Přejít k hlavnímu obsahu

Filmové peklo: Čerti si odnesli Dorotu Máchalovou na Českolipsko

Kudy se jde do pekla? V okolí České Lípy mají jasno. Po kamenných schodech hradu Sloup. Tedy alespoň podle filmu S čerty nejsou žerty, který se tu natáčel. Kde přesně je najdeme?

Pamatujete si scénu, ve které Petr Máchal a Janek, čert s hodností vlka (dříve vraníka), utíkají po uzoučkých schodech ve skále přímo do pekla? Zdá se vám, že tak nepohodlné a nehostinně vyhlížející místo muselo být uměle vytvořené pro natáčení pohádky? Kdepak, opravdu existuje. Na hradě Sloup. Ten stojí 9 km severovýchodně od České Lípy.

hrad Sloup
Sloup v Čechách je nesmírně malebný. Jeďte se přesvědčit sami!
Zdroj:
Shutterstock

Po stopách filmů: Třetí princ se natáčel na jednom z nejstarších královských hradů u nás. Dělo kvůli němu museli rozebrat

Severní schodiště zachycené ve filmu používali obyvatelé hradu už od jeho vystavení, tedy od počátku 14. století. Zachovalo se ve velmi dobrém stavu, a tak po něm chodili nejen čerti, ale dnes ho využívají i turisté.

To ovšem není jediné čertovské místo na tomto hradě. Filmaři tady natočili i pekelnou kancelář, z níž vychází kníže pekel poté, co se dozví o nadlimitním počtu hříchů Doroty Máchalové.

Sloup v Čechách vyhlídka
Na výlet se sem vydejte ideálně mimo sezónu, ať nemusíte spěchat.
Zdroj:
Shutterstock

Kde bydlí čerti

Není náhoda, že si tvůrci jedné z nejúspěšnějších českých televizních pohádek vybrali toto místo. Jen o pár kilometrů dál na východ totiž najdete takzvané Pekelné doly. Tam se točily slavné scény se všemi čerty. Tady padalo na zem pírko, které mohlo ohrozit říši ohně.

I sem se bez problémů dostanete. Dokonce vám dovolí jet dovnitř na motorce. Dnes totiž tyto prostory spravuje motorkářský klub. Na dvou kolech se dá ve výklencích „pekla“ krásně jezdit. Jeskyně v údolí říčky Svitávky totiž vytvářejí nejrozsáhlejší doposud objevené pískovcové podzemní prostory v Evropě. Mají tu dokonce nakreslené silniční pruhy.

Sloup v Čechách cesta
Hrad Sloup nabízí kouzelná zákoutí, kam rozhodně chcete.
Zdroj:
Shutterstock

Po stopách filmů: Štramberk si filmaři oblíbili. V minulých dnech tady natáčeli pokračování akčního snímku John Wick

Okolí hradu Sloup vypadá jako ideální místo na výlet. A nejen vypadá – vždyť jen 25 km odsud se nachází Máchovo jezero, jedna z nejoblíbenějších českých destinací pro letní dovolenou. 

okolí hradu Sloup
I okolí skalního hradu je nádherné a stojí za prozkoumání.
Zdroj:
Shutterstock

Ale i když se nebudete chtít koupat v Mácháči, nevadí. Krás má okolí dost, a to nejen ty spojené s filmem S čerty nejsou žerty. Co třeba Modlivý důl nebo zámek v Zákupech?

Použité zdroje: 

  • kudyznudy.cz/kam-pojedete/liberecky-kraj/luzicke-hory/sloup-v-cechach
  • hradsloup.cz/
  • novinky.cz/clanek/cestovani-hrad-vytesany-do-skaly-proslavili-certi-40286447
 
 

Místo

50° 43' 36.0372", 14° 38' 46.05"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Filmové peklo: Čerti si odnesli Dorotu Máchalovou na Českolipsko