Přejít k hlavnímu obsahu

Amsterdam kanál v hlavním městě Nizozemska

Amsterdam gracht kanál - Cestovinky.cz
<a href="hhttp://www.bigstockphoto.com/cs/image-84014252/stock-photo-view-of-one-of-the-unesco-world-heritage-famous-city-canals-%28prinsengracht%29-of-amsterdam">Carlos Neto (Bigstockphoto.com)</a>

Evropské město „hříchu“ Amsterdam vzkazuje: Pod červenou lucernou se může dít všelicos

Vlk v rounu beránčím. Takové přirovnání asi nejlépe sedí na hlavní město Nizozemského království. Romantická a příjemně poklidná denní atmosféra Amsterdamu je jen jedna strana mince cestopisných průvodců. Ne každý z nich naplno ukazuje i druhou, hříšnou stránku Amsterdamu.

Amsterdam a jeho slavné uličky lásky

Amsterdam se drží v povědomí lidí mimo jiné jako město hloubavých židovských učenců a geniálních malířů klasické holandské školy. To však není všechno. Vždy s nástupem večerních hodin město odhazuje kulturní kabát a ukazuje obnažené dámské šíje ve světle magických červených luceren.

Nejvíce to pocítíme ve čtvrti De Wallen. Ta se po celém světě proslavila jako tzv. čtvrť červených luceren (Red Light District). Zdejšími uličkami lásky každý rok projdou miliony různých lidí, ať už těch, kteří hledají volnou náruč nějaké místní děvy, nebo čistě jen turistů, jimž horká lechtivá atmosféra ve spojení s vlastní zvědavostí nedá pokojného spánku.

Sex je i v divadle, místním to nevadí

Noční směsici podnapilého smíchu, hlasité taneční hudby, drogového dýmu a křiku pouličních prodejců většinou kradeného zboží ale ostře kontrastuje se seriózními budovami čtvrti. Málokdo totiž ví, že De Wallen je jednou z nejstarších částí Amsterdamu. O jeho zajímavých budovách včetně "sexuálního divadla" se dočtete v bočním sloupci vpravo vedle článku.

A co říkají sami místní na ten dlouholetý turistický boom okolo Red Light District? Asi vás to překvapí, ale rozhodně nad tím vším zas tak moc rukama nelomí a čtvrť vůbec nezatracují. Prý to prostě patří k známé benevolentní atmosféře Amsterdamu. I když je zde asi nevíce aktivních bezpečnostních kamer a policejních příslušníků v celém města.

Všechno je tu tak nějak rudé a dráždivé.

Coffee shopy a muzeum konopí

Nejeden originální umělec, ať malíř či básník, v rozervané době konce 19. století holdoval omamným látkám v hašišových doupatech. Dneska se těmto podniků říká spíše coffee shopy a v Red Light District je jejich jedna z největších koncentrací v celém městě. Sehnat lacině lehkou drogu se tady dá v podstatě v jakoukoli hodinu, což ocení především mladí.

Další zajímavou zastávkou ve spletité síti uliček a vodních kanálů čtvrti je originální muzeum konopí, marihuany a hašiše Hash Marihuana & Hemp Museum. Stálá expozice v muzeu rozhodné nenudí a ukazuje, jak se dá z konopí vyrobit textilie či papír. A víte, že se vedle medicíny využívalo i při náboženských obřadech?

Co má tato fotka společného s Amsterdamem? Můžete hádat třikrát. I když od omezení prodeje omamných látek turistům od roku 2012 drogová turistika v Amsterdamu stagnuje.

Prokličkujme nyní zase mezi dalšími bloky skleněných výloh se svůdně kroutícími se ženami a zastavme se u něčeho, krapet sofistikovanějšího, než jsou zatažené rudé závěsy, z kterých se po nějaké chvíle vypotácí mátoživý jedinec se sotva zapnutým poklopcem. Tím myslíme návštěvu místa, kde se možná některé prudérnější jedince zaskočí. Muzeum sexu musíte prostě vidět! Šokuje, informuje, ale i pobaví.

Venušin chrám láká turisty na neřestné kuriozity

Muzeum sexu je bizarním propletencem všeho možného i nemožného, co si lze jen v bujné fantazii představit pod samotným slovem sex. A nějaký příklad toho, co zde můžete na vlastní oči vidět? Pokud nezrudnete při rozkošných vzdeších rozléhající se z reproduktorů v kabaretně pojatých místnostech a kvapem neutečete směrem k východu, tak toho bude asi hodně.

Sbírky filmů, porcelánů, detailní představení nejdivočejších a nejzvrhlejších sexuálních praktik, olejomalby či velmi vzácné starobylé fotografie, jsou jen malým šálkem eroticky smyslné kávy, kterou si ve „Venustempel Amsterdam“ budete moci vypít.

Marilyn Monroe nesmí v muzeu sexu chybět, to dá rozum.

Nic zde radši nefotit! Nebo vám někdo zahodí foťák do kanálu

Možná to zní trochu legračně, ale bohužel tomu tak i často je. Samozřejmě, že ve výše zmíněných muzeích si můžete fotit, co chcete. Tam je to v pořádku a nikoho to neohrožuje.

Ale když si budete chtít vyfotit hlavní atrakci celé Red Light District, ženy nabízející svou „pomocnou ruku“ za nemalý peníz, máte zaděláno na problém. Jejich ochránci a řekněme eufemicky "pastevci" tvrdě trestají každý takový pokus.

Raději foťte neživé věci, které nemohou protestovat. Třeba největší architektonický skvost De Wallen, osm set let starý chrám Oude Kerk.

Když si odpustíte focení na soukromí velmi choulostivých dam, nikdo vám nezkřiví ani jediný vlasTím ještě není definitivně řečeno, že se vám zde i tak nemusí nic stát. Chodit zde po více lidech či celých skupinkách rozhodně není špatný nápad. To jen tak pro jistotu.

Red Light District je tedy místem, které stejně tak mocně přitahuje, jako i zároveň odpuzuje. Ono záleží jen na vás, co za zážitkysi odtud zpět z noční lekce Amsterdamské kultury domů odvezete.

 
 

Místo

52° 22' 27.588", 4° 53' 54.0672"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Pavel Jartym

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Evropské město „hříchu“ Amsterdam vzkazuje: Pod červenou lucernou se může dít všelicos