Přejít k hlavnímu obsahu

Konec, absolutní vyčerpání. Výstup na nejkrásnější dunu světa dá pěkně zabrat!

Po každých 40 krocích si musíte alespoň na minutku odpočinout, protože sklon duny je často příkřejší než 45 stupňů. Ale za ten neskutečný výhled to opravdu stojí, tomu věřte. Putovat za legendární vyhlídkou na Dunu 45 v Namibii je těžší, než by se mohlo zdát.

Duna 45 je nejfotografovanější dunou světa, a to proto, že je i největší písečnou horou planety. Leží na jihozápadě Afriky v poušti, která v překladu znamená Velká prázdnota (Namib). Podíváme se na pár zajímavosti slavné duny.

Najdete ji v nejstarší poušti světa Namib

Fantastické 2 000 kilometrů se táhnou podél Atlantského oceánu její neuvěřitelné hvězdicové duny (tak vypadají při pohledu z helikoptéry a letadla) a načervenalý písek. Stáří pouště se odhaduje na 80 miliónů let a africký stát Namibie podle ní dostal své jméno. Část pouště zasahuje i do Angoly.

Duna 45 se nachází v oblasti Sossusvlei.
Zdroj: Bigstockphoto

Jak přišla duna k číslu?

Velice jednoduše. Tři a půl milionu let starý písek na duně 45 je 45 kilometrů vzdálen od hlavní brány parku. Takhle dostala každá duna své vlastní poznávací znamení.  

Vyšplhat na ni? Od 30 minut do hodiny

Vyjít na vrch nádherné hvězdicové duny 45 dá zabrat i lidem s dobrou fyzickou kondicí. Horký písek zapadává do bot (doporučuji je sundat při výstupu), na 30 metrů širokém okraji duny se rozžhavené slunce opírá nepříjemně do zad (proto je nejlepší čas ke šplhání na vrcholek duny před východem slunce).

Jít nahoru? To je zážitek na celý život!
Zdroj: Bigstockphoto

Socha Svobody se do ní vejde 3krát!

Výška duny 45 je něco málo přes 170 m (třikrát víc než výška sochy Svobody). Kdyby ji vytvořil člověk, řadili bychom ji do kategorie mrakodrapů, kam náleží všechny budovy vyšší než 150 m.

Skály v poušti Namib na jihozápadě Afriky. - Cestovinky.cz
V poušti Namib spadne za rok jen 10 mm deště.
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

-24° 43' 52.698", 15° 28' 18.4368"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Pavel Jartym

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Konec, absolutní vyčerpání. Výstup na nejkrásnější dunu světa dá pěkně zabrat!