Přejít k hlavnímu obsahu

Cestování na vlastní pěst vs. dovolená s cestovní kanceláří: Co je výhodnější?

Vyrazit na dovolenou můžete po vlastní ose. Vybrat místo, koupit letenky a zarezervovat ubytování. Pokud se ale rozhodnete, že byste si rádi letos užili dovolenou bez stresu a zařizování, pak jistě vsadíte na zájezd od cestovní kanceláře. Vyjet do zahraničí s cestovkou ale není jen o pohodlnosti.

Cestovat na vlastní pěst určitě není pro každého, stejně tak se ne každý spokojí s naplánovaným programem od cestovní kanceláře. Pojďme se podívat na výhody a nevýhody individuálního a organizovaného cestování.

S cestovní kanceláří si stačí dovolenou jen vybrat a zaplatit

Zájezdy od cestovních kanceláří jsou pro mnoho lidí pohodlnou záležitostí. Stačí si totiž vybrat a zaplatit. O zbytek se už postará někdo jiný. Po vyřízení všech formalit už dostáváte jasné instrukce týkající se cesty i ubytování.

Na dovolené máte stále k dispozici českého delegáta, který vám v případě jakéhokoliv problémů rád pomůže. Navíc zájezdy od CK můžete zařizovat jak s výrazným předstihem, tak i na poslední chvíli. Čas nehraje roli.

S CK není mnoho prostoru pro změnu naplánovaného programu

Někteří mohou naplánovaný program od cestovky považovat za velkou nevýhodu. Kvůli organizaci není na dovolené velký prostor pro dobrodružství a volnost. Navíc vám může mnoho zajímavostí uniknout, protože si nemusíte o destinaci a cestě zjišťovat žádné informace. Vše vám cestovní kancelář naservíruje až pod nos.

Velkou nevýhodou pro některé také může být cena. Pokud ale vybíráte last minute zájezdy, pak lze i na dovolenou s cestovní kanceláří vyrazit za super cenu.

Cestování po vlastní ose vám umožní lépe poznat svět

Výhod individuálního cestování je hned několik. Pokud netoužíte po luxusu a nebojíte se důkladné přípravy a plánování, pak za skvělé ceny můžete sehnat ubytování, letenku i řadu dalších služeb.

Navíc si můžete sestavit takovou dovolenou, po které toužíte, podívat se jen na ta místa, která vás zajímají, a v průběhu dovolené plány jakkoliv měnit. Cestování na vlastní pěst je více dobrodružné a umožní vám lépe poznat danou zemi, místní kulturu i obyvatele.

Cestování po vlastní ose je časově náročné na přípravu

Stejně jako výhody jsou s individuálním cestováním spjaty i nevýhody. Především plánování a zařizování všeho potřebného vám zabere mnoho času. Abyste opravdu ušetřili, je většinou nutné kupovat nejen letenky s velkým předstihem. Důležité je stále kontrolovat ceny letenek a sledovat hodnocení hotelů, abyste vybrali ten pravý.

Na cestách vás může cokoliv překvapit, proto je zapotřebí být připraven na nejrůznější situace, jako jsou například nemoc, ztráta dokladů, zpoždění letadla nebo autonehoda. To vše musíte řešit v cizí zemi zcela sami, žádného delegáta při individuálním cestováním k dispozici nemáte.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Cestování na vlastní pěst vs. dovolená s cestovní kanceláří: Co je výhodnější?