Přejít k hlavnímu obsahu

Letecký důchodce Boeing oslavil 100 let

Jeho revírem je obloha, tempo nastavil vražedné. Je základním stavebním kamenem dopravního letectví, ale aktivně se angažuje také na poli kosmonautiky nebo v oblasti radarů, stíhaček a vrtulníků. Cestujeme s ním už celých sto let. Víte, o kom je řeč?

Napovíme, že rovnou stovku oslavil 16. července tohoto roku a dennodenně zodpovídá za životy tisíců lidí po celé planetě. Modří už jistě tuší, že dnešní řádky budou věnovány jednomu z nejslavnějších leteckých výrobců všech dob – americké společnosti Boeing.

Pacific Aero Products a duchovní otec Boeingu

Datum 16. července 1916 se vrylo do paměti milovníků i odpůrců létání zlatavým písmem. Právě v tento den spatřila v Seattlu světlo světla firma Pacific Aero Products, jejímž zakladatelem a duchovním otcem je letecký průkopník William Edward Boeing, po němž byla firma za rok přejmenována na Boeing Airplane Company. I přesto, že je dnes firma známá především jako lídr na poli výroby letadel, její záměr byl mnohem širší.

Houstone, máme problém…

Let Apolla 13 je nazýván nejúspěšnější neúspěšnou akcí v dějinách americké astronautiky. Letos uplynulo přesně 46 let od chvíle, kdy se začalo v kabině Apolla při zcela rutinní operaci odvíjet drama, které sledoval téměř celý svět. Co má ale společného Apollo a Boeing? Více, než se může na první pohled zdát. Společnost Boeing Airplane Company totiž Apollu dodávala důležitou techniku, bez níž by nemohlo fungovat. I když právě u Apolla 13 všechno tak úplně nefungovalo. Na druhou stranu to, co fungovalo, obstálo i v hodně nestandardních podmínkách.

Zlatá osmdesátá

Boeing úzce spolupracoval na kosmickém programu Apolla, který byl ale z ničeho nic razantně pozastaven, ba téměř zrušen. Ať už za to mohla ropná krize nebo jiné, mnohem závažnější důvody, společnost musela z ničeho nic propustit téměř polovinu zaměstnanců, kteří byli ve firmě zastoupeni počtem 80 000. Na lepší časy se začalo blýskat až v osmdesátých a zejména devadesátých letech minulého století. Boeing začal pracovat na projektu raketoplánu a vesmírné stanice a jeho popularita strmě stoupala vzhůru.

Boeing se podílel i na cestách do vesmíru.
Zdroj: Pixabay

Zajímavost: Fanoušci Boeingu nosí trička, kšiltovky a další doplňky s výrokem „If it's not Boeing, I'm not going“ (Pokud to není Boeing, tak neletím).

Stíhačky i příměří s konkurencí

Boeing měl na svých bedrech vývoj nových a vylepšení stávajících dopravních letadel, velké sousto si ukousl také díky společnosti US Air Force, která mu zadala zakázku pro vývoj a výrobu dvoumotorového stíhače F-22 Raptor. Následovaly nové modely B767 a B757  s digitálním kokpitem. Rok 1994 se pak nesl v duchu největšího dvoumotorového letouna světa, který je znám pod označením B777 a verzí "triple seven". Dlouhá léta sváděl Boeing krutý konkurenční boj se společností McDonnell Douglas Corporation, který ovšem v roce 1997 vyústil ve vzájemnou kooperaci a největší fúzi v historii moderního letectví.

Nové tisíciletí se neslo v duchu Dreamlineru

Hliníková slitina začala být po roce 2000 trochu „out“. Proto jí bylo nutno nahradit nesrovnatelně lehčími a úspornějšími uhlíkovými vlákny. Ta tvořila téměř polovinu trupu a křídel nového typu letadla Boeingu B787 Dreamliner, který našel uplatnění zejména na dálkových tratích. Ačkoli bylo dodání nových strojů naplánováno na rok 2008, japonské společnosti All Nippon Airways byly Boeingy dodány až o tři roky později.

Rok 2016 a Boeing - B737MAX

Nejnovější generace Boeingu spatřila světlo světa na začátku tohoto roku. Její název je Boeing - B737MAX a hlavní cíl zašlapání konkurenčního modelů Airbusu do země. Stejně jako ony totiž Boeing - B737MAX pohánějí na pohled větší, úspornější a výkonnější motory CFM International LEAP. První let prototypu se uskutečnil na konci letošního ledna a první dodávka nových letounů je plánována na rok 2017. Podaří se Boeingu pokořit konkurenci? Jako dárek k 50. narozeninám by to bylo jistě pěkné.

 
 

Místo

47° 31' 59.8584", -122° 18' 43.92"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Letecký důchodce Boeing oslavil 100 let