Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Dublin aneb proč jet 1500 km na pivo

Pivo je lék, pivo dělá hezká těla. Ať už na to věříte, nebo ne, pravděpodobně většina z vás uzná, že vám alespoň trochu chutná. Na tom staví takzvaná "pivní turistika". Ale aby nedošlo k mýlce - nejde o to pít pivo po litrech, ale poznávat skrze něj novou kulturu lidi. Jak se to povedlo jednomu z našich redaktorů?

Budu upřímný a bez mučení přiznám, že do Dublinu jsme si s přateli naplánovali výlet jenom proto, že měl RyanAir akci na letenky. Za zpáteční letenku na prodloužený víkend jsme zaplatili 2 000 Kč. A pokud jako my hledáte levný a přitom kvalitní hostel, rozhodně neprohloupíte, pokud zkusíte Jacobs Inn.

Co vlastně Dublin svým návštěvníkům nabízí? Pivo. Možná to někomu připadá smutné, ale je to tak. Dublin nemůže lákat turisty na svůj Karlův most, Koloseum ani Eiffelovu věž. Ale za to nabízí Guinness. A to je velký tahák i pro Čecha.

Gravity bar s výhledem do všech stran.
Zdroj: Jan Nagy

Guinness, jedna z nejslavnějších značek piv na světě, vznikla již v roce 1759. Od té doby se jeho sláva šíří všude po světě. Během těch pár dní, co jsem v Dublinu trávil, mi přišlo, že kolem Guinnessu se točí půlka místního dění. Pivovar je nejnavštěvovanějším místem v Irsku a tomu odpovídá kvalita i cena. Vstupné pro dospělého na místě stojí 18 eur, ale pokud máte rádi pivo a technická udělátka, rozhodně doporučuji sáhnout do kapsy.

Chcete se podívat na video? Zapněte si sud!

Guinness Storehouse má pro návštěvníky připravené expozice v sedmi patrech. Dozvíte se celý postup výroby piva, včetně výběru surovin. Poznámka dne: chmel používají i ten český! Nečekejte ale od návštěvy nudné cedule na stěnách, jak bývá zvykem u nás. Expozice je velmi multimediální a interaktivní. Chcete-li si tedy osahat přístroje, podívat na dobová videa na obrazovkách zabudovaných ve starých dřevěných sudech, či dokonce natočit vlastní pintu v Guinness Academy, našli jste to správné místo. Prohlídka je zakončena výstupem do Gravity baru – baru umístěném v sedmém patře budovy s úžasným výhledem na celé město.

 Zajímavá místa Irska vždycky tak nějak souvisejí s whisky či pivem:

Obrazovky zabudované v dřevěných sudech.
Zdroj: Jan Nagy

Pro ty z vás, kteří (si) rádi domu vozí suvenýry, zachraňte se, jak jen to jde. V přízemí budovy se nachází snad největší obchod se zbytečnostmi, co jsem kdy viděl. Vybrat si zde můžete od otvíráků a půllitrů, přes oblečení až po golfové míčky.

Cena bolí, ale brzy přebolí

Na Guinness jsou místní Dublinners velmi hrdí. Vždy, když si ho objednáte k obědu či jen tak, vás číšník pochválí hrdým „Excellent“ nebo „Wonderfull, sir.“ Průměrná cena za pintu se pohybovala kolem 5 eur, což trochu bolelo. Ale prakticky bylo nemožné odolat, protože snad každá hospůdka měla každý večer na programu živou kapelu či zpěváka. Historické cedule a plakáty, tančící hosté, hořící krb, vůně dřeva, výborná hudba a k tomu do ruky vychlazený Guinness či panák irské whisky. Jo, na to bych si asi zvykl… Kdybych měl vybrat pár konkrétních míst, určitě stojí za návštěvu malý lokál Celt a velmi známý je také The Temple bar.

#facebook#

The Celt, hospůdka po domácku.
Zdroj: Jan Nagy

Máte-li rádi pokec, nadšení, patriotismus a pivo, Dublin by se měl objevit na vašem „to-go listu“. Přes den obyčejné město, které se k večeru mění na pulsující živel, který vás dokáže svoji atmosférou pohltit. Alespoň já jsem při psaní tohoto článku dostal chuť na jednu pintu „the black stuff“ s dávkou irského folku.

 
 

Místo

53° 20' 52.8684", -6° 15' 24.1092"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Dublin aneb proč jet 1500 km na pivo