Přejít k hlavnímu obsahu

Je neuvěřitelně stará, ale ve výborné kondici. Pravčická brána

Pravčická brána je největší přírodní pískovcový most v Evropě. Masiv, který tvoří její základ, vznikl před desítkami milionů let. Pokochejte se pohledem na místo, na něž se nemohou vynadívat ani turisté sledující ji z nedaleké hospůdky.

Tato přírodní památka se nachází v severních Čechách nedaleko Děčína na území první zóny Národního přírodního parku České Švýcarsko.

Již na počátku 19. století se pod Pravčickou bránou nacházela občerstvovací chatka. V roce 1881 pak nechal kníže Edmund Clary-Aldringen upravit přístupovou cestu ke skalní bráně a vybudovat výletní zámeček v alpském stylu. Neobvyklé stavení nazvané Sokolí hnízdo, ve kterém se nachází i muzeum a informační centrum, nabízí i v současnosti výhled na skalní bránu s mokem nějakého lahodného nápoje v ruce.

Základní údaje:
Rozpětí oblouku: 26,5 m
Celková výška: 21 m
Výška otvoru: 16 m
Šířka mostu: až 8m
Národní památkou od roku 1963

Skalní most patří mezi nejnavštěvovanější místa České republiky a o jeho oblibě svědčí i fakt, že stejně jako další oblasti Českého Švýcarska patří Pravčická brána mezi lokality oblíbené nejen u českých filmařů. Například několik scén z výpravného fantasy filmu Letopisy Narnie se natáčelo právě zde, o počtu českých pohádek ani nemluvě.

Hned pod bránou si můžete posedět u piva nebo kávy a vychutnat si tu přírodní nádheru.
Zdroj: Bigstockphoto

Na samotný oblouk Pravčické brány se od roku 1980 nesmí vstupovat, jelikož se můstek pod náporem turistů povážlivě zužoval. Za účelem zpomalení eroze byla dokonce v roce 1982 brána vyztužena speciální pryskyřicovou směsí.

Trasa k bráně:
•    Z Hřenska – po značené cestě zhruba 4 km do kopce
•    Z Mezní Louky – cca 6 km po červené turistické značce, mírnější varianta

 
 
 

Místo

50° 53' 2.0868", 14° 16' 53.472"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Dominika Ečerová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Je neuvěřitelně stará, ale ve výborné kondici. Pravčická brána