Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Krásy Balkánu – co si nenechat ujít při cestě na jih

Chorvatsko patří k nejoblíbenějším prázdninovým destinacím pro spousty českých turistů. Překrásné Slovinsko však většina z nich projíždí v noci bez povšimnutí. Černá Hora je díky své větší vzdálenosti stále ještě tak trochu divokým rájem.

Slovinsko – pestrobarevná brána k Balkánu

Slovinsko bylo již ve starověku křižovatkou cest ze severu na jih a ze západu na východ. Se svými čtyřmi typy krajiny nabízí svým návštěvníkům na malém prostoru horské štíty Alp s průzračnými řekami a jezery, hluboké jeskyně s bohatou výzdobou, tajemné mizející jezero, termální léčivé prameny, kousek moře s historickými městy a spoustu dalších krás a zajímavostí.

Piran
Zdroj: Alena Vorlíčková

Víc než Balkán připomíná severní Horní Kraňsko svou čistotou a vysokou kvalitou služeb Švýcarsko. Zvláště jezera Bled s ostrůvkem a Bohinj s romantickým kostelíkem přitahují každoročně stále více turistů, cyklistů, horolezců a milovníků vodních sportů. Od jezera Bohinj vedou četné trasy od těch nejlehčích až po ty velmi náročné, vedoucí do Doliny Sedmi Triglavských jezer a na samotný nejvyšší vrchol Julských Alp Triglav.

Jezero Bohinj
Zdroj: Alena Vorlíčková

Utajeným pokladem je středověké město Škofja Loka, přezdívané „malovaná louka“. Nádherné procházky po nově zrestaurovaném městě s freskami, které obtéká řeka Sora, podobně jako náš Český Krumlov. Také okolí je velmi malebné a stojí za prozkoumání. V okolních kopcích se nacházejí turistické statky, které nabízejí kromě komfortního ubytování také možnost přespání na seně. Vynikající jídlo pochází z místních zdrojů – mléko, med, domácí chléb, čerstvé ovoce a zelenina.

Škofja loka
Zdroj: Alena Vorlíčková

Chorvatsko – národní parky a bohatá historie

Istrii, Dalmácii nebo Makarskou Riviéru není třeba dalekosáhle představovat. Přesto se najdou zajímavá místa, na která je možné upozornit. Kromě známých chorvatských národních parků je jeden méně známý na ostrově Pag. Tam se kromě vyhlášených pláží nachází také přírodní park Lunjska maslinada (Lunské olivovníky). Na severním výběžku ostrova mezi vesnicí Lun a městečkem Tovarnele roste asi 80 tisíc olivovníků průměrného stáří tisíc let. Jedná se o jedinou botanickou rezervaci s planými olivovníky na Jadranu. Nejvzácnější jsou divoké olivovníky (olea oleaster), jichž je asi 1500.

Lunské olivovníky na ostrově Pag
Zdroj: Alena Vorlíčková

Cesta na jih může vést vnitrozemím. V takovém případě stojí za návštěvu a zastávku údolí řeky Neretvy. Území kolem měst Opuzen, Komin, a Metkovič se říká údolí mandarinek. Turistickou atrakcí je právě pomoc při sklizni těchto oranžových plodů. Při česání mandarinek se hosté dozvědí spoustu zajímavostí. Další možností je plavba po řece s možností fotografování. Milovníci historie si přijdou na své v archeologickém muzeu Narona ve vesnici Vid, které vzniklo na místě starého římského chrámu.

Černá Hora – divoká příroda a písečné pláže

Na konci dlouhé cesty čeká velká odměna – nádherné romantické, převážně písčité, pláže lemované vysokými horami. Nejvyhlášenější je pláž na Perlovém pobřeží, která je dlouhá 1800 m a pokrývá ji písek připomínající perleť. Nádherná příroda je chráněna ve čtyřech národních parcích – Durmitor s kaňonem řeky Tary, Biogradska gora, Lovcen a Skadarské jezero s ptačí rezervací. Speleologové ocení jeskyně třeba v podzemním labyrintu Djalovica Pecina, jenž je nejrozsáhlejší v Evropě.

Lovcen
Zdroj: Freeimages.com

Unikátními památkami se pyšní starobylá Budva. O Budvě (pod jménem Buthohe) se poprvé zmínil řecký filozof Sofoklés. Středověké město je chráněno hradbami ze 14. století se dvěma branami. Kostel Sveti Ivan ze 7. století je nejstarší památkou.

Durmitor
Zdroj: Freeimages.com
Pro cestující autem je příjemnou volbou ubytování v apartmánech jak v Chorvatsku, Slovinsku i Černé Hoře. To je pohodlné, levné a vejde se tam i sportovní vybavení (kola, čluny apod.).

Zdroje fotografií: Alena Vorlíčková, Freeimages.com.

 
 

Místo

45° 31' 47.6544", 13° 33' 53.8812"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
admin

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Krásy Balkánu – co si nenechat ujít při cestě na jih