Přejít k hlavnímu obsahu

Londýn: Průvodce a zajímavá místa

Londýn dnes považujeme za jedno ze tří nejdůležitějších měst světa, hned vedle New Yorku a Tokia. Britská metropole ležící při ústí řeky Temže spíš cestovatele ale spíš ohromuje svými nádhernými stavbami a památkami, o nichž slyšel snad každý, pestrou historií, směsicí kultur a bohatým vyžitím. 

Cestování

Jak dlouho trvá doprava do Londýna konkrétními dopravními prostředky? Dozvíte se v následujících řádcích.

Cesta autobusem

Autobusem se do britské metropole z té naší dostanete asi za 16 hodin a zaplatíte od 1 300 Kč za jednosměrnou jízdenku.

Hlavní autobusové nádraží

Hlavní autobusové nádraží v Londýně se nazývá Victoria Coach Station. Jde o nejvýznamnější stanoviště dálkových autobusů ve městě.

Adresa nádraží: 164 Buckingham Palace Rd, Belgravia, London SW1W 9TP, Velká Británie

Jak se dostat do centra: Nejjednodušším způsobem, jak se dostat z nádraží do centra, je vydat se na asi 5 minut chůze vzdálenou stanici metra Victoria Station a podle plánku metra dojet tam, kam právě potřebujete.

Cesta autem

Nejkratší cesta z Prahy do Londýna autem trvá něco přes 13 hodin a měří téměř 1 300 km. I cestou můžete vidět nejednu zajímavost, například:

  • Kolín nad Rýnem, tedy jeho starou část s významnými stavbami. Příjemným zpestřením cesty může být návštěva katedrály sv. Petra nebo Kolínského trianglu – 103 m vysoká administrativní budovy, která je dominantou města.
  • Brusel, konkrétně třeba náměstí Grand Place, katedrálu sv. Michaela a sv. Guduly nebo radnici.

Centrum parkování

Vůbec nejlepší je zaparkovat auto u některé stanice metra vzdálenější od centra a využít potom hromadnou dopravu. Je to zdaleka nejpohodlnější způsob, jak se po Londýně pohybovat. Parkování v centru je totiž ideální zarezervovat na konkrétní čas, jinak se taky může stát, že budete kroužit městem a nebudete mít vůz kde nechat.

Ceny parkování v centru se pohybují od 6 do 26 liber, obvykle je tato sazba dvouhodinová.

Cesta letadlem

Nejpohodlnější cestu do Londýna absolvujete pochopitelně letadlem. Cesta trvá zhruba 2 hodiny a zaplatíte za ni kolem 4 000 Kč a více. Lety bývají přímé.

Letiště

V Londýně jsou čtyři letiště, na která letecké společnosti běžně létají. Jde o Stansted, Gatwick, Heathrow a Luton.

Letiště Luton: Airport Way, Luton LU2 9LY, Velká Británie; odsud se do centra dostanete pravidelným vlakovým spojením za 25 minut. Na vlak nejprve ale musíte dojet asi 5 minut autobusem ve směru stanice Luton Airport Parkway Station. Vlaky společnosti East Midlands Trains nebo First Capital Connect vás dopraví až do centra Londýna na stanici St Pancras Station, kde se nachází i stanice metra. Možnou alternativou je také cesta autobusy EasyBus, Greenline, Terravision nebo National Express.

Letiště Stansted: Bassingbourn Rd, Stansted CM24 1QW, Velká Británie; z tohoto letiště se snadno a pohodlně dostanete přímým vlakovým spojem Stansted Express do centra během 45 minut. Vlak jezdí každých 15 minut. Využít můžete i autobusů EasyBus, Terravision (A50, A51 a A52) nebo National Express (linka A6 a A9). Cesta autobusem trvá 60 minut a déle.

Letiště Gatwick: Horley, Gatwick RH6 0NP, Velká Británie; z tohoto letiště se nejrychleji do centra dostanete vlakem Gatwick Express, cesta s ním trvá 30 minut a jezdí každých 15 minut. Kromě rychlostního spojení můžete využít i to klasické, Southern Trails, cesta s ním trvá 30-40 minut a lístky na něj jsou levnější. Další variantou je cesta autobusem EasyBus, Terravision a National Express.

Letiště Heathrow: Longford, Hounslow TW6, Velká Británie; ideální je využít vlakového spojení Heathrow Express, vlak jede každých 15 minut a cesta trvá také 15 minut (na London Paddington Station). Jet můžete i metrem, cesta trvá asi 50 minut, nebo autobusem Terravision – cesta na London Paddington Station trvá asi 30 minut.

Cesta vlakem

Vlakem bývá cesta ještě o něco delší, zabere kolem 20 hodin a cena se pohybuje kolem 1 700 Kč za jednosměrnou jízdenku.

Tower Bridge je místo, které musíte v britské metropoli vidět. Přes to nejede vlak.
Zdroj: bigstockphoto.com

Hlavní vlakové nádraží

Hlavní vlakové nádraží v Londýně je King‘s Cross a nachází se na adrese Euston Rd, Kings Cross, London N1 9AL. Nádraží je legendární nejen tím, že je hlavním ve městě, ale třeba i díky své roli v sérii příběhů o Harry Potterovi.

I odsud je nejjednodušší cesta metrem, a to ze stanice King’s Cross St. Pancras hned u vlakového nádraží.

Ubytování

V celém Londýně je opravdu ohromné množství ubytovacích zařízení těch nejrůznějších úrovní, s různými službami a v různých cenových kategorií. Každý si tu najde to své. Máme pro vás pár tipů.

Hotely

Cottage@98 (3*)

Ubytování hotelového typu seženete i levně, v tomto případě asi za 1 000 Kč za noc a osobu. Vybavení je tu základní, k dispozici je wifi, bohužel se zde ale nedá parkovat – to však nemusí vadit, pokud přijedete autobusem, vlakem nebo přiletíte letadlem. Cena je nižší i proto, že je to odsud dál do centra, to se však dá snadno vyřešit využitím MHD. Přesnou polohu ubytování zjistíte zde.

Days Hotel Waterloo (3*)

Zlatou střední cestou může být třeba tento hotel nacházející se asi 1 km od centra. Jeho součástí je restaurace a nonstop otevřený bar či terasa, je zde omezený počet parkovacích míst a za příplatek můžete využívat wifi. Vybavení je základní (avšak o něco lepší než v předchozím ubytování) a personál hovoří hned několika jazyky. Cena za osobu a za noc se pohybuje kolem 3 500 Kč.

The Sanctuary House Hotel (3*)

Chcete-li si dopřát něco luxusnějšího, ubytujte se v tomto hotelu jen 5 minut chůze od Westminsterského opatství. Pěkné pokoje, tradiční hospoda přímo v hotelu, bar, snídaně do pokoje, wifi, 24hodinová recepce a mnohé další služby dělají z The Sanctuary House Hotelu velmi oblíbené ubytování. Jedna osoba tu za noc zaplatí asi 6 500 Kč.

Hostely

The Walrus Bar & Hostel

Jen necelý kilometr od centra města stojí The Walrus Bar & Hostel, v němž se ubytujete už za 600 Kč za osobu za noc ve sdíleném pokoji. V ceně budete mít i snídani a připojení k wifi. K dispozici je úschova zavazadel a uzamykatelné skříňky, personál hovoří několika jazyky a možná vás potěší, že pokoje jsou striktně nekuřácké – kuřáci mají pro svou vášeň vyhrazené prostory. Jste-li ochotni se uskromnit, toto ubytování pro vás bude ideální!

London Waterloo Hostel

Asi kilometr od centra stojí rovněž London Waterloo Hostel, v němž seženete nocleh pro jednu osobu za 900 Kč a ještě budete mít v ceně snídani. Pro hosty je zde k dispozici bar a snack bar, wifi připojení zdarma, recepce v provozu 24 hodin denně a personál hovoří několika jazyky. Pokoje jsou nekuřácké.

Travel Joy Hostels

Hostel stojí na nábřeží Temže, asi 2 km od centra a na nejbližší stanici metra je to asi 10 minut chůze. Interiér je pěkný, pestrý a v exteriéru můžete posedět na terase. Za noc tu zaplatíte asi 1 200 Kč, v ceně je i snídaně. V hostelu je restaurace a bar, konají se tu zábavy a mají tu i vlastní animační tým. S personálem se domluvíte několika jazyky a k dispozici je samozřejmě wifi.

Kempy

Lee Valley Camping and Caravan Park

Perfektní zázemí, hřiště, wifi zdarma a další služby nabízí kemp Lee Valley Camping and Caravan Park. Poblíž jsou stezky pro pěší a cyklisty, do centra Londýna se dostanete během hodiny. Jste ve spojení s přírodou, ale tak blízko velkoměstu.

Chertsey Camping and Caravanning Club

Tento kemp se nachází na jihozápadě Londýna a rovněž poskytuje všem návštěvníkům ve stanu i karavanu vše potřebné k pohodovému pobytu v přírodě v blízkosti ruchu velkoměsta – dostanete se do něj během 30 minut vlakem. Je tu ideální místo pro vodní sporty, výlety do centra Londýna, po celém dni tu můžete posedět v hospůdce.

