Přejít k hlavnímu obsahu

Na koloběžce i po zadku do vody. Jak si aktivně užít v Tatrách

Slovenské Tatry jsou jen o chození po horách nebo o koupání v lázních? Velký omyl, užít si v nich můžete mnohem rozmanitější zábavu než myslíte. Máme pro vás pár tipů na aktivní dovolenou v Tatrách.

Určitě nechceme snižovat tradiční typy zábavy v nejbližších velehorách, jen máme pár nápadů, čím je doplnit. Třeba koloběžkami, golfem nebo tobogány. Ale nebojte, tradiční výšlapy také nechybí.

Koloběžkou z Hrebienku

Pokud míříte na výlet z lázní Smokovec, vyzkoušejte cestu na Hrebienok. Cestu z Hrebienku si můžete několikanásobně urychlit, když ji absolvujete na koloběžce nebo horské káře (bezmotorová trojkolka). Za atrakci zaplatíte od 5 euro.

Tatranské túrování s návštěvou Jezírek lásky

Kdo chce, může jít po svých, oproti jízdě na koloběžce si daleko víc užijete panoramata. Vyrazte třeba z Tatranské Štrby na Štrbské pleso. Parádní zážitek je už samotná procházka kolem plesa, ale kdo chce poznat víc, může navštívit nedaleké vodopády nebo kouzelná Jezírka lásky. Ta byla původně Štrbskými rybníky, které sloužily jako chovné pro pstruhy. Těmi chtěl majitel zdejšího panství v 19. století zarybnit velké pleso. Pokud patříte mezi milovníky adrenalinových záležitostí, lákat vás bude bunjee jumping na skokanských můstcích vedle plesa. Vaše další kroky mohou vést k lanové dráze, která vás za 7 minut vyveze na vrchol Solisko. Tam můžete navštívit horskou chatu s restaurací a terasou a nádherným výhledem.

Štrbské pleso
Nadmořská výška hladiny: 1 346 m
Plocha: 20 ha
Zajímavosti:
  • V roce 1900 se na Štrbském plese konalo Mistrovství světa v rychlobruslení.
  • Vedle plesa se nachází sportovní areál se skokanskými můstky.
  • Ve Štrbě je vyhledávané lyžařské a běžkařské zimní středisko.

Golf v Tatranské Lomnici

Pohon vlastních nohou můžete v určitých úsecích cesty vyměnit za místní dopravní prostředky – zubačku nebo vlaky. Vlakem se například pohodlně přepravíte do Tatranské Lomnice, kde si můžete prohlédnout hotel z českého filmu Anděl na horách nebo řadu muzeí. V Tatranské Lomnici je k dispozici golf s 27 jamkami přímo pod vrcholkem Lomnického štítu. Na ten se můžete podívat s mezizastávkou na Skalnatém plese jednokabinovou lanovkou, která jede jen kousek nad jeho hladinou. Na Lomnickém štítě je nejvýše položený hotel na Slovensku a meteorologická stanice.

Jedna z nejpopulárnějších tatranských túr - z Popradského plesa nahoru, nejčastěji na Ostrvu.

Zahrajte si na nosiče potravin

Netradiční zážitek na vás čeká při výstupu na Rysy. Můžete totiž pomoct nosičům, kteří chodí nahoru na vrcholek s desítkami kil potravin. Ty jsou shromážděné na začátku trasy, nabrat si můžete cokoli -  krabici mléka nebo dobrých pár kilo mouky. Nahoře vás bude čekat chlazené pivo, nejvýše točené pivo, které na Slovensku dostanete. Pokud si budete chtít ulevit, nebudete věřit svým očím, až spatříte dřevěnou toaletu, ze které jsou vidět všechny vrcholky kolem.

Vysokohorské chataření

Poměrně náročná je trasa z Hrbienku přes Příčné sedlo na nově zrekonstruovanou Zbojnickou chatu. Túra vede přes Malou a Velkou Studenou dolinu plnou serpentýn. Horolezci často směřují na tzv. Žlutou stěnu. Nad ní už vás čeká výhled z Téryho chaty (2015 m.n.m.). Tuto túru byste si měli detailně naplánovat a brát ohled i na počasí, které může podmínky výstupu rapidně ovlivnit.

Přechod Nízkých Tater

V Nízkých Tatrách bude český turista možná postrádat četnost horských chat s chlazeným pivem, ale tamní příroda toto jistě vykompenzuje. Pokud plánujete přechod Nízkých Tater, doporučujeme trasu Donovaly – Čertovica. Dejte si pozor na zvýšený výskyt medvědů, kteří jsou k vidění kromě lesů u horských chat, zvláště u popelnic s jídlem.

Tatralandia

Jako relaxační část vaší aktivní dovolené nezapomeňte zařadit návštěvu některých z mnoha termálních pramenů a lázní. Cestujete-li s celou rodinou, do hledáčku se vám možná dostala Tatralandia – celoroční vodní park s řadou atrakcí. V sezóně se pravděpodobně nevyhnete frontám u vstupu, nicméně dětská část vaší expedice čekání ve finále zhodnotí pozitivně. Klouzání na tobogánech určitě ocení.

Jeskyně mrtvých netopýrů

Na závěr pro vás máme tip na speleologickou výpravu do Jeskyně mrtvých netopýrů. Vyjeďte lanovkou na Chopok, pak jděte směrem na Dumbier a pod jeho vrcholem leží vstup do jeskyně. S průvodcem můžete absolvovat jeden z okruhů jeskynního komplexu, nejdelší trasa vám zabere něco přes 3 hodiny. Minimální počet lidí jedné prohlídky jsou 4, doporučujeme prohlídku dopředu rezervovat.

 
 

Místo

49° 3' 4.8024", 20° 17' 49.5708"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Petra Budnikovová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Na koloběžce i po zadku do vody. Jak si aktivně užít v Tatrách