Přejít k hlavnímu obsahu

Chrám z piva, létající hory nebo skalní ementál? Seznamte se s utajenými divy Thajska

Thajsko patří bezesporu mezi nejnavštěvovanější místa jihovýchodní Asie. Většina turistů a cestovatelů by navíc svorně tvrdila, že už není nic, co by je v této oblíbené destinaci překvapilo.

Pokud patříte mezi ně, pak vám položíme otázku: Znáte zdejší chrám z piva nebo proslulý skalní „ementál“? Ne? Tak to jste na správné adrese! Máme pro vás 10 utajených divů Thajska, které prostě musíte vidět!

#1 Skalní ementál v provincii Ubon Ratchathani

Proč jsme tohle místo přirovnali ke skalnímu ementálu? Když zkouknete jeho fotky, bude vám to pravděpodobně jasné. Kaňon Sam Phan Bok, kterému ale turisté neřeknou jinak než Grand Canyon of Thailand, je totiž plný větších či menších děr. Těch tady napočítáte asi tři tisíce.

Díry vytvořila voda, která se drala na povrch skrze menší prolákliny. Protože jde o neobyčejně magické, tiché a klidné místo, je rájem zamilovaných, ale i uměleckých fotografů.

Sam Phan Bok
V kaňonu Sam Phan Bok, kterému ale turisté neřeknou jinak než Grand Canyon of Thailand, najdete na 3 000 děr.
Zdroj:
Shutterstock

Praktické info: Pokud chcete „skalní ementál“ prozkoumat na vlastní oči, vydejte se sem v období sucha od prosince do června. Kaňon najdete v blízkosti města Song Khon, zhruba 75 km severně od Khong Chiam, kam se dostanete po dálnici 2112.

Tajný thajský triumf. Nefunguje, když máte fóbii z vodopádů

#2 Buddhistický klášter z 1,5 milionu pivních lahví

Thajsku najdete několik tisícovek chrámů, mezi nimiž je celá řada unikátů. Jedním z těch ale bezpochyby nejzajímavějších je buddhistický klášter Wat Pa Maha Chedi Kaew, který je prohlášen za novodobou ekologickou stavbu nového tisíciletí.

Podle vyprávění byla základní stavební „lahev“ položena v roce 1984, právě tehdy totiž začali mniši pivní lahve sbírat a shromažďovat. Kdo mohl tušit, že jim za pár desítek let poslouží jako novodobý stavební materiál? Chrám tak hraje zelenými a hnědými tóny. Zelené lahve jsou od piva Heineken, zatímco hnědé od thajské značky Chang.

Wat Pa Maha Chedi Kaew
Že byste to do něj neřekli? Ale vážně je to chrám z lahví!
Zdroj:
2p2play / Shutterstock

Praktické info: Kromě klasického chrámového vybavení je součástí kláštera Wat Pa Maha Chedi Kaew 7 malých bungalovů pro turisty, vodní věž a krematorium. Chrám najdete v okrese Khun Han a provincii Si Saket. Do města Si Saket se dostanete po dálnici č. 211 směrem na Amphoe Phayu a Phrai Bueng).

Vodní tržiště v Thajsku: Jak se nakupuje na loďce

#3 Rozkvetlé jezero v Udon Thani

Red Lotus Lake
Red Lotus Lake vždycky v lednu rozkvete a přináší jedinečné pohledy na okouzlující krásu barvitých lotosů.
Zdroj:
Shutterstock

O moři, které se díky vyšší koncentraci fytoplanktonu zbarví doruda, jste už pravděpodobně slyšeli. Viděli jste ale už někdy hladinu jezera prošpikovanou tisíci rudých, fialových a růžových květů lotosu? Přesně takové je jednou z thajských rarit. Red Lotus Lake vždycky v lednu rozkvete a přináší jedinečné pohledy na okouzlující krásu barevných lotosů.

Praktické info: Abyste si nádheru rozkvetlého jezera doopravdy vychutnali, navštivte jej kdykoli od začátku prosince až do února. Nejvíce jsou květy rozvité kolem šesté hodiny večerní. Jezero najdete v blízkosti provincie Udon Thani, které je od letiště vzdáleno asi 50 km.