Debden House & Camp Site

Když trochu slevíte ze svých požadavků na kvalitu vybavení a blízkost centra města, budete spokojení i s ubytováním v tomto kempu. Odměnou vám pak bude nižší cena za služby. Kemp je 24 hodin denně hlídán, jsou zde hřiště, sociální zařízení a kuchyňka i obchod.

Pohyb po městě

Hromadná doprava

Pohyb hromadnou dopravou je v Londýně tím nejlepším způsobem, jak se přemísťovat. Využít můžete metra, autobusů, vlaků a tramvají.

Metro je hodně spletité, ale zaveze vás všude tam, kde se nachází zajímavá atrakce. Nejstarší metro světa čítá v současnosti 13 linek, jedna z nich je dokonce kruhová, jiné se kříží či rozpojují. Jízdenky se dají pořídit u vstupů do stanice.

Autobusy tu jezdí na neuvěřitelných 700 autobusových linkách. Nastupte předem a ukažte řidiči platnou jízdenku. Autobusem se pohodlně svezete od 6.00 do 00.00 hod. Zastávky na znamení jsou značeny bílým symbolem na červeném poli. Svézt se můžete i populárními doubledeckery.

Londýn je ohromný, proto klidně využijte i vlakových spojů, zvlášť když zamíříte do okrajových částí města. A k dispozici jsou i tramvaje na čtyřech linkách, které najdete tam, kam nesahá metro.

Základní jízdenka na hromadnou dopravu stojí 4,5 libry. S elektronickou jízdenkou se ale dá ledacos ušetřit, jde o Oyster Card a Travelcard (taková normální „vícedenní lítačka“). Za jízdenku zaplatíte ve stanici metra vratnou zálohu (3 libry) a hned si ji nabijete. Jednotlivé jízdy vyjdou levněji, než kdybyste si kupovali každou zvlášť.

Mapa metra

Mapu metra najdete zde.

Kdo neviděl v Londýně ceduli stanice metra, ten tady ani nebyl!
Zdroj: bigstockphoto.com

Taxi

Láká vás stopnout si typický „black cab“ neboli černé taxi? Jen to zkuste, řidiči vám na ulici zastaví. Pak můžete ještě ale potkat „minicabs“, které si musíte předem objednat, takže na nějaké mávnutí nespoléhejte.

Taxi samozřejmě najdete i na speciálních stanovištích a vzít si můžete to, které žlutě svítí – to je volné. Sazby začínají na 2,2 liber, ale pokud vůz zaplníte celý, nemusí tento způsob přepravy vyjít extra draze. K počáteční sazbě se pak připočítává vzdálenost a denní doba. Cena za jednu míli se pohybuje mezi 6 a 9 librami ve všední dny a víkendy od 5.00 do 20.00 hod., v noci pak ještě o něco více.

Zapůjčení kola

I na kole se v Londýně můžete hbitě a snadno pohybovat. Kolo si můžete v některé z půjčoven půjčit, váš pohyb bude rychlejší, ale nebudete se muset nijak nervovat kvůli dopravním zácpám a podobně nepříjemným situacím. V Londýně je celá síť cyklostezek, takže budete i v bezpečí před motorovými vozidly.

Ve městě najdete spoustu stanovišť s koly, pomocí automatu si ho pak půjčíte a zaplatíte kartou. Na 24 hodin vás to může přijít na příjemné 2 libry a na jednu kartu si můžete půjčit až 4 kola. Vrátit je pak můžete kdekoli jinde, nejen na místě, kde jste si ho vyzvedli.

Zapůjčení auta

Budete-li si přece jen chtít půjčit automobil, třeba proto, abyste se podívali i do okrajových částí Londýna nebo za jeho hranice, vydejte se do některé z autopůjčoven. Vždy je jistější, když budete mít rezervaci, ale zkusit to můžete i bez ní.

Půjčení auta se pohybuje už kolem 700 Kč za den, cena se pak odvíjí od velikosti a typu vozu. Vyšplhat se může i na 5 000 Kč. Vyzkoušejte třeba tuto půjčovnu.

Co vidět a navštívit

V Londýně je tolik nádherných míst, že jeden den na jejich prozkoumání rozhodně nestačí. Vytipovali jsme pro vás některá z nich, která by neměla ujít vaší pozornosti, tedy v závislosti na tom, co obdivujete a na co se rádi při svých toulkách podíváte.

Mapa centra

https://goo.gl/MGtRtX

Co navštívit zadarmo

Galerie a muzea v Londýně – pro milovníky máme výbornou zprávu. Přední galerie a také muzea ve městě nabízejí své poklady ke zhlédnutí zdarma. V objektech, kde se vstupné platí, je obvykle vyhrazen jeden den, kdy je i zde vstup gratis. Můžete tak bez poplatku navštívit třeba The British Museum, Imperial War Museum, Science Museum a mnoho dalších.

