Přejít k hlavnímu obsahu

Dům, kde žijí démoni. Boleskine House u Loch Ness

Snad žádné místo v celé Británii není tak nechvalně známé díky spojení okultních mystérií a rockové hudby jako Boleskine House. Sídlo 22 let vlastnil legendární kytarista Led Zeppelin Jimmy Page, fanatický příznivec tvorby „nejzlejšího muže Británie“ své doby, charismatického Aleistera Crowleyho. Mimochodem, Crowley v Boleskine House přebýval 14 let a zanechal tu nesmazatelné stopy.

Boleskine House, dnes památkově chráněná budova, leží tiše ukryt před zraky senzacechtivých lidí za mohutnými kmeny stromů na jihovýchodě známého jezera Loch Ness u zapadlé silnice mezi dvěma malými vesničkami Foyers a Inverfarigaig. Jediné větší centrum poblíž (zhruba 29 km) je asi nejznámější město pozoruhodného kraje Skotské vysočiny – Inverness (fotbaloví fanoušci ho znají z tabulek skotské ligy). Z největšího skotského města Glasgow se k Boleskine House dá při troše štěstí na volné silnice dostat i za cca 3 a půl hodiny autem.  

Ono navštívit toto místo, které bylo v 18. století původně vybráno pro účely zřízení honosného loveckého zámečku průmyslníka Frasera, to není nic pro slabší povahy. Podle místních lidí totiž místo, kde stojí dům a i jeho okolí proklel samotný ďábel.

Culloden Viaduct - jedna z největších zajímavostí v okolí města Inverness.

Pověsti ale nezůstávají jen u prokletí. Navíc je prý dům je postaven na místě bývalého kostela, kde při bohoslužbě vypukl nečekaný požár. Všichni přítomní lidé při něm do jednoho uhořeli, nikdo se nestačil zachránit. Další známá pověst pojednává o tajném tunelu, který vede ze sklepního prostoru domu ke klanovému pohřebišti rodiny Fraserů. To leží hned vedle na kopci. Vypráví se též o kutálejících se hlavách v hlavní hale domu.

V těchto dnech je celé panství Boleskine v soukromém vlastnictví a po většinu času opuštěný. Ale historie vždy tak klidná nebyla. Paradoxně sídlo v Boleskine sloužilo i jako místní farnost.

Nejslavnější černý mág se koupe v domě v jedné vaně spolu s dalšími 100 démony

To se ale radikálně mění v roce 1899, kdy dům kupuje čtyřiadvacetiletý Edward Alexander Crowley (právě v té době si i mění jméno na Aleistera Crowleyho), který o sobě sám hojně rozhlašuje, že je antikristem v lidské podobě, černým mágem a horlivým okultním praktikantem nejvyššího stupně zasvěcení.

Podoba Aleistera Crowleyho. Jeden z největších šílenců minulého století.

Crowley je člověk, o kterém si poté ve 20. století lidé buď myslí, že byl vyšinutý „magor“ s bujnou představivostí, libující si v sexuálních orgiích a drogových excesech, nebo opravdu skutečný černý mág a zběhlý hypnotizér lidských duší.

Ať tak či onak, poblouznil myšlení a uměleckou tvorbu mnohých rockových ikon ze 70. let, jako byly např. Beatles, Black Sabbath či Rolling Stones. Největší odezvu našel asi v hudbě Led Zeppelin, což už se zase nitky osudu pevně svazují s dalším vlastníkem Boleskine House, Jimmy Pagem, ale o něm až za chvíli. Vraťme se ale nyní k osobě Aleistera Crowleyho a jeho pobytu v sídle.   

Víte, že Crowleyho miniaturní hlavu lze dokonce najít i na slavném obalu revolučního hudebního alba Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, které nahrála v roce 1967 liverpoolská čtveřice The Beatles a jeho životní krédo, volně přeloženo: „Dělej, to co chceš, to je jediný pravý Zákon, kterým se v životě řiď“, je zase přítomno na zadní straně alba Led Zeppelin III z roku 1970? 

