Přejít k hlavnímu obsahu

Godzilla, Pearl Harbor, Ztraceni. Filmové údolí na Havaji zná celý svět

Moře, palmy, papoušci, sem tam nad tím vším duha, to je romantika, která nemohla filmařům uniknout. Do údolí Ka’a’awa na havajském ostrově Oahu se štáby z Hollywoodu stěhují poměrně často. A s nimi i turisté, kteří hledají místa natočení jejich oblíbených scén.

Ka’a’awa se nevyslovuje jako oblíbený černý nápoj, zní to daleko složitěji, tak mu raději budeme říkat „filmové údolí“. Najdeme ho na pobřeží v severovýchodní části nádhernými plážemi posetého ostrova Oahu. Tenhle ostrov je z celé Havaje až třetí největší, ovšem nejlidnatější. Bydlí tu skoro milion lidí koncentrovaných především do hlavního města státu – Honolulu.

Kualoa Ranch je další z magických míst Oahu.
Zdroj:

Jak to všechno začalo

Na Oahu se natáčelo už od filmového pravěku. Roku 1913 tu filmoví průkopníci dělali záběry pro dva němé filmy: Hawaiian Love a The Shark God. Od té doby sem velké i malé produkce vysílají štáby se železnou pravidelností.

Doslova jako doma byli na Oahu filmaři připravující veleúspěšný seriál Ztraceni (Lost). Přímo po Ka’a’awa se hrdinové několikrát procházeli, poprvé ve druhém díle, když začali pronikat do hloubi ostrova. Poté tu také tábořili.

Godzilla terorizuje Oahu. Ve filmu.

 Ka’a’awa, to ale není jen slavné údolí. Jedná se o celou oblast včetně pláže, která je součástí pobřežního systému pláží na severu ostrova Oahu. I tady, podobně jako na celých Havajských ostrovech, se natáčel nedávno vysílaný seriál Havaj 5-0.

Největší slávu si ovšem získalo právě údolí. Třeba už na začátku devadesátých let dvacátého století díky tomu, že po něm běhali hadrosauři a tyranosauři ve veleúspěšném filmu Stevena Spielberga Jurský park.

Ukončete nástup do autobusu, příští stanice Godzilla

Na výpravu po stopách filmových dinosaurů a dalších filmových hitů dokonce vyrážejí autobusy, které turisty vezmou na místa natáčení oblíbených scén. Nejvíce je zajímá právě Jurský park, ale nově také Godzilla.

Obří příšera, přestože neexistuje, inspirovala na celém světě už 28 režisérů k natočení filmu o Godzille. Naposledy to bylo v roce 2014, když si filmaři scény pro tento remake vybrali jako lokaci pro natáčení Oahu, konkrétně jeho nejkrásnější údolí – Ka’a’awa.

Japonsko? Ne, kopie pravého japonského chrámu Byodoin stojí na Oahu. V seriálu Ztraceni se tam točily scény zasazené do Koreje.

Pláž, na kterou spadlo letadlo

Vraťme se teď zpět k seriálu Ztraceni. Nejslavnější místo seriálového ostrova je pláž, na niž dopadla přední část ztroskotaného letadla. Najdeme ji, stejně jako Ka’a’awa, také na severu. Jmenuje se Mokule'ia. O kousek dál se nachází pláž Papaiola, tam si trosečníci postavili kemp. Obě pláže jsou v sousedství pobřežní výpadovky Kamehameha Highway.

To další z velkých atrakcí Oahu, Pearl Harbor, stojí na jihu, tedy na zcela opačném konci ostrova. Jde nejen o významné místo světových dějin, ale i o dějiště natáčení filmové romance Pearl Harbor z roku 2001.

Jste uneseni myšlenkou cestování na Havaj? Další informace o padesátém státě najdete na stránce Havajských ostrovů na serveru Amerika.cz. A hezké fotky z celého světa na vás čekají na Facebooku:

#facebook#

 
 

Místo

21° 32' 58.488", -157° 51' 27.36"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Godzilla, Pearl Harbor, Ztraceni. Filmové údolí na Havaji zná celý svět