Přejít k hlavnímu obsahu

Kam o vánocích? Poznejte nejlepší adventní trhy Evropy!

Ve vzduchu voní skořice a svařené víno, opodál se třpytí vánoční ozdoby. Náměstí se mění v trhy. Nasajte autentickou sváteční atmosféru z nejlepších vánočních trhů. Že o Drážďanech a Norimberku víte? My vám ale nabídneme úplně jiné lokality.

Adventní trhy v Praze, Vídni, Drážďanech či Norimberku zná skoro každý z nás. Ovšem nejsou to jediné trhy plné vánočních koled a unikátních chutí a vůní. Dáme vám tipy na čtyři méně tradiční. některé z nich nekončí se závěrem adventu, tedy o západu slunce Štědrého dne, ale pokračují dále i po svátcích.

Adventní Štrasburk se vrací k tradicím

Jeden z nestarších vánočních trhů v Evropě Christkindelsmärik se poprvé konal v roce 1570. Je to opravdový kolos s více než 300 stánky, které se rozkládají napříč centrem Štrasburku na 12 místech. Vánoční atmosféra se tak šíří daleko za hranice trhů a musí pohltit každého, kdo jde kolem.

Sednout si se svařákem a pozorovat dění na jednom z největších a nejstarších trhů v Evropě, to je prostě paráda.
Zdroj: Bigstockphoto

Trhy ve Štrasburku poskytnou duchovní prostředí a dobře zavedené adventní tradice. Dále nabídnou čtveřici vynikajících adventních koncertů s širokou škálou interpretů hrajících autentickou živou muziku. Kulturních akce na štrasburských trzích krásně zpestří každý rodinný výlet.

Kdy je můžete navštívit: Od 25. listopadu do 31. prosince.

Adventní Lipsko s chutí středověku

Tohle není žádná moderní komerční rychlokvaška, počátky adventních trhů v Lipsku se totiž datují do roku 1458. Ani ony se neomezují jen na jedno místo – jsou rozprostřeny do šesti oblastí a jejich zahájení uvádí úder zvonu. Doporučujeme projít si více míst a vychutnat si pohled na fascinující scenérii centra města. S více než 250 stánky harmonicky blikajících v historickém centru je lipský vánoční trh nejen jedním z nejstarších, ale též jedním z největších trhů v Německu. Návštěvníkům nabízí celou řadu kulinářských specialit a možností prohlédnout si tradiční středověký trh.

Kdy je můžete navštívit: Od 22 listopadu do 23. prosince 2016.

Adventní Lille hýří radostí ze života

Malebná belgická města se stánky s hranolky a krámky s báječnými pralinkami, to je pojem. Francouzské Lille najdeme jen něco přes 10 km od belgických hranic a atmosféra ve městě s úchvatným náměstím Grand Place je podobná. Uprostřed zimy adventní trhy v Lille navozují návštěvníkům typicky francouzskou „joie de vivre“ – radost ze života. Jako mávnutím kouzelného proutku vás město přivítá sváteční atmosférou připomínající zimní pohádku. Na Place Rihour se více než 80 chatek hemží vánočním překvapením, ozdobami a slavnostní gastronomií. Můžete zde najít  krajové speciality či umění a řemesla z Ruska, Polska, Québecu stejně jako výrobky od původních amerických obyvatel.

Kdy je můžete navštívit: Od 18. listopadu do 30. prosince 2016.

Lille je nádherné město.
Zdroj: Wikimedia Commons

Němci obsadí Anglii. V adventním Birminghamu to bude ve znamení klidu, míru a tradic

Birmingham se může pyšnit největším autentickým německým trhem v Evropě mimo Německo a Rakousko. Jen v roce roce 2014 přilákal celkem 5,5 milionu návštěvníků. Adventní trhy se zde skládají z „Frankfurtského vánočního trhu“ a trhu s řemeslnými výrobky. V roce 2001 vše začalo s pouhými 24 stánky. Trhy se postupně rozrůstaly na letošních 180 stánků pokrývajících New Street, Victoria Square a Centenary Square. Na Frankfurtském trhu naleznete všechno možné od vánočních ozdob přes ručně vyráběné šperky a vyřezávané dřevěné hračky po nezbytnosti německých trhů – klobásy, pivo a preclíky.

Součástí trhu je i vánoční řemeslný jarmark, jenž nabídne ukázky ručních řemesel a tradiční produkty jako mýdla nebo svíčky místních řemeslínků. K dostání bude i široká škála unikátních předmětů dovezených z celého světa. Kromě toho si zde návštěvníci trhů mohou zabruslit na populárním kluzišti či si užít pohled na trhy z velkého ruského kola.

Kdy je můžete navštívit: Od 17. listopadu do 22. prosince 2016.

 

Vánoce v Berlíně mají vždy nějaké překvapení. Třeba obřího svítícího santa Clause.
Zdroj: Pixabay

Adventní Berlín s lahůdkami ve vytápěných stanech

Luxusní kulisou k tomuto adventnímu trhu konajícímu se v City West je barokní palác Charlottenburg. Důmyslně umístěné osvětlení romanticky prozáří město od paláce po tržiště a navodí tak jedinečnou atmosféru vánoc. Stěžením bodem celých trhů je pyramida v přední části hlavního vchodu paláce.

Dřevěné chatky a cirkusové stany zdobené výhradně z přírodních materiálů poskytnou slavnostní atmosféru. Také tyto trhy nabídnou nejen širokou škálu řemesel, ale i celou řadu  kulinářských lahůdek. Vedle tradičních s vánocemi spojených výrobků se na trhu prodávají pečené kaštany, palačinky či maďarské langoše. Mnoho hotelů a restaurací z Berlína a Braniborska zde nabídnou vybrané kulinářské speciality ve vytápěných stanech.

Kdy je můžete navštívit: Od 21. listopadu do 1. ledna 2017.

 
 

Místo

48° 34' 53.7276", 7° 45' 0.8928"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Petr Míka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kam o vánocích? Poznejte nejlepší adventní trhy Evropy!