Přejít k hlavnímu obsahu

Dráždí i ohromuje. Má Londýn architektonický div, nebo jen okurku?

Už 20 let provokuje jedna z nejvyšších staveb v Londýně obyvatele města svým tvarem. Mluví o ní jako o okurce, kulce nebo mužském pohlavním orgánu. 

Je to hezké, nebo odpudivé? Myslete si o tom své, každopádně St. Mary Axe je prosklenou neofuturistickou hvězdou na poli moderní architektury.

Na výšku měří 180 m, má celkem 41 podlaží a její kostru tvoří těžko uvěřitelných 10 548 tun oceli. Je postavena podle návrhu Normana Fostera – věhlasného britského architekta a designéra. Jeho prosklený klenot dokonce dostal v roce 2003 ocenění Emporis Skyscraper Award, které se uděluje vždy nejlepšímu dokončenému světovému mrakodrapu.

Oficiální název budovy sice zní St. Mary Axe, ale běžně se jí říká taky Swiss Re Tower, protože prvním vlastníkem budovy byla právě švýcarská finanční společnost Swiss Re.

Londýn jinak: 6 míst, která v průvodcích nenajdete

Proč má budova tak prazvláštní tvar?

Foster stavbu navrhl tak, aby minimalizovala energetické ztráty a dobře odolávala nárazům větru. Proto tedy ten typický tvar a sklo. Londýňané v ní ovšem vidí mužský pohlavní úd. Jistá podobnost tu doopravdy je. A na Google mapách je dokonce napsáno The GherkinOkurka.

londýnská Okurka
Na stavbě se podílelo 15 firem.
Zdroj:
Shutterstock

Na vrcholu je exkluzivní restaurace

Přestože St. Mary Axe plní zatím jen komerční účely, i turisti si mohou přijít na své. Ve 39. patře je totiž v provozu luxusní panoramatická restaurace a o patro výš pak bar.

Jen si to představte; výhled na zapadající slunce, vy a vaše drahá polovička a plná peněženka, protože tahle legrace taky stojí o trochu víc než v obvyklé restauraci. Jen to chce rezervaci hodně (hodně!) dopředu nebo být návštěvníkem některého ze zaměstnanců zdejších firem. Platí to o celé budově – ta zkrátka není veřejnosti jen tak přístupná.

A kudy se k Okurce dostanete? Pokud vám nestačí z dálky, vydejte se do bankovní čtvrti City. Nejbližší stanice metra je Bank nebo Aldgate

Nejstarší jednosměrce světa je přes 400 let. Najdete ji v Londýně

Použité zdroje: 

  • en.wikipedia.org/wiki/The_Gherkin
  • britannica.com/place/The-Gherkin
  • visitlondon.com/things-to-do/place/951036-gherkin
 
 

Místo

51° 30' 52.3152", -0° 4' 49.1016"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Pavel Jartym

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Dráždí i ohromuje. Má Londýn architektonický div, nebo jen okurku?