Přejít k hlavnímu obsahu

Jako na Planetě opic: U vodopádů Uzúd hlídkují nebojácní makakové

Pestrá africká kultura, krásná města, odlišná příroda a teplo, to je to, co nás stále táhne do Maroka. Vedle hlavního města Rabatu, Casablancy, Marrákéše nebo Atlasu jsou tu k obdivu i vodopády. A jedněmi z nich jsou vodopády Uzúd.

Vodopády Uzúd: Seznamte se

Vodopády Uzúd (Cascades d’Ouzoud) jsou největším úkazem svého druhu v celém Maroku. Kaskády se nacházejí na 100 metrů vysokém skalním prahu na stejnojmenné řece. Voda si tu razí cestu krásným červeným pískovcem a to všechno v nadmořské výšce 1 050 metrů.

Vodopády získaly svůj název podle mlýnků na obilí a podle výrazu pro mletí. S olivami nemá jeho název nic společného, i když jich tu roste skutečně požehnaně. Kolem turistů tu zase pobíhají drzé opice (konkrétně makakové), které si čas od času skočí do jezírka na konci vodopádu za příjemným osvěžením.

Potkáte je i v okolí blízké restaurace, ovšem její majitel se snaží o to, aby jeho hosté měli klid na konzumaci nápojů a po náročném treku k vodopádům v klidu odpočívali, a tak se snaží je od podniku odhánět. Pro selfie s lidoopy tak musíte dál, ale ne zase tolik, opic je tu dost a na lidi jsou zvyklé, takže k nim bez ostychu chodí. 

Makak u vodopádů Uzúd. Určitě ho uvidíte.
Zdroj: Bigstockphoto

V čem je Uzúd tak působivý?

Z výšky 100 metrů padá voda v několika částečně oddělených stupních (nejvyšší skok měří 75 m). Úžasný je kontrast vody s červeným pískovcem a také zmíněná jezírka pod samotnými vodopády. Tři hlavní vodopády a několik vedlejších tvoří nádhernou podívanou a činí z nich jedno z nejnavštěvovanějších míst v Maroku.

Jezírka pod vodopádem jsou fajn ke koupání a po jednom z nich dokonce jezdí čluny, které zvídavé turisty zavezou až do těsné blízkosti dopadající vody.

Pokud se budete chtít k vodopádům vydat, zvolte si k tomu spíše odpoledne, jinak ho uvidíte ve stínu a příliš z něj mít nebudete – za svitu slunce je celá scenérie totiž mnohem hezčí.

Kudy k vodopádům?

Vodopády Uzúd najdete docela jednoduše. Nachází se na asi 18 kilometrů dlouhé odbočce z hlavní silnice, jež spojuje Marrákéš a Azilal. Místo leží asi 150 kilometrů severovýchodně od Marrákéše. K vodopádům si můžete udělat okružní výlet – na parkovišti necháte svůj dopravní prostředek, podíváte se na vodopády shora, poté sestoupáte a vrátíte se cestou nahoru mezi olivovníky. Pokud se budete chtít projít dál, nestoupejte nahoru, ale pokračujte po cestě údolím.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

32° 54.9756", -6° 43' 11.1612"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jako na Planetě opic: U vodopádů Uzúd hlídkují nebojácní makakové