnes slouží jako cíl výletů z pevniny. Má k tomu perfektní předpoklady: není daleko, má spoustu písečných pláží, korálové útesy perfektní pro potápění a v okolí se potulují skupinky delfínů. Za návštěvu rozhodně stojí místní želví farma.

Kdo nemá přírody nikdy dost, vydá se asi 100 km na jihozápad do ekoparku Xel-há plného divokých porostů a všemožných zvířat. Nejde tu ovšem jen o divočinu. Návštěvníci si tu užívají i zábavní atrakce jako například zip line vedoucí proklatě nízko nad hladinou.

Zažijte úžasnou cestu za mayskými chrámy, oltáři a pyramidami ostrova Yucatán na cestě po této nádherné části Mexika. Ve druhé polovině cesty si odpočinete na plážích Cancúnu. Nezmeškejte šanci na last minute dobrodružství – nyní za 63.990,-. Více informací o velké cestě Yucatanem.

Muzeum na dně

Atrakci, která Cancún odlišuje od podobných letovisek, najdete pod vodní hladinou. Mají tu totiž na čtyři sta podvodních soch. Na dně se tak můžete setkat s mužem sedícím na gauči u televize, s postavou spící na kapotě VW Beetle, s vězni svázanými do kruhu a mnoha dalšími vodními rostlinami porostlými sochami.

V Cancúnu mají sochy, které na dně moře sledují televizi a pojídají hamburgery.
Zdroj: Cancun Underwater Museum, #Mexico (www.flickr.com/photos/78134895@N03/12770648143)

Vytvořil je Jason De Caires Taylor, sochař a zároveň vášnivý potápěč. „Muzeum“ vzniklo devět metrů pod hladinou proto, aby odlákalo část potápěčů z ohrožených oblastí. 750 tisíc lidí, kteří každý rok prozkoumá dno na nejatraktivnějších místech, totiž narušuje zdejší podvodní život. Sochy stojí na dně od roku 2010.

 
 

Místo

21° 9' 36.1152", -86° 50' 59.748"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Cancún je exkluzivní letovisko s podvodním muzeem