Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Catedral del Sal v Zipaquirá: Sůl, Bůh a LED osvětlení v dolech

Římskokatolickou solnou katedrálu v kolumbijském Zipaquirá najdeme 200 metrů pod zemí. Patří k nejnavštěvovanějším turistickým atrakcím Kolumbie. Jedná se o brilantně vybroušený moderní kolumbijský architektonický šperk, do kterého se vejde naráz až 8 400 lidí. A samozřejmě Bůh.

Město Zipaquirá dlouho znali hlavně fanoušci literatury magického realismu – do školy (a možná i za ni) tu totiž chodil spisovatel Gabriel García Márquez. Jde o dost velké město, obývá ho asi 120 tisíc lidí a leží jen hodinu cesty autem (49 km) severně od kolumbijské metropole Bogoty. A proč o něm píšeme? V celostátní anketě si totiž roku 2007 zvolili lidé za největší div země Catedral del Sal, solnou katedrálu ukrytou v zemi.

Kdo kvůli ní cestuje do Kolumbie, ten si pěkně zašplhá. I když je zavrtaná do země, má hora, která katedrálu ukrývá, nadmořskou výšku 2 652 m. Jen si to představte, katedrála v díře ve velehorách a ještě ze soli. To je tak bizarní, že to se prostě musí vidět. Ale jak vlastně stavba vznikla?

Kdo může za krvavé zbarvení řeky Caño Cristales

Celý příběh přerodu solného dolu na chrám Páně začal v 50. letech minulého století. Přesněji v roce 1954, kdy se Catedral del Sal na kopci nad historickým středem města Zipaquirá otevřela veřejnosti. Po 36 letech se však z bezpečnostních důvodů na čas nad katedrálou zase uzavřela zem a začalo se s rekonstrukčními pracemi. To se stalo v roce 1990, kdy přestavbu v médiích nezastínila ani účast fotbalistů národního týmu na mistrovství světa v Itálii. Náboženství je totiž v zemi téma číslo 1. A fotbal až číslo 2.

Catedral del Sal v Zipaquirá průchod
Co myslíte, dal by se podobný svatostánek udělat i u nás?
Zdroj:
Shutterstock

Projektu se chopil tenkrát 39letý architekt Roswell Garavito Pearl a technickým inženýrem se stal Jorge Enrique Castelblanco Reyes. Po 5 letech si mohlo 127 horníků a 110 kameníků konečně setřít pot z unavených tváří. Bylo hotovo. Stát za celou dobu do projektu nasypal neuvěřitelných 285 milionů dolarů. Výhled budoucích turistických tržeb přece jen rozhodl, že projekt solné katedrály neskončil kvůli ohromné finanční náročnosti u ledu.

Ale proč vůbec jako místo pro vznik netradičního Božího chrámu posloužily doly? K tomu se váže tradice, podle níž se horníci před každou šichtou pomodlili a poprosili o požehnání v malé kapličce v dole. Ta byla vybudována v 30. letech minulého století. Pak přišla velkolepá rekonstrukce a... Zbytek příběhu už znáte.

Asi 30 minut cesty autem na východ od Zipaquirá leží město Nemocón, kde je druhý největší komplex solného bohatství v Kolumbii. Zdejší, turisticky též velmi atraktivní důl, najdete 80 metrů pod zemí. Zmiňujeme to proto, že design dolu v Nemocónu navrhnul také Roswell Garavito Pearl. 

Zipaquirá
Kdo by to byl řekl, že se na tomhle místě ukrývá takový skvost?
Zdroj:
Gabriel Leonardo Guerrero / Shutterstock

Křížová cesta Krista v nitru tajemných důlních šachet

Celý chrám tvoří tři hlavní části, které zřetelně symbolizují zrození, život a smrt Ježíše Krista. Cestou do solného Božího srdce se prochází kolem 14 malých kaplí a celá túra bývalou důlní šachtou je vytvořená v duchu křížové cesty. Kompletní výzdobu cesty vytesali umělci přímo do nitra skály. Žádné odjinud přivezené prefabrikáty tu nehledejte, najdete jen ryzí originály stvořené právě pro toto místo.

Svatyně Las Lajas, poutní místo, které sahá 130 metrů nad kaňon

LED podsvícení byste tu nečekali, ale v kombinaci se solnými stěnami působí fantasticky a umocňuje velkolepý zážitek. Mají ho na nejdůležitějších místech katedrály. Podmanivá hudba rezonující točitými tunely má také nezanedbatelný podíl na tom, že na návštěvu dolu/katedrály jen tak nezapomenete. Všechno dohromady vytváří krásně sehraný velkolepý celek.

Důlní šachty vypadají, jako by od nich horníci právě odešli – to tu stavitelé propracovali do dokonalých detailů. Zdá se, že tady přibylo jen pár krásných monumentálních křížů, soch a modlitebních lavic.

Catedral del Sal v Zipaquirá LEDky
Sůl a LED. LED diody!
Zdroj:
Shutterstock

Boží chrám 21. století? 3D brýle, káva…

Kdo se bude chtít více informovat o původu zdejších solných slojí (jejich vznik se datuje do období před 250 milionů let) a o tom, jak Garavito Pearl a Reyes vedli rekonstrukci katedrály, ten si nasadí 3D brýle a může se podívat v promítacím sále na dokument. Chipsy nebo popcorn ale neočekávejte. V tomhle kině jde o duchovní stravu.

V důlním komplexu naleznete také stánek s naprosto děsivě předraženými suvenýry (kdo fárá hluboko do dolů, neměl by mít hluboko do kapsy) a kavárnu – ono dát si lahodnou kávu cca 200 metrů pod zemí, to se nepoštěstí jen tak každý den.

Decimovali ji piráti a cholera, Cartagena se přesto stala turistickým hitem

Catedral del Sal je středem celého solného parku Parque de la Sal u města Zipaquirá (bylo založeno v červnu roku 1600). Park návštěvníkům nabízí mnoho dalších doplňkových aktivit jako například šplhání na největší umělé horolezecké stěně Kolumbii. Lidé si také mohou vyzkoušet autentickou práci horníka dobývajícího sůl z tvrdé skály. Velmi zajímavou atrakcí je i vodní zrcadlo.

Použité zdroje:

  • catedraldesal.gov.co/
  • en.wikipedia.org/wiki/Salt_Cathedral_of_Zipaquir%C3%A1
  • vagabundler.com/colombia/zipaquira/
 
 

Místo

5° 1' 9.2136", -74° 34.2324"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Pavel Jartym

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Catedral del Sal v Zipaquirá: Sůl, Bůh a LED osvětlení v dolech