Už jen samotný důvod koupě se nese v duchu pozdějších strašidelných událostí, postupně se vpíjící do zdí Boleskine House. Crowley hledal po celé Británii místo, kde by našel klid pro přípravu náročného magického rituálu podle mága Abramelina. Boleskine House představoval podle Crowleyho ideální lokaci pro přivádění démonických bytostí do našeho světa. 

Crowley žil v domě až do roku 1913. Během té doby si pečlivě vedl svůj osobní deník, ve kterém popisoval, jak se na terase domu vyskytovaly bytosti ze stínové země a děsiví démoni, kteří začali postupně obývat všech pět ložnic sídla. Prý jich tam žilo až sto najednou. 

Nejděsivější příběh za dob Crowleyho přítomnosti v domě? Řezník sekající vlastní prsty na cimpr campr

Boleskine House je místem, kde i dnes se ději velmi divné věci!

A právě přítomnosti démonických mocnosti je připisováno to, že Crowleyho hospodyně beze stopy jednoho dne prostě zmizela a jeho kočí začal náruživě pít a snažil se zabít svou ženu a děti.

Za zřejmě nejděsivější příběh lze označit ten o místním řezníkovi, který si svým vlastním sekáčkem na maso usekl všechny prsty na pravé ruce. Vše se odehrálo asi nějak takto: řezník přijel na začátku týdne k mágovi pro převzetí své pravidelné objednávky masa. Crowley, na něj zrovna neměl náladu, protože tím byl vyrušen při zdlouhavém a psychicky velmi náročném rituálu. Podrážděně mu načmáral svou objednávku na nejbližší kus papíru, jenž se mu nachomýtnul k ruce. Shodou okolností bylo prý na zadní stránce napsáno mocné kouzlo. Řezník se vrátil zpět do masny, aby dokončil objednávku a následně si zmrzačil pravou ruku!

Sám Crowley k těmto všem událostem jen suše dodal, že se mu vše prostě jen trochu „vymklo z rukou“. Po nenadálém odchodu ze sídla (v roce 1913), prý trable dle místních obyvatel neskončily, ale pokračovali dále i přes nepřítomnost živé Crowleyho osoby. Návštěvníci u panství tak během dalších 40 let hlásili, že v noci v domě občas blikají sami světla, okna se několikrát sama od sebe roztříštila a předměty se samovolně pohybovaly po domě sem a tam. 

Další majitel domu zde páchá sebevraždu

Tvůrce světoznámých kytarových riffů a jeho magický klenot - Boleskine House.

Píše se rok 1960 a major Edward Grant v domě páchá sebevraždu! To je zrovna Jimmy Pageovi, nastávající legendě rockové kytary, 16 let. A už je tomu zrovna jeden rok, co se stal fanatickým stoupencem Crowleyho písemného svědectví o magických praktikách okultního rázu.

Page dokonce poté – v dobách největší slávy jeho rockové kapely Led Zeppelin – vlastní knihkupectví The Equinox v Londýně, které se tematicky věnuje okultní literatuře. Ale to, po čem mladý kytarista s dlouhými černými vlasy prahne nejvíce, je dům, kde jeho „idol“ kdysi dávno přebýval.

Rozvaliny na břehu jezera Ness zase tak strašidelně nepůsobí.

V roce 1970 se Pageovi plní sen a stává se dalším pánem v Boleskine House. Kam se stěhuje ze své loděnice v Pangbourne. Nemovitost vlastnil až do roku 1992. Bohužel z časových důvodů zde celkově za těch 22 let žil jen po dobu 6 týdnů. Zlí jazykové tvrdí, že i tak Pagova posedlost v černé magii měla podíl na světovém úspěchu hudebního tělesa Led Zeppelin.

 
 

Místo

57° 15' 55.134", -4° 28' 28.7184"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Pavel Jartym

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Dům, kde žijí démoni. Boleskine House u Loch Ness