Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

holi1

obrazek
Flickr upload bot, Wikimedia Commons

Indické barevné šílenství nakazilo svět fotogenickými explozemi

Indický svátek Holi má dlouhé kořeny v hinduistické minulosti. Dnes ho znají lidé na celém světě - ovšem v okleštěné komerční variantě, která pronikla do doprovodných programů mnoha jiných festivalů. To, co dřív znamenalo oslavu příchodu jara, se dnes promítá do fotogenickcýh barevných orgií.

Vypadá to jako barevná bouře. Na tisícihlavý dav prší modrý, žlutý či oranžový prach, aby se nakonec všechno slilo v jeden odstín. Po bitvě není poznat, jestli stojíte uprostřed davu v Braji - regionu v severní Indii - nebo na obrovském festivalu v americkém Utahu. Tady ale veškerá podobnost končí. 

V různých obměnách se Holi slaví po celé Indii. Zná ho i perská kultura.
Zdroj: Sandeep pranavam, Wikimedia Commons

První zmínky o festivalu jsou téměř 17 století staré

Festival Holi je velmi starý, údajně jeden z nejstarších na světě. První zmínky o něm jsou již ve 4. století. Datum svátku Holi není pevné stejně tak jako třeba u Velikonoc. Slaví se v únoru nebo březnu pět dní po úplňku. Jeho hlavním smyslem je celebrovat příchod jara, celý festival má však několik částí. 

Dříve se barvy vyráběly z koření, dnes už jejich hlavní přísadu tvoří umělé vyráběná barviva.
Zdroj: Nikolas Becker, Wikimedia Commons

První večer se zapalují na ulicích či u chrámů hranice a s nimi slámová postava démonky Holiky. Lidé se shromažďují kolem ohňů, tančí, zpívají a oslavují výhru dobra nad zlem. Festival také vyzdvihuje odpuštění a nové začátky. Druhý den vypuká Holi tak, jak ho zná celý svět. Každý musí být alespoň trochu od barvy. Lidé na sebe sypou barevný prášek, polévají se barevnou vodou nebo se alespoň trochu pomažou barvami, aby bylo vidět, že i oni slaví. Festival doprovází tanec, zpěv, dobré jídlo, ale také alkohol či nápoje z bylin s omamnými účinky. Je to například bhang, který se připravuje z marihuany. Večer se lidé umyjí a nazdobí a jdou navštívit svou širokou rodinu se sladkostmi. 

Oslavy v Rajastanu.
Zdroj: Judith, Flickr.com

V každé části Indie se Holi slaví jinak. Například na severu Indie trvají oslavy celý měsíc. V jižní Indii se zase konají bohoslužby a skládají se oběti bohu lásky Kaamadevovi.

Je úplně jedno, jestli jste dítě nebo stařec. Svátku Holi se účastní každý.
Zdroj: Flickr upload bot, Wikimedia Commons

Z Indie do Berlína

Už od pradávna tento svátek fascinoval západní svět. Teprve v poslední době se ale začal masově objevovat na velkých akcích. Jenom v USA se pořádají festivaly jako The Color Run, Run or Dye, Color in Motion, Color Me Rad nebo třeba The Graffiti Run. V Evropě jsou to pak Holi One, Colors Festival či Holi Festival of Colours, který se koná v Berlíně. Malé verze Holi však najdete na mnoha dalších událostech. Účastníci mají často sluneční brýle a bílé oblečení. Fotky z takovýchto setkání jsou pak skutečně nabité.

Holi je jedním z nejstarších festivalů na světě. Obrázek pochází z roku 1788.
Zdroj: Victoria Albert Museum, Wikimedia Commons

 #facebook#

Google+ profil autorky

 
 

Místo

28° 37' 5.9052", 77° 12' 3.3048"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Petra Kejklíčková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Indické barevné šílenství nakazilo svět fotogenickými explozemi