Přejít k hlavnímu obsahu

Hřbitovní turistika. Kam za slavnými mrtvými

„Úroveň národa poznáš podle toho, jaké má hřbitovy,“ říká světoběžník Ondřej Šmíd a něco na tom je. Mnoho lidí při cestě do zahraničí hřbitovy navštěvuje. Víte, kde leží „největší Čech“ Karel IV.? A na který hrob lidé pokládají drogy?

Nejslavnější evropský hřbitov je pařížský Pére-Lachaise. Původně zahrada pařížského pátera de Lachaise, nyní obrovské pietní místo s více než 70 tisíci hroby. Největší pozornost tu poutá hrob rockové legendy z kapely The Doors – Jima Morrisona. Proslul nezřízeným životním stylem a jeho fanoušci mu na náhrobek nosí květiny a cigarety, jejichž obsah je často sporný.

Výčet dalších slavných osobností pochovaných na Pére-Lachaise by byl velmi dlouhý, jmenujme alespoň Édith Piaf, Honoré de Balzaca, Fryderyka Chopina a Oscara Wilda.

Pére-Lachaise je suverénně nejslavnější a nejnavštěvovanější.
Zdroj: Bigstock

Božský klid v Budapešti

Hodně oblíbený je mezi Čechy a Slováky budapešťský Kerepési, především kvůli geografické blízkosti a kráse maďarské metropole. Kdo si chce odpočinout od krásných, ale přeplněných mostů na Dunaji, má na Kerepési úžasnou možnost uklidit se někam stranou. Tady je božský klid. A nejde o o přecpaný hřbitov s náhrobkem na náhrobku. Tady je spousta volných prostranství a zelených ploch. Takové klidné místo pro rozjímání a regeneraci unavených nohou. A kdo slavný tu leží? Třeba Lájos Batthyany. Pamatujete na odbojného uherského šlechtice z filmu Sissi? To je on, první předseda uherské vlády. Na Kerepési je pochován i János Kadár, neblaze proslulý při maďarských událostech roku 1956. O tom se dozvíte víc v Muzeu teroru.

Kde leží nejslavnější král

Slavná pohřebiště máme i v Česku, za těmi nejvěhlasnějšími musíme do Prahy. Ať už jde o ohromné prostory Olšanských hřbitovů nebo vyšehradský Slavín, na kterém najdeme spoustu osobností od Milady Horákové přes Vlastu Buriana nebo Jana Nerudu po Pepi Bicana.

My se ale podíváme na místo ještě tradičnější a starší – na hrobky českých panovníků v čele s českých králem a císařem Svaté říše římské Karlem IV. Do svatovítské katedrály na Pražském hradě. Tam leří vedle několika Habsburků mimo jiné Jiří z Poděbrad, Ladislav Pohrobek nebo Rudolf II. A také několik členů rozvětvené rodiny Karla IV. Předně je to nástupce Karla na trůně Václav IV., dále syn z posledního manželství Jan Zhořelecký, syn Václav z druhého manželství pochovaný s několika dalšími Karlovými dětmi zemřelými v útlém věku nebo všechny čtyři královy ženy, tedy Blanka z Valois, Anna Falcká, Anna Svídnická a Alžběta Pomořanská. A v bronzovém sarkofágu samozřejmě Karel IV. sám.

Zajímavé není jen místo, kde leží, ale i to, jak vypadala jeho poslední cesta. Jedenáct dní byl balzamován, aby se poté nosítka s jeho tělem vydala na cestu po významných místech jako Vyšehrad nebo největší kostely tehdejší Prahy, aby se sedmnáctého dne od smrti vrátil zpátky na hrad ke svatému Vítu, kdy byl pochován. Více o této cestě a dalších místech spojených s Karlem najdete v aplikaci CharlesGO.
 
 

Místo

50° 5' 27.1104", 14° 24' 1.764"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Hřbitovní turistika. Kam za slavnými mrtvými