Nejkrásnější filmové pláže Thajska: Zahrály si v bondovce, Star Wars a zamiloval si je i DiCaprio

#4 „Prokletá“ pláž Koh Hingham

Máte rádi pohádky a mýtické příběhy? Pak musíte navštívit pláž Koh Hingham. Na první pohled na ní není nic zajímavého, pokud se ale o tuto krásku budete zajímat blíže, jistě se k vám dostanou zvěsti o legendě, která praví, že kdokoli, kdo z pláže odnese byť jen jediný oblázek, bude proklet bohem Tarutao.

Drtivá většina turistů legendě samozřejmě nevěří, o to úsměvnější je skutečnost, že kancelář zdejšího národního parku každoročně přijímá zásilky s kamínky právě z této pláže. Lidi je prosí o to, aby si kamínky vzali zpátky a zrušili jejich kletbu. 

Koh Hingham
Legenda praví, že kdokoli, kdo z pláže odnese byť jen jediný oblázek, bude proklet bohem Tarutao.
Zdroj:
Shutterstock

Praktické info: Pláž Koh Hingham se nachází na stejnojmenném ostrůvku, kam se dostanete ze sousedního ostrova Koh Lipe. Pronajmout si můžete vlastní člun nebo se na ostrov vydat v rámci lodního výletu s místní cestovkou.

#5 Vodopády v národním parku Erawan

Národní park Erawan je turisty hojně navštěvován. Málokdo však objeví jeden z jeho klenotů, kterým jsou majestátní stejnojmenné vodopády. Park má totiž sedm různých úrovní, které jsou vyplnění tůňkami, potůčky, hustým stromořadím, ale i zmíněnými vodopády. Na řadě míst se můžete osvěžit prostřednictvím vyvýšených rohoží, které tvoří vlastně taková malá vodní pódia ve stínu okouzlující zeleně.

vodopády Erawan
Vodopády Erawan jsou dominantou stejnojmenného národního parku.
Zdroj:
Shutterstock

Praktické info: V parku, který je součástí nechvalně známé provincie Kanchanaburi, je během víkendů a svátků poměrně živo. Pokud vám to tedy časové možnosti dovolují, vydejte se sem spíš přes týden. Vstupné činí 300 THB pro dospělé a 200 THB pro děti (cizince). Park je od Bangkoku vzdálen asi 193 km.

Nejkrásnější vodopády Asie: jsou v mongolské pustině i u nejvyšší thajské hory

#6 Thajské Stonehenge

Věděli jste, že i Thajsko má svoje vlastní Stonehenge? Jasně a najdete ho v lokalitě Chaiyaphum, která je proslulá velkým množstvím národních parků. V jednom z nich – konkrétně v Phu Laen Kha najdete útvary známé pod označením Mo Hin Khao, kterým ale turisté neřeknou jinak než thajské Stonehenge. Jak je pro tyto skalní útvary typické, nikdo neví, jak se na místo dostaly, ani jakým způsobem získaly svůj jedinečný tvar. Podaří se vám tohle tajemství rozlousknout?

Mo Hin Khao
Nikdo neví, jak se tyto útvary na místo dostaly, ani jakým způsobem získaly svůj jedinečný tvar.
Zdroj:
Shutterstock

Praktické info: Thajské Stonehenge najdete v městě Chaiyaphum, asi 333 kilometrů od Bangkoku. Do parku se dostanete automobilem, ale i VIP autobusem, který jezdí z městečka Mo Chit.

#7 Smaragdové jezírko Sa Morakot

Výjev jako z jiného světa – tak vám bude pravděpodobně připadat jezírko Sa Morakot, které hraje barvami od smaragdové zelené přes tmavě modrou až po jasně tyrkysovou. Okolní scenérie dotváří celkový ráz tohoto magického místa, které najdete nedaleko oblíbeného Krabi.

Sra Morakot
Tohle maličké jezírko, které na slunci vytváří jedinečné přírodní divadlo, ve vás zanechá silné dojmy.
Zdroj:
Shutterstock

Praktické info: Za vstup k laguně zaplatíte 400 THB za dospělého a 200 THB za děti (cizince). Opět se zkuste vyhnout návštěvě laguny během svátků nebo víkendů, kdy je toto místo doslova prošpikováno turisty. Mnoho cestovních kanceláří nabízí výlet k jezírku Sa Morakot v rámci celodenního okruhu jižní provincií Krabi. Oficiálně se sem dostanete od 10.30 do 15.30 hod., ale vyrazit se sem údajně dá i dřív.

