Přejít k hlavnímu obsahu

kolmanskop-1

obrazek
<a href="http://www.flickr.com/photos/coda/">Damien du Toit (Flickr)</a>, licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic

Diamantové město duchů Kolmanskop pohřbívá písek

V pokoji s oprýskaným modrým nátěrem na zdi převaluje vítr písečnou dunu. Sevření pouště je stále silnější a tiše svědčí o tom, že zlaté časy už dávno zmizely v nenasytném živlu. Za cárem vybledlé tapety se mihne ještěrka. Je to poslední obyvatel Kolmanskopu v Namibii. Ona a duchové minulosti.

Na začátku minulého století nebylo v těchto místech ještě vůbec nic - jen žhavá namibská poušť. Jeho historii však přepsal zdánlivě nevýznamný nález. Místní železniční dělník našel v písku blýskavý kamínek. Ukázal jej svému nadřízenému Augustu Stauchovi, kterému ihned došlo, že drží v rukou klíč k bohatství.

Kolmanskop v poušti Namib: Město pojmenované podle vagónu volů

V roce 1908 vznikla pouhých deset kilometrů od přístavního namibského města Lüderitz osada Kolmanskop. Své jméno dostala podle řidiče transportu Johnyho Colemana. Ten musel při pouštní bouři opustit svůj povoz tažený voly, a to právě v místě Kolmanskopu. Původně opuštěná oblast se najednou začala stávat oázou uprostřed pouště. Životadárnou esencí se staly diamanty.

Za diamanty vytěžené z dolů si jejich šéf nechal postavit tuto honosnou vilu. Její současná cena ovšem není veliká. Domy na odlehlých místech v poušti zaznamenaly v posledních letech na realitním trhu velký pokles. V místě totiž není školka ani supermarket.
Zdroj: Harald Stüpfle (Wikimedia Commons), licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic

Na místo přicházeli hledači pokladů z širokého okolí. Země vydávala své bohatsví ve velkém. Lidem často stačilo plazit se pískem a sbírat drahé kameny po hrstech. Potenciál si velmi rychle uvědomila i německá vláda, jež byla začátkem 20. století koloniálním vládcem jihoafrické Namibie.

Kolmanskop a jeho okolí se záhy stalo zakázanou zónou, jehož plody chtěli Němci sklízet sami pro sebe. V osadě a jejím okolí se usídlilo na 700 rodin dělníků. Bohatství oblasti nechalo vzniknout honosným domům v německém stylu, nemocnici, kinu, bazénu, Kolmanskop měl dokonce první rentgen na jižní polokouli.

Zlaté časy ale začaly skomírat již po první světové válce. Město postupně chátralo, až bylo roku 1954 definitivně opuštěno. Dalších šedesát let až do dneška domy požírala neúprosná poušť. A tísnivý stav budov se bude jenom zhoršovat.

Fotografům doporučujeme zařídit si fotopasy do Kolmanskopu den předem v Lüderitzu. Pořídit si můžete dva typy fotopasů. Ten levnější je určen k fotografování přes den a má krátké časové omezení. S dražším fotopasem můžete v Kolmanskopu fotit od rozednění do setmění.

Namib: Tam, kde je vrcholem gastronomie benzínová pumpa

Kolmanskop je oblíbenou destinací fotografů z celé planety. Světlo soumraku či úsvitu míchá spolu s barevnými zdmi a stěnami bez oken jedinečnou atmosféru snového světa. Dnes už ulicemi města korzují pouze turisté, jeho návštěva ale stojí za to. Kolmanskop ostatně není jedinou zajímavostí v jižním cípu pouště Namib.

O Namibii si přečtěte také zde:

Z Lüderitzu vyrážejí do okolí turistické výpravy, při nichž si můžete na džípech osedlat písečné duny. Poušť Sossusvlei je jedním z nejnavštěvovanějších míst v Namíbii. Zvláště láká neutěšená krajina Deadvlei. Řeka Tschauchab, jež tu protékala, vinou změny klimatu nyní proudí jinou oblastí. Zanechala však po sobě mrtvé svědky své přítomnosti. Z oranžového písku a ztvrdlé země ční vysoké pahýly stromů oblklopené nejvyššími dunami na světě s průměrnou výškou 350 metrů.

Poušť Namib skrává spoustu pohledných zákoutí.
Zdroj: ESO travel

Hitem v poušti Sossusvlei je Duna 45. Číslo označuje 45 kilometrů k nejbližší civilizaci - Sesriem. Nepředstavujte si ale turistickou vesničku s informacemi a večerním domorodým tancem. Máte-li hlad, budete v těchto místech vděční za benzínovou pumpu a to málo, co najdete uvnitř v regálech.

Na jihu Namíbie, 450 kilometrů od Kolmanskopu, se do hlubin země propadá Fish River Canyon, který je se svou délkou 160 kilometrů v patách největšímu kaňonu na světě - americkému Grand Canyonu. Řeka Fish River táhnoucí se údolím v četných meandrech nabývá na síle v pozdním létě. Ve zbytku roku však tvoří spíše jezírka propojená malými prameny.

 
 

Místo

-26° 42' 18.756", 15° 13' 47.0244"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Kejklíčková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Diamantové město duchů Kolmanskop pohřbívá písek