Westminsterské opatství – světe div se, i tenhle skvost se dá navštívit zdarma, takže je to vlastně skoro povinnost pro každého, kdo se k němu přiblíží. Má to však jeden háček – musíte se zúčastnit bohoslužby.

Temple Church – prohlídku templářského kostela z 12. století taky můžete absolvovat bez poplatku. Zdarma sem totiž mají vstup nejen osoby do 18 let a senioři, ale i ti, kteří se sem jdou pomodlit. Takže záleží na vás, zda toho využijete.

Muzea

Britské muzeum – The British Museum je jedno z největších a nejvýznamnějších muzeí v celé Británii i na světě. Obdivovat v něm můžete historii lidstva od samotného počátku až k dnešku, a to prostřednictvím více než 7 miliónů předmětů z celého světa. Otevřeno je denně od 10.00 do 17.30 hod., v pátek až do 20.30 hod. Nejbližší zastávka metra je Holborn. Zjistěte více informací o muzeu na jeho oficiálních webových stránkách.

The Natural History Museum – přírodopisné muzeum nadchne všechny, kteří se zajímají o botaniku, zoologii, mineralogii a podobná odvětví. Najdete tu celkem 70 miliónů předmětů, takže je tu rozhodně na co koukat. Muzeum je vyhlášené zejména sbírkou koster dinosaurů. Navštívit ho můžete každý den od 10.00 do 17.50 hod. Nejbližší zastávka metra je South Kensington. Více informací najdete na oficiálním webu muzea.

Museum of London – zajímá-li vás město samotné, rozhodně navštivte Muzeum Londýna, v němž se toho o něm spoustu dozvíte. Modely, nákresy i nejrůznější artefakty, sociální a ekonomická historie města i život jako takový dělá z muzea velmi populární atrakci. Perličkou muzea je kočár starosty města. Poblíž muzea také můžete spatřit zbytky londýnských hradeb. Na prohlídku můžete přijít každý den od 10.00 do 18.00 hod. Nejbližší zastávka metra je St Paul‘s. Více informací najdete na oficiálním webu muzea.

Katedrály a kostely

Katedrála sv. Pavla – tato katedrála je jedním ze symbolů Londýna. Jde o katedrálu anglikánů a sídlo londýnského biskupa. Stavba se nachází na Ludgate Hill a pochází ze 17. století, ačkoli londýnská diecéze zde sídlila už od svého založení v roce 604. První dvě katedrály byly zničeny (jedna byla vydrancována, druhou zničil požár), ta současná je třetí. Budova v renesančním a barokním stylu je 108 m vysoká a pěkná na pohled je zejména díky rozdělení na tři budovy. Katedrála je veřejnosti přístupná, ale za vstup se platí: dospělí dají 18 liber, osoby mladší 18 let a senioři 16 liber, děti 8 liber.

Westminsterská katedrála – hlavní kostel westminsterské arcidiecéze přitahuje pozornost zejména svým novobyzantským stylem a inspirací nejen kostelem sv. Marka v Benátkách, ale také chrámem Hagia Sofia v Istanbulu. Jde o největší katolický kostel v zemi. Zajímavé je, že stavba byla dokončena v roce 1903, ale k vysvěcení došlo až o 7 let později, kdy se podařilo splatit dluhy za její realizaci.

Katedrála v Southwarku – velmi působivá je také stavba Southwark Cathedrale, která se nachází nedaleko London Bridge. Místo nabízí pokojnou atmosféru a aspoň na chvíli útěk od shonu, kterého je ve městě vždycky dost. Nejstarší gotický kostel v Evropě pochází z období kolem roku 1220 a katedrálou byl prohlášen už na počátku 20. století. Uvnitř se nachází obdivuhodných 12 zvonů.

ZOO

Londýnská zoologická zahrada je velmi oblíbeným místem s dlouhou historií – založena byla už v roce 1828, od té doby povýšila na jednu z nejvýznamnějších a nejuznávanějších zahrad na světě. Byla například první, která otevřela výběh plazů, hmyzí pavilon nebo veřejné akvárium. Dnes zde na 36 akrech najdete více než 750 druhů zvířat. Největší obliby si zde užívají gorily.

ZOO můžete navštívit denně od 10.00 do 16.00 hod., nejbližší zastávka metra je Camden Town. Vstupné se pohybuje od 17 do 22 liber, mimo sezónu jsou ceny nižší. Podívejte se, kde se ZOO nachází, abyste ji snadno našli.

