Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Hrad Kajuru: typický evropský středověký hrad uprostřed africké buše

Čekali byste tu asi cokoliv, ale hrad s prvky evropského raného středověku asi ne. Což o to, pěkný je, tyčí se majestátně nad krajinou, doprostřed africké savany přináší dosti kontrastní atmosféru rytířského středověku – zkrátka škoda ho nevyfotit. Zvlášť, když u jeho brány hlídá drak. Zajímavé místo.

No dobře, tím „drakem“ myslím místního krokodýla vykrmovaného a chovaného poblíž hradní brány. Ale na druhou stranu pravý drak s pořádně ohnivým dechem je to poslední, co do pravé středověké atmosféry na hradě Kajuru chybí.

Ze ztřeštěného nápadu monumentální kulturní dílo

Samotný a trochu ztřeštěný nápad vybudovat hrad v Nigérii se postupně rozvinul v hlavě německého emigranta a podnikatele Gerharda Huebnera, který právě v Nigérii žil. V roce 1978 se z myšlenky stalo monumentální kulturní dílo a věrná replika evropských hradů v germánském středověkém architektonickém stylu.

Hrad je nyní věhlasnou turistickou atrakcí, lidé si hod dokonce mohou zarezervovat jen sami pro sebe. Jedna soukromá skupina ale může mít maximálně 10 lidí.

Kde to je: hodinu jízdy autem na jihovýchod od Kaduny, pátého nejlidnatějšího města Nigérie
Kapacita hotelu: až 150 lidí (v objektu), 10 lidí (ubytování)
Co vás čeká: prohlídka hradu; po návštěvě hradu budete vyzváni, abyste se zapsali do místní návštěvní knihy – a pozor, píše se husím brkem
Celodenní vstupné: cca 400 Kč

Jak si užít středověký nigerijský hrad

Místní průvodce vám poté zevrubně popíše historii celého hradu, provede vás krásně zdobeným baronským sálem, ukáže zahradu se slaměným altánkem, striktně zakáže sahat na dva líně se promenádující pávy. Hradní pán šeptem upozorní prý i na tajné dveře, které se spouští v jedné polici s knihami v hradní knihovně, a nakonec prakticky zakončí celou výpravu u jednoho ze čtyř pokojů, kde si můžete konečně vybalit. Pravá šlechtická zábava pak může začít.

Když nastane nádherný slunný den (což je zde skoro pořád), bývá na hradě nejlepší volbou pro opalování a relax hradní bazén s průzračně křišťálovou vodou. A komu by nestačil odpočinek na lehátkách, tak šup na bílé značkové sofa u bazénu! Pro absolutní wellness pocit je zde ještě také možnost využít finskou saunu v hradu. Při krásných teplých nocích si lze s přáteli na hradě u vody uspořádat grilování se světlem linoucím se ze starobylých luceren na nádvoří. A kdo si připlatil, tomu hradní pán sežene i živou hudbu dle libosti.

Další samostatnou kapitolou hradu je místní kuchyně, kde si návštěvník buď vaří sám, nebo může využít služby zdejších kuchtíků. Ať už se ale na hradě Kajuru jeho host oddává konzumaci lokálních pokrmů, relaxu u bazénu, nebo pořádá výlety po okolní krajině, rozhodně by k tomu všemu neměl zapomenout na detailnější návštěvu města Kaduna, které leží od hradu zhruba 45 km.

Kaduna – město, kde žijí krokodýli

Symbolem města, stejně jako hradu, je krokodýl. Slovo kada vychází z totiž z etnického jazyka lidu Hausa a používá se jako výraz pro tohoto obojživelníka. Město (dnes s více než miliónem obyvatel) bylo založeno už v roce 1913. V 50. letech 20. století se stalo velkým průmyslovým centrem severu Nigérie. V Kaduně se nachází také jediná vojenská akademie v zemi s krásným vstupním parkem (NDA – National Defense Academy), postavená v roce 1964. Také tu najdeme významnou polytechnickou univerzitu, postavenou o 4 roky později.  

Víte, že slavnými rodáky města jsou například známý fotbalový reprezentant Celestine Babayaro a „bondovská“ herečka Fiona Fullerton?

Městem také protéká stejnojmenná řeka, která tak pomyslně rozděluje Kadunu na severní a jižní část. Právě v severní části, blízko řeky, leží zajímavý a malebný park Gamji Gate, kde lze obdivovat ostré krokodýlí tesáky pěkně zblízka a vyzkoušet si třeba i jízdu na velbloudovi. 

 Upozornění na nebezpečí spojená s cestou do Nigérie

Než se do Nigérie (a její sever obzvlášť) vypravíte, najděte si aktuální informace o bezpečnosti a platná doporučení na webu MZV ČR. Bývají tu klidnější a bouřlivější doby. V tom druhém případě by tu Evropan na dovolené opravdu být nechtěl.

Použité zdroje:

  • en.wikipedia.org/wiki/Kajuru_Castle
  • pulse.ng/lifestyle/food-travel/all-you-need-to-know-about-planning-a-day-trip-to-kajuru-castle/l98g8dr
  • legit.ng/1166936-kajuru-castle-kaduna-history.html
  • britannica.com/place/Kaduna-Nigeria
 
 

Místo

10° 18' 45.3384", 7° 40' 45.0012"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Pavel Jartym

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Hrad Kajuru: typický evropský středověký hrad uprostřed africké buše