Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Luxusní stany nebo 1,5 milionu pakoňů. To je národní park Serengeti

Vítáme vás u jazykového kurzu masajštiny. Probereme slovíčko „Serengeti“. Nejčastěji se překládá jako „nekonečná pláň“. A co to vlastně je? Podobu a zajímavá místa Serengeti vám osvětlí následující řádky.

Cestování do Serengeti je stále populárnější a v celé Africe vlastně ani nenajdeme navštěvovanější národní park. Aby také ne, když jím ročně projdou desítky milionů zvířat a proletí podobné počty ptáků. Nikde jinde na světě se s tak velkou koncentrací zvířat nesetkáte.

Milion pakoňů, 400 tisíc gazel, 300 tisíc zeber...

Leckde jinde na světě se vám může stát, že jsou zvířata schovaná, ale tady to rozhodně nehrozí. Jen si představte, že projíždíte v džípu pražskou ZOO, odmyslete si asfaltové cesty a stánky se smaženým sýrem, a máte něco, co se podobá jízdě po Serengeti. No dobře, je to skoro něco úplně jiného, to se zkrátka musí zažít.

Za vodou a potravou každý rok putuje národním parkem Serengeti 1–1,5 miliónu pakoňů, 400 tisíc gazel, 300 tisíc zeber a 500 druhů ptáků.

obyvatelé NP Serengeti
Zajímavé je i potkat místní. Vydejte se za nimi!
Zdroj:
Aleksandar Todorovic / Shutterstock

Kam a kdy do Serengeti? Na lvy v létě a na podzim!

Není divu, že se občas stává, že potkáte stádo pakoňů dlouhé jako silnice z Prahy do Berouna (až 40 kilometrů). Ale ty největší houfy živočichů se tudy potulují od prosince do července. Fanoušci velkých šelem míří do parku od června do října, tehdy jejich miláčkové hýří největší aktivitou.

Zvířata se chovají trochu jako lidé, kterým jste půjčili peníze – když vás vidí, mají tendenci prchnout. Naštěstí národní park Serengeti skrývá spoustu míst, na nichž se spolehlivě něčím pokocháte vždy. Například Olduvaiskou rokli, naleziště velkého množství pozůstatků pravěkých lidí a jejich nástrojů, z vrchu Naabi se zