Přejít k hlavnímu obsahu

V Indii rostou mosty z kořenů stromů. Některé unesou i povoz s koněm!

Na první pohled připomínají spleť navlhlého dřeva. Při bližším prozkoumání ale zjistíte, že tato spleť vytváří unikátní živoucí mosty, které nemá na svědomí nikdo jiný než sama matka příroda.

Fíkovník pryžodárný s nenechavými kořeny

Tradiční kmeny Khásí, kterým vévodí neohrožené ženy, jež jsou bez nadsázky středobodem celé komunity, už dávno prokoukly kouzla, která má na svědomí jistý druh rostliny – fíkovník pryžodárný (Ficus elastica). Ačkoli tuto rostlinu najdeme prakticky v každé druhé domácnosti, jen málokdo tuší, že při poranění roní hustou mléčnou šťávu, která není nic jiného než latex.

Mnohem zajímavější jsou ale kořeny této rostliny, jež podpírají stromy, domy, a dokonce vytváří unikátní přírodní mosty, které se vyznačují svou jedinečnou pevností. Najdete je v nejdeštivějším místě světa, v severovýchodním výběžku Indie, v Cherrapunji (Čérápuňdží), nedaleko svahů Khasi and Jaintia Hills.

Indická sekta se nezastaví před ničím: Cizí jí není nekrofilie, černá magie ani pojídání výkalů

Připravte projekty, jdeme stavět

Možná přemýšlíte, jak mohou kořeny fíkusu vytvořit pevný most, po kterém bezpečně přejde dospělý člověk. A ne jeden! Jak jsme již zmínili výše – údolí u kopců Khasi and Jaintia Hills je nejdeštivějším místem světa. A rostliny jako jsou fíkovníky, v něm zkrátka chtějí přežít za každou cenu (jinou možnost ostatně ani nemají).

Kromě klasických kořenů, které jsou uloženy hluboko v půdě, disponují tyto rostliny i jejich vzdušnou variantou, která lapá po všudypřítomné vláze. Kořeny se tak různě proplétají, čímž vytváří husté kořenové mosty, jež odolávají monzunům i častým záplavám.

mosty z fíkovníku
Kořenové mosty vytváří rostlina, kterou má spousta z nás doma – fíkovník pryžodárný.
Zdroj:
Shutterstock

Důchodce kulturista unese až 50 lidí

Vybudovat takový živý kořenový most není nic jednoduchého. Příslušníci kmenu Khásí vzdušné kořeny různě formují tak, aby mohli přecházet přes rozvodněné řeky nebo pusté propasti. Vznik jednoho kořenového mostu je ale záležitostí 15–20 let. Stáří těch nejsilnějších v oné lokalitě se odhaduje na 500–600 let, přičemž tito stromoví důchodci kulturisté unesou i povoz s koněm nebo 50 dospělých lidí.

Bohužel tradice formování vzdušných kořenů pomalu vymírá. Pro místní je totiž mnohem jednodušší postavit most z ocelové konstrukce než čekat 20 let, než jim naroste ten ze vzdušných kořenů.

Kuře Vindaloo, Tikka Masala a další indická jídla, která musíte ochutnat

Dvoupatrový Double-Decker

Zřejmě tím nejvýznamnějším a nejnavštěvovanějším kořenovým mostem je most Umshiang u vesnice Nongriat, kterému je ne nadarmo přezdíváno Double-Decker. Své jméno získal díky anglickým dvoupodlažním autobusům a své jedinečné podobě. Most má totiž dvě podlaží, proto je jedním z nejčastěji vyhledávaných cílů turistů. 

most Umshiang
Dvoupatrový kořenový most Umshiang, přezdívaný Double-Decker u vesnice Nongriat.
Zdroj:
Shutterstock

Kořenové mosty objevil bankéř

Majitel výše nedalekého resortu – jistý pan Denise P. Rayen – je považován za šťastného objevitele kořenových mostů. Celý život pracoval jako bankéř v Novém Dillí a víkendy nebo dovolenou trávil v džungli a na horách.

Během jednoho z treků však spatřil něco, co doposud v životě neviděl – jeden ze starých, avšak zachovalých mostů, který místní kmeny používaly k transportu z jednoho místa na druhé po několik dlouhých let. Opustil proto místo bankéře a přestěhoval se do džungle, kde si záhy otevřel prázdninový resort jediný svého druhu.

V Indii je možné vše. Mají tam dokonce kohouta, který snáší vejce

Kde kořenové mosty hledat?

Za těmi největšími, nejstaršími a nejnavštěvovanějšími kořenovými mosty se můžete vydat nejen do zmíněné oblasti Cherrapunji a vesnic Tynrong, Mynteng, Nongriat, Nongthymmai, ale také východním směrem do oblasti Khatarshnong, kde jsou kořenové mosty k nalezení v okolí vesnic Nongpriang, Sohkynduh, Rymmai, Mawshuit a Kongthong.

Spousta z nich je i v okolí obce Pynursla a okolí obce Mawlynnong. Za zmínku jistě stojí i mosty ve vesnicích Shnongpdeng, Nongbareh, Khonglah, Padu a Kudeng Rim.

Použité zdroje: 

  • en.wikipedia.org/wiki/Living_root_bridge
  • meghalayatourism.in/experiences-4/living-root-bridges-2/
  • lostwithpurpose.com/nongriat-root-bridges/
 
 

Místo

25° 16' 14.088", 91° 43' 51.9636"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

V Indii rostou mosty z kořenů stromů. Některé unesou i povoz s koněm!