Pláže

Ano, i pobyt v Londýně si můžete zpestřit jednodenním výletem na pláž. V nabídce je třeba pobřežní město Brighton, do něhož se dostanete vlakem za 50 minut. Říká se mu „Londýn na pobřeží“ a ne náhodou. Spousta obyvatel metropole sem totiž ráda vyrazí na den nebo dva. Významným místem je tu molo Brighton Pier, v jehož blízkosti najdete spoustu atrakcí, další výhodou je spousta možností občerstvení a i nudisti si tu přijdou na své – na oddělené plážičce.

Zahrady

St James’s Park – tento prostorný park se nachází v blízkosti Buckinghamského paláce. Nejen že v něm najdete spoustu místa pro odpočinek i hry, ale také je to tu pěkné. Součástí parku je menší jezero se dvěma ostrovy, které spojuje most a z něhož je pěkný výhled na Buckinghamský palác. Park je součástí pásu zeleně, který tvoří společně s ním ještě Hyde Park, Green Park a Kensingtonské zahrady.

Hyde Park – asi nejznámnější v Londýně má velmi zajímavý vzhled i historii. Rozkládá se na 1,4 km2 a je na dvě části rozdělen jezerem. Obzvlášť známý je kousek zvaný Speaker‘s Corner, prostranství, kde se každý může veřejně k čemukoli vyjádřit a jen tak řečnit. Dalším zajímavým místem v parku je Památník Diany, princezny z Walesu – kruhová fontána zpřístupněná v roce 2004. Samozřejmě nemůžeme nezmínit Velkou bránu s několika iónskými sloupy, se třemi oblouky pro vjezd vozidel a dvěma oblouky pro pěší.

Green Park – mnohem menší než Hyde Park je Green Park. To mu ale na kráse a kouzlu neubírá. Poněkud znepokojující může být fakt, že zde byl původně hřbitov pro malomocné, od 17. století si ale toto místo užívá titulu „královský park“. Park je tvořen hlavně lukami, na rozdíl od okolních parků v něm nejsou fontány nebo jezera.

Úžasný pohled na Londýn, nemyslíte?
Zdroj: bigstockphoto.com

Trhy

Portobello Road Market – tento trh je známý po celém světě, takže jestli chcete zažít nenapodobitelnou atmosféru místa nabitého stánkaři, jejich zbožím z druhé ruky a se starožitnostmi, rozhodně se sem vydejte. Pro milovníky šperků a cetek je to přímo nutnost! Trhy se konají v sobotu od 8.00 do 18.30 hod., ve všední je omezený provoz, ale pořád to stojí za to.

London Borough Market – za delikatesami, ovocem, zeleninou nebo rybami zase zajděte na London Borough Market, kde kromě toho najdete i stánky s občerstvením, s anglickou a evropskou kuchyní. Trhy se konají v sobotu od 8.00 do 17.00 hod., nakouknout sem můžete i ve čtvrtek a v pátek.

Columbia Road Flower Market – za květinami zase musíte na Columbia Road Flower Market, a to vždy v neděli od 8.00 do 15.00 hod. Kromě množství stánkařů s květinami tu najdete i možnosti občerstvení a velmi dobře se tu dá posnídat.

Univerzity

Královská univerzita v Londýně – Imperial College London je snem nejednoho studenta zaměřujícího se na strojírenství, vědu, obchod nebo medicínu. Má nezastupitelnou roli na poli celosvětového biomedicínského trhu a také nespočet významných absolventů, k nimž patří třeba Sir Alexander Fleming nebo Sir Andrew Fielding Huxley. V roce 2015 se dokonce tato univerzita umístila jako druhá na žebříčku všech univerzit na světě.

Westminsterská univerzita – tahle univerzita osloví široké spektrum mladých lidí, kteří se zde mohou ponořit do studia ekonomie, biomedicíny, marketingu, práv, jazyků, kultury, mezinárodních vztahů a dalších oborů. Univerzita funguje už od roku 1838 a dodnes je velmi žádaná.

City, University of London – zkráceně se jí říká jen „City“, ale to jí neubírá ani špetku na prestiži a snaze studentů dostat se právě na ni. Otevřena byla už v roce 1894 a dnes se sem chodí studovat právo, žurnalistika, umění, matematika a informatika, obchod a zdravotní vědy.

Festivaly

Oslavy dne sv. Patrika – už jste viděli ve filmech nebo seriálech oslavy, na nichž byli všichni v zeleném, pili zelené pití a jedli zelené jídlo? Tak to byly pravděpodobně oslavy dne sv. Patrika, patrona Irska. V Londýně se při této příležitosti koná nejeden průvod a zážitek je to grandiózní! Takže si pište – 17. března a zelený oděv k tomu.

Karneval v Notting Hill – tenhle pestrobarevný rej, spousta jídla a pití stojí za pozornost. Poslední víkend v srpnu je těmto radovánkám vyhrazen a není divu, že se jich účastní opravdu masy lidí. Milujete-li zábavu, pak neváhejte a připojte se.

