Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Hrad Kajuru: typický evropský středověký hrad uprostřed africké buše

Čekali byste tu asi cokoliv, ale hrad s prvky evropského raného středověku asi ne. Což o to, pěkný je, tyčí se majestátně nad krajinou, doprostřed africké savany přináší dosti kontrastní atmosféru rytířského středověku - zkrátka škoda ho nevyfotit. Zvlášť, když u jeho brány hlídá drak. Zajímavé místo.

No dobře, tím „drakem“ myslím místního krokodýla vykrmovaného a chovaného poblíž hradní brány. Ale na druhou stranu pravý drak s pořádně ohnivým dechem je to poslední, co do pravé středověké atmosféry na hradě Kajuru chybí.

Ze "ztřeštěného" nápadu monumentální kulturní dílo

Samotný a trochu ztřeštěný nápad vybudovat hrad v Nigérii se postupně rozvinul v hlavě v Nigérii žijícího německého emigranta a podnikatele Gerharda Huebnera. V roce 1978 se z myšlenky stalo monumentální kulturní dílo a věrná replika evropských hradů v germánském středověkém architektonickém stylu.

  • V Německu zřejmě žije víc "šílenců", kteří mají oblibu ve stavení hradů a zámcích. Neuschwanstein je toho krásným příkladem!
Z hradu je skvostný výhled na okolní horské scenérie.
Zdroj: fascinatingnigeriamagazine.com

Od té doby hrad Kajuru slouží jako jeho luxusní soukromé sídlo a zároveň jako věhlasná turistická atrakce, kdy si dokonce lidé mohou hrad (pokud je tedy volný termín – viz oficiální stránka hradu Kajuru s kontaktním e-mailem) zarezervovat jen sami pro sebe. Jedna skupina pro volný termín ale může mít maximálně 12 lidí.

Kde to je: hodinu jízdy autem na jihovýchod od Kaduny, pátého nejlidnatějšího města Nigérie
Kapacita hotelu: až 150 lidí, 12 s plným komfortem
Co vás čeká: prohlídka hradu; po návštěvě hradu budete vyzváni, abyste se zapsali do místní návštěvní knihy – a pozor, píše se husím brkem

Jak si užít středověký nigerijský hrad

Místní průvodce vám poté zevrubně popíše historii celého hradu, provede vás krásně zdobeným baronským sálem, ukáže zahradu se slaměným altánkem, striktně zakáže sahat na dva líně se promenádující pávy. Hradní pán šeptem upozorní prý i dna tajné dveře, které se spouští v jedné polici s knihami v hradní knihovně a nakonec prakticky zakončí celou výpravu u jednoho ze čtyř pokojů, kde si můžete konečně vybalit. Pravá šlechtická zábava pak může začít.

  • Šlechtické zábavy kopec je také v irském Dublinu, ale tam je předně spojena s tekoucím pivním mokem. 
Atmosféra hradu je vskutku magická!

Když nastane nádherný slunný den (což je zde skoro pořád), bývá na hradě nejlepší volbou na pro aktivní opalování a relax hradní bazén s průzračně křišťálovou vodou. A komu by nestačil odpočinek na slunečních lehátkách, tak šup na bílé značkové sofa u bazénu! Pro absolutní wellness pocit je zde ještě také možnost využít finskou saunu v hradu. Při krásných teplých nocích si lze s přáteli na hradě u vody uspořádat grilovaní se světlem, linoucím ze starobylých luceren na nádvoří. A kdo si připlatil, tomu hradní pán může sehnat i živou hudbu dle libosti, prostě tady se domluvit všechno.

Další samostatnou kapitolou hradu je místní kuchyně, kdy si může návštěvník buď vařit sám či využít služby zdejších kuchtíků. Ať už se ale na hradě Kajuru jeho host oddává konzumaci lokálních pokrmů, relaxu u bazénu či pořádá trekingové výlety po okolní krajině, rozhodně by k tomu všemu neměl zapomenout na detailnější návštěvu města Kaduna, které leží od hradu zhruba 45 km.

Ale nebojte, bílá paní zde vážně nechodí!

Kaduna – město, kde žijí krokodýli

Takhle se cestuje v Kaduně! Skoro to vypadá jak z Dakaru, že?

Symbol města, stejně jako hradu, je krokodýl. Slovo Kada vychází z totiž z etnického jazyka lidu Hausa a používá se jako výraz pro právě tohoto obojživelníka. Město (populace: 1,139,578 lidí) bylo založeno už v roce 1913. V 50. letech 20. století se stalo velkým průmyslovým centrem severu Nigérie. V Kaduně se nachází také jediná vojenská akademie v zemi s krásným vstupním parkem (NDA – National Defense Academy), postavená v roce 1964. Také tu najdeme významnou polytechnickou univerzitu, postavenou o 4 roky později.  

Víte, že slavnými rodáky města jsou např. známý fotbalový reprezentant Celestine Babayaro a „bondovská“ herečka Fiona Fullerton?

Městem také protéká stejnojmenná řeka, která tak pomyslně rozděluje Kadunu na severní a jižní část. Právě v severní části, blízko řeky, leží zajímavý a malebný park Gamji Gate, kde lze obdivovat ostré krokodýlí tesáky pěkně zblízka a vyzkoušet si třeba i jízdu na velbloudovi. 

Řeka Kaduna je dlouhá 550 km.

 Upozornění na nebezpečí spojená s cestou do Nigérie

Bohužel do těchto míst nyní jezdí převážně Nigerijci - Evropanům návštěvu hradu v současné době rozhodně nelze doporučit. Nigérie (a její sever obzvlášť) momentálně nepatří mezi turisticky bezpečné destinace. Mnoho států vydalo oficiální upozornění, aby se do nejlidnatější země Afriky jejich občané raději nevydávali. Více zjistíte na stránkách českého ministerstva zahraničních věcí na stránce věnované varování před cestováním do Nigérie.

 
 

Místo

10° 18' 45.3384", 7° 40' 45.0012"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Pavel Jartym

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Hrad Kajuru: typický evropský středověký hrad uprostřed africké buše