Přejít k hlavnímu obsahu

Na dovolené v Izraeli si užijete teplo a koupání po celý rok

Chcete si užít slunce v letním i zimním období a zároveň poznat neobyčejná místa? Mnoho turistů míří do Jeruzaléma, jednoho z nejstarších měst na světě, a touží navštívit místa spjatá s biblickými příběhy.

Izrael je země, která přitahuje turisty, rekreanty i poutníky různého náboženského vyznání. Lákají je starobylé památky i moderní architektura, muzea, luxusní restaurace, krásné dlouhé pláže, zábavní centra. Izrael je destinací, kde můžete prožít pěknou dovolenou a příjemně si odpočinout. Podmínky jsou zde totiž velmi příznivé. I v chladnější části roku se lze koupat v Rudém moři, kdy průměrná teplota vody je 20-22 °C .

Víte, že partnerským městem Eilatu jsou i naše Karlovy Vary?
Zdroj: Kareta Tour.cz

 Mrtvé moře – přírodní zdroj zdraví a krásy

Mrtvé moře se rozkládá mezi Izraelem, Západním břehem Jordánu a Jordánskem. V hebrejštině se nazývá Jam Hamelach (doslova „Moře soli“). Je to nejníže položené místo na světě (asi 418 metrů pod hladinou moře). Byť má v názvu slovo „moře“, jedná se o slané bezodtokové jezero s vysokou koncentrací soli a minerálů (hořčík, draslík, vápník, brom, mangan, zinek, sodík), která způsobuje, že se v něm nepotopíte.

Díky své slanosti (až 33 %) se řadí mezi nejslanější jezera na naší planetě. Ryby a vodní rostliny v něm nepřežijí, proto se nazývá „Mrtvé“. Díky specifickým podmínkám má tato oblast příznivé účinky na léčbu kožních nemocí (lupénka, vitiligo, akné), nemocí dýchací soustavy a pohybového ústrojí.

Mrtvé moře dosahuje hloubky až 380 m
Zdroj: Kareta Tour.cz

Pobyt u Mrtvého moře není prospěšný jen pro tělo, ale i pro naše poznání. V okolí se nacházejí významné starověké památky: pozůstatky biblického města Jericha a pouštní pevnost Masada, kterou nechal vystavět judský král Herodes Veliký (73-4 př. n. l.).

Během první židovské války (66-70 n. l.) se tato pevnost stala posledním místem odporu židovských povstalců proti Římanům. Další zajímavou lokalitou je Chirbet Kumrán („Ruina Kumrán“), v jejíž blízkosti byly v letech 1947-1956 objeveny jeskyně s nejstaršími biblickými rukopisy.

Eilat – nejslunnější město v Izraeli

Eilat (hebrejsky Élat) leží při severním cípu Rudého moře u Akabského zálivu. Ze zdejšího přístavu lze vidět čtyři země najednou: Izrael, Jordánsko, Egypt a Saúdskou Arábii. Eilat byl založen v r. 1951 a status města získal v r. 1959. Od oficiálního otevření letiště na počátku 60. let minulého století začalo toto nejjižnější město v Izraeli rychle růst a rozvíjet se, až se nakonec stalo nejoblíbenější turistickou destinací na pobřeží Rudého moře.

Slunce tu hřeje až 360 dní v roce. V červnu až září jsou průměrné teploty 30-40 °C. Ať je zima či léto, teplota moře se pohybuje v průměru okolo 20-26 °C. Jsou zde tedy ideální podmínky pro plavání, surfování či potápění.

Eilat je nejjižnější město Izraele.
Zdroj: Kareta Tour.cz

Eilat je proslulý svým nočním životem, hustou sítí moderních hotelů všech cenových kategorií a množstvím restaurací. Hotely v Eilatu nabízejí ubytování v komfortně zařízených pokojích, které jsou vybaveny klimatizací, kabelovou TV, telefonem a příslušenstvím pro přípravu čaje a kávy. Jen několik metrů od hotelů se nacházejí pláže s pozvolným vstupem do moře.

V Eilatu můžete vidět spoustu atrakcí a navštívit zajímavá místa. V jižní části města je světoznámá Podvodní observatoř (The Underwater Observatory Marine Park). Toto úžasné podmořské akvárium bylo otevřeno v roce 1974.  Nabízí pohled na korálové útesy Akabského zálivu. Část stavby je pod vodou a díky proskleným stěnám máte neobyčejnou příležitost prohlédnout si medúzy, mořské ježky, svítící ryby a další krásné tvory. Oblíbenou atrakcí je uměle vytvořené místo nazvané Delfíní útes, kde můžete zblízka vidět delfíny jejich přirozeném prostředí.

Na textu se podílela cestovní kancelář Kareta Tour, která vám zajistí ubytování v komfortně vybavených hotelech s širokým zázemím a vysokou úrovní nabízených služeb.
 
 

Místo

29° 33' 7.6608", 34° 56' 54.8556"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Na dovolené v Izraeli si užijete teplo a koupání po celý rok