Jazzový festival v Soho – podzim považujeme za velmi vhodnou dobu pro návštěvu Londýna, třeba už kvůli té spoustě akcí, která se tu koná. Obzvlášť povedený bývá jazzový festival v Soho, deset dní trvající svátek oblíbeného hudebního žánru. V roce 2017 se bude konat již 25. ročník, tentokrát od 10. do 19. listopadu!

Kam s dětmi

Máme pro vás tipy i pro případ, že byste se do Londýna vydali se svými ratolestmi.

Muzeum dětství – návštěva Museum of Childhood bude zajímavá pro vaše děti i pro vás, protože vy tu dostanete skvělou příležitost na své dětství zavzpomínat. Najdete tu část věnovanou stavebnicím, panenkám a jejich příbytkům, hrám, mechanickým hračkám a dalším krásným věcem. Do muzea se dostanete denně od 10.00 do 17.30 hod. bez poplatku. Nejbližší stanice metra je Bethnal Green.

Londýnské akvárium – soustava asi 50 nádrží tvoří dohromady jedno z největších akvárií na světě. Najít v něm můžete na 350 druhů vodních živočichů, například žraloků nebo rejnoků. Vstupné se pohybuje kolem 21 liber. Nejbližší stanice metra je Westminster. Ve všední dny je otevřeno od 10.00 do 18.00 hod. (poslední návštěvníci vstupují v 17.00 hod.), o víkendech je otevřeno od 9.30 do 19.00 hod. (poslední návštěvníci vstupují v 18.00 hod.)

Muzeum voskových figurín – pokud máte děti už trochu větší a budou šťastné, když uvidí pár celebrit v životní velikosti, vezměte je do Muzea voskových figurín, kde kromě umělců spatříte i sportovce, historické postavy nebo členy královské rodiny. Nejbližší stanice metra je Baker Street, vstupné začíná na 29 librách. Ve všední dny se sem můžete podívat od 9.30 do 17.30 hod., o víkendech od 9.00 do 18.00 hod.

Zajímavá místa v okolí

I v okolí Londýna se najde spousta zajímavých míst. Tady jsou některá z nich.

Brighton – Brighton je častým výletním místem obyvatel Londýna i turistů, kteří se chtějí na populární letovisko podívat. Brighton nabízí pěkné pláže a zábavu, ale prozkoumat můžete i samotné město – objevíte zajímavá místa, jako hodinovou věž, akvárium, pěkné kostely nebo muzea.

Oxford – nedaleko Londýna se nachází i město Oxford se světoznámou univerzitou. Nejen ji tu ale můžete obdivovat. Zajímavý je zdejší pestrý kulturní život – muzea, galerie nebo divadla – i sakrální památky (např. katedrála Christ Church) a parky (např. Christ Church Meadow).

Surrey Hills Area of Outstanding Natural Beauty – máte-li raději klid a trochu víc přírody, vydejte se do oblasti Surrey Hills, kde se nachází národní park. Tady se můžete krásnou anglickou přírodou na krátkých i dlouhých procházkách kochat do aleluja. Národní park přitom najdete jen 45 km od centra Londýna. Úžasný kontrast!

Zámky a hrady

Hrad Windsor – Windsor Castle se nachází nedaleko Londýna a je úchvatný tím, že je to druhý největší obývaný hrad na světě a také druhý nejdéle obývaný hrad, už od dob Viléma I. Dobyvatele. Hrad se rozkládá na ploše 45 000 m2 a je skutečně okouzlující. Navštívit ho můžete denně od 9.45 do 16.15 hod. Tuhle jedinečnou směsici viktoriánské, gregoriánské a gotické architektury si rozhodně nenechte ujít, pokud máte hrady obecně rádi.

Královský palác Hampton – Hampton Court Palace je místo s dech beroucí atmosférou. Stojí na místě (zde), kde býval původně jen statek, ale postupem času zde vzniklo venkovské sídlo pro Jindřicha VII. Na vývoji stavby se postupně podílelo značné množství významných osob a výsledek je velkolepý. Podívat se sem můžete denně od 10.00 do 16.30 hod. Vstupné pro dospělé stojí 18 liber, pro děti 9 liber. Nedaleko paláce se můžete podívat také na světoznámý labyrint ze živého plotu.

Hrad v Doveru – Dover Castle je středověký hrad stojící nad stejnojmenným městem (zde). Založen byl už ve 12. století a je největším anglickým hradem. Hrad hrál významnou roli během mnoha historických událostí, ať už šlo o rebelie ve 13. století, nebo o 2. světovou válku. Budete-li mít během víkendu čas, zajděte se sem mezi 10.00 a 16.00 hod. podívat. Dospělí zaplatí 18 liber a děti 11 liber.

