Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Cotopaxi: Ekvádorská velesopka, na které zanechali stopu Češi

Pravidelně tvarovaný aktivní stratovulkán Cotopaxi je národním symbolem Ekvádoru. Mezi místními lidmi a turisty je populární mimo jiné díky tomu, že jeho nadmořskou výšku 5 897 metrů lze při dobrém počasí zdolat během 6 hodin! A to ani nemusíte mít nějak extra velké zkušenosti s horolezením.

Věčně ve sněhu ponořený vrcholek kráteru Cotopaxi leží na východním andském hřebeni ve stejnojmenném národním parku (rozloha 340 km²). Park byl vyhlášen v roce 1975 - v tomto roce přišla také poslední známá větší sopečná erupce. Není nijak odříznutý od civilizace - 56 km směrem na sever leží hlavní město Ekvádoru Quito (jen 2 hodiny jízdy autem), které se nachází na seznamu světového dědictví UNESCO.

Chystáte se vyrazit do Ekvádoru? Pak možná přivítáte informace o této zemi na stránkách cestovní kanceláře, která se specializuje na cesty do méně tradičních lokalit. Stačí kliknout na zvýrazněný odkaz.

Ačkoliv v posledních desetiletích spíše pospávala, pár staletí dozadu se sopka Cotopaxi činila, seč mohla. Od počátku 18. století zde došlo k více než 50 erupcím. Obyvatelé nedaleko stojícího města Latacunga by mohli vyprávět – již třikrát se Latacunga v prach obrátila a znovu zase povstala z popela. Naštěstí od zmiňovaného roku 1975 zde větší povyk než sopečné výbuchy v podmanivé přírodě položených nížin a kopců a rostoucích borovic a eukalyptových stromů dělá dunivý trysk divokých koňů, vlčí zavytí či křik plachtícího kondora andského.

Divoké koně ve střdu Evropy neznáme. V Ekvádoru je mají.
Zdroj:

To je ostatně další důvod, proč výstup na Cotopaxi je v zemi tak populární. Když totiž Ekvádorci nevědí, co budou dělat o víkendu, celá rodinka naskáče do auta a jede se na výlet k majestátnímu vulkánu, ke 300 metrů hlubokému ledovému kráteru a zase zpět.

První spolupráce mezi Kolumbii a Německem. Už před 143 lety

Bílá, bílá, bílá, bílá, komu by se nelíbila?

Je 28. listopadu roku 1872 a německý geolog Wilhelm Reiss spolu s Kolumbijcem Angelem Escobarem vítězoslavně křičí nadšením. Historický moment! Sopka Cotopaxi – druhá nejvyšší hora Ekvádoru po vyhaslé sopce Chimborazo (6 310 m n. m.) -  je poprvé zdolána člověkem.

O 70 let před Reissem se pokusil Cotopaxi zdolat sám velký pruský „kníže“ všech geografů Alexander von Humboldt, avšak neuspěl. Dostal se jen do cca výšky 4 500 metrů. Do této výšky můžete v pohodě dnes dojet i autem, a to během malé chvilky. Od výšky 5 tisíc metrů je Cotopaxi zemí ledového království, které bez příslušné horolezecké výbavy, průvodce a zázemí chaty Jose Ribas jen tak sami nezdoláte. Mimochodem, pěší turistika neboli batůžkaření a horolezecký výstup na Cotopaxi je hlavním lákadlem parku, ale oblíbené mezi turisty jsou i speciálně upravení sjezdové tratě pro horská hola.

Víte, že Česká republika má u sopky Cotopaxi svou nesmazatelnou stopu jménem Cotopaxi 72? Roku 1972 se 11 Čechů a 2 Poláci vydali k sopce a dále do národního parku za účelem geologického, vulkanologického a etnografického průzkumu.
Spadnout tam určitě není nic, o co by někdo stál.

Pod žlutou střechou horské chaty Jose Ribas

Chata Jose Ribas (ve výšce 4 880 metrů) má kapacitu 86 míst k přespání a jsou v ní 2 kuchyně. Chata byla postavena v roce 1970 na severním svahu sopky.  Od hlavní brány parku trvá pěšky cesta k chatě 2 dny.

Dne 24. září 1960 byla ve vesmíru nově nalezená planetka pojmenovaná Cotopaxi.

Zde se setkávají horolezci a dobrodruhové ze všech koutů světa, kteří netrpělivě vyhlížejí čas, kdy přijde jejich vrcholní chvíle výstupu. A protože v Ekvádoru neexistuje vůbec nic jako horská služba, tak chata Jose Ribas je poslední civilizované místo, kde o vás před samotným výstupem neboli chůzí do prudkého kopce po ledovci může být nějak postaráno.

Sopka nemusí hrát první housle...flóra v parku je též nádherná!
Kečuové, co daly sopce název "krk Měsíce" jsou přímými potomky Inků!

 

Bez cepínů se sem dostat ale vážně nedá!
Zdroj:
 
 

Místo

-0° 41' 2.166", -78° 26' 15.0144"
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
Pavel Jartym

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Cotopaxi: Ekvádorská velesopka, na které zanechali stopu Češi