#8 Skalní chrámový komplex Wat Chaloem Phra Kiat Phrachomklao Rachanusorn

Wat Chaloem Phra Kiat Phrachomklao Rachanusorn
Komplex je posazený na vrcholku skalnatého kopce a je významným poutním místem.
Zdroj:
Shutterstock

Ani se nepokoušejte název tohoto chrámového komplexu vyslovit. Pravděpodobně byste si totiž polámali jazyk. Pokud ale milujete zdobené chrámy, z nichž oči přechází, pak musíte tohle místo bezpodmínečně navštívit. Komplex je posazený na vrcholku skalnatého kopce a je významným poutním místem.

Praktické info: Chrámový komplex Wat Chaloem Phra Kiat Phrachomklao Rachanusorn najdete nedaleko městečka Lampang, které je od Chiang Mai vzdáleno asi 115 kilometrů.

Fikce se sedmi Oscary láká na most přes řeku Kwai. Jaká je pravda?

#9 Přehrada Ratchaprapha jako z Pandory

Ratchaprapha
Viděli jste film Avatar? Pak si určitě vzpomenete na magickou Pandoru a oblast Létajících hor.
Zdroj:
Shutterstock

Viděli jste film Avatar? Pak si určitě vzpomenete na magickou Pandoru a oblast Létajících hor. Možná to byla právě Ratchaprapha, kterou se nechal Steven Spielberg při vymýšlení Létajících hor inspirovat. Tato kouzelná oblast je totiž opravdovou kopií skalnatých ostrůvků, vznášejících se v oblacích s jediným rozdílem – tady samozřejmě ostrůvky nelétají, ale vyčnívají ze smaragdových vod.

Praktické info:  Přehrada Ratchaprapha je součástí provincie Suratani, k níž se dostanete třeba na motorce nebo skútru po silnici dálnici 401 směrem k okresu Ban Ta Khun. Jakmile do okresu vjedete, pokračujte asi ještě 12 kilometrů, než narazíte na molo, kde si půjčíte menší loďku.

Mluvící sochy a zlatý Buddha: Severní Thajsko je místo, kde se psala fascinující historie

#10 Erozí vyčarované skalní útvary Pha Chor

Pokud si uděláte výlet do národního parku Mae Wong v provincii Chiang Mai, zamiřte k turistické atrakci Pha Chor, která láká k prohlídce cestovatele z celého světa. Jedinečné skalní městečko, které vzniklo působením eroze, je jednoduše monumentální a donutí smeknout i ty nejzcestovalejší turisty.

Ekologové se dokonce domnívají, že před tisíci lety byla tato oblast součástí řeky Ping. Jakmile však došlo k erozím, vznikly na tomto místě vysoké kopce a útesy, do nichž místní zasadili schody, které doslova svádí k adrenalinovému výstupu a průzkumu.

Pha Chor
Ekologové se domnívají, že před tisíci lety byla tato oblast součástí řeky Ping. Až díky erozím se vytvarovala do současné podoby.
Zdroj:
Shutterstock

Praktické info: Národní park Mae Wong najdete nedaleko okresu Doi Tao. Abyste se sem pohodlně dostali, opět můžete využít výletů pořádaných místními CK anebo si půjčit motorku, skútr či čtyřkolku a dojet na místo zcela po vlastní ose.

Použité zdroje: 

  • idnes.cz/cestovani/kolem-sveta/thajsko-nejen-pohadkove-plaze-ale-i-osmy-div-sveta.A080917_155317_igsvet_tom 
  • novinky.cz/cestovani/exotika-a-amerika/clanek/pet-tipu-jak-si-zpestrit-pobyt-v-thajsku-75445
  • invia.cz/thajsko/zajimava-mista/
 
 

Místo

15° 14' 49.4088", 104° 50' 50.9676"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Chrám z piva, létající hory nebo skalní ementál? Seznamte se s utajenými divy Thajska