Noční život

O zábavu není v Londýně nouze ani večer a v noci. Podívejte se, co můžete dělat!

Divadla

Royal Albert Hall – toto divadlo je součástí národního památníku prince Alberta a podle toho také vypadá – nádherně a honosně. A také nabízí pestrý program, ať už jde o divadlo, či jiné umělecké formy. Rovněž se zde nacházejí největší varhany v Británii a koná se tu festival Proms. Kromě kulturních akcí tu nejsou výjimečné ani ty sportovní, například zápasy v boxu. Divadlo bylo otevřeno už na konci 19. století, ale dnes je velmi moderní – vzhledem i náplní.

Shakespeare’s Globe Theatre – divadlo ve velmi podivuhodné a architektonicky významné budově působí až pohádkově. Jeho historie sahá do roku 1599. Ani kdybyste nakonec nešli na představení, prohlédněte si budovu zvenčí nebo nakoukněte dovnitř do muzea, které je součástí divadlo. Rovněž si tu můžete dát kávu a pořídit nějaký ten suvenýr.

National Theatre – navštívit Národní divadlo v Londýně je vždycky velký zážitek. Zajít sem můžete na cokoli – hrají se tu snad všechny žánry a třeba budete mít štěstí i na muzikál. Podívat se tu můžete na obdivuhodné výkony velkých herců. Pokud jste divadelní typ, určitě nebudete návštěvy litovat.

Jazz, blues a DJs

Ronnie Scott’s – chcete si jeden večer v Londýně užít za doprovodu jazzové hudby? Potom se vydejte do toho podniku, kde vám ji naservírují společně s lahodnými drinky i chutným občerstvením. Klub samotný je velmi pěkný a moderní.

Silver Bullet – jestli vyhledáváte spíš blues a bluesovou náladu, Silver Bullet pro vás bude to pravé ořechové. Vychutnejte si zde svou oblíbenou hudbu!

Camden Assembly – chcete-li si užít večer a noc za pořádné moderní hudby z ruky DJe, navštivte třeba Camden Assembly, jeden z nejlepších podniků svého druhu. Dejte si dobré pití a tančete třeba až do padnutí! Klub najdete tady.

Opera a vážná hudba

Royal Opera House – patříte-li k opravdovým fajnšmekrům, zamiřte v Londýně přímo do Královské opery, která tvoří jeden kulturní celek s Anglickou národní operou. Výkony umělců jsou na nejvyšší možné úrovni a jistě odsud neodejdete zklamaní, třeba i díky atmosféře nádherné budovy. Kdo by byl, když jde o jednu z nejvýznamnějších operních scén na světě?

Opera Holland Park – úžasný výkon orchestru i pěvců, příznivé ceny a navíc nezapomenutelná atmosféra. Představení v téhle opeře se totiž odehrávají venku! Proto i když sem zamíříte v teplejších dnech, nezapomeňte si vzít oblečení, v němž vám nebude zima. Tohle si přece chcete užít naplno!

Philharmonia Orchestra – milujete-li vážnou hudbu, tohle bude ideální místo pro jeden večer v Londýně právě pro vás. Co se výkonu zdejších umělců týče, pojem dokonalost mu rozhodně není cizí!

Bary

Proud Camdentady nabízí skvělá obsluha dobré jídlo, alkoholické i nealkoholické nápoje a ještě perfektní atmosféru, jakou má správný bar mít. Často se tu konají i nejrůznější show, takže když budete mít štěstí, hodně se pobavíte.

The Ginstitute – je libo gin? A chcete se u jeho ochutnávání také něco dozvědět z jeho výroby a historie? Potom si pro jistotu zarezervujte místo v The Ginstitute, kde se o vás v tomto směru královsky postarají.

Flight Club – poseďte u baru, u stolu s přáteli nebo si třeba zahrajte šipky. V tomhle baru je tak příjemně, že se vám tu bude líbit snad všechno. Lehce industriální prostředí dělá z podniku nezaměnitelné místo, ve kterém si večere stoprocentně užijete.

Jídlo

Nevíte, kde v Londýně nakupovat a kam si zajít na jídlo? I s tím vám poradíme.

Kde nakupovat

V Británii obecně lidé chodí rádi nakupovat do menších obchodů, ale samozřejmě zde najdete i supermarkety a celé jejich řetězce. K těm nejlevnějším patří Tesco (mapu marketu najdete zde)a Sainsbury’s (obchody najdete zde).

Ceny potravin

Chléb – 1,1 Ł/34 Kč

Mléko (2 l) – 1,05 Ł/33 Kč

Máslo – 1,25 Ł/39 Kč

Těstoviny – 1 Ł/31 Kč

Brambory (1 kg) – 1 Ł/31 Kč

Kuřecí maso (500 g) – 3 Ł/93 Kč

Sýr – od 1 Ł/od 31 Kč

Vejce (6 ks) – 1,5 Ł/47 Kč

Kavárny

Monmouth Coffee – jednou z nejpopulárnějších londýnských kaváren je podnik v nádherné starší budově, která láká sama o sobě. A když vám tu navíc připraví vynikající kávu či jiný nápoj a k tomu nabídnou nějaké to občerstvení (třeba sladké pečivo), budete si tu připadat jako v ráji. Najdete ho zde.

Etnacoffee – dalším hodně oblíbenou volbou je v případě kaváren Etnacoffee, kde si můžete dát samotnou kávu nebo si u ní taky pořádně osladit život. Labužníci jistě neodolají zdejší koblihám, plněným rohlíčkům nebo jiným dobrotám. A že je tady z čeho vybírat!

Exmouth Coffee Company – a do třetice všeho dobrého představujeme tenhle podnik nacházející se nedaleko londýnské mešity. Tady si můžete poručit nejen kávu a sladké, ale také slané pochoutky. A ani tady nebude výběr jednoduchý – tak dobře všechno vypadá!

Restaurace

The Golden Chippy – až se budete chtít dobře, a přitom levně najíst, vydejte se do této restaurace, kde by vám spousta lidí doporučila ochutnat britskou klasiku – fish & chips, tedy rybu s hranolky. Dostanete tu ale i jiné dobroty, třeba burger, kuře nebo zákusky.

The Five Fields – za britskou kuchyní se můžete vypravit i do podniku The Five Fields, kde se o vás bude od začátku až do konce starat milá obsluha a servírovat vám bude opravdu luxusně chutnající pokrmy – kromě vyloženě britských i jiné evropské. Počítejte tu ale jen s večeří, otevřeno je ve všední dny od 18.30 do 22.00 hod. A připravte si trochu víc peněz…

Flat Iron Covent Garden – chuť na steak? Žádný problém. V téhle restauraci vám připraví takový flák masa, že se budete olizovat ještě za týden. A samozřejmě tu servírují i jiné dobroty. Jistě vám budete připadat zajímavá i samotná restaurace v industriálním stylu. Jsou tu připraveni i na děti, takže ani s nimi sem neváhejte vyrazit.

Informace pro turisty

Jaká je bezpečnostní situace v Británii a konkrétně v Londýně? Jaký je zde časový posun a na jaké počasí se připravit? Na všechno vzápětí odpovíme.

Bezpečnostní situace

Říká se, že v Londýně je bezpečno podle toho, do konkrétní čtvrť obývá. Zatímco tam, kde potkáváte spíš podnikatele a obchodníky, rozené Brity, se ničeho moc obávat nemusíte, v polských, židovských či muslimských lokalitách to taková hitparáda není. Stejně jako u nás, i tady jsou kapsáři, dávejte si proto pozor na cennosti. Nejezděte taxi bez licence a za tmy nechoďte na odlehlá místa.

Časové pásmo

V Londýně (v Británii) je časový posun, a to -1 hodina.

Teploty

Že v Anglii pořád prší? To není pravda. Londýn je z hlediska počasí sice trochu nevyzpytatelný a i pověstná londýnská mlha se občas pěkně ukáže, je tu po většinu roku docela příjemně. Letní teploty se pohybují kolem 22°C a ty zimní kolem 5°C – zimy jsou tu mírné, proto se nemusíte bát ani krátkého zimního výletu do britské metropole.

Zajímavosti

Architektura

V Londýně se dají najít budovy ze středověku, ale i nejmodernější výstřelky. Ze starších staveb obdivujeme hlavně Tower, středověké vězení, katedrálu sv. Pavla v renesanční a barokním stylu, Buckinghamský palác, u kterého však víc než architektura mnohdy člověku učaruje jeho rozlehlost. Londýn je architektonická všehochuť a na své si tu přijde každý.

Znak města

Takhle vypadá znak Londýna.
Zdroj: fotky-foto.cz

Úsměvná fakta

1. Je nelegální zemřít na území Westminsterského paláce. Takže pozor.

2. Na pozemky parlamentu zase nesmíte vstoupit v brnění.

3. Londýnu se v minulosti říkalo také Londinium, Ludenwic a Ludenburg.

4. Dětská nemocnice na Great Ormong Street vlastní autorská práva k příběhu o Petru Panovi.

5. Tempo dopravy je dnes v Londýně stejné jako v minulém století, kdy jezdily kočáry tažené koňmi.

 
 

Místo

51° 30' 26.4636", -0° 7' 39.9288"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Londýn: Průvodce a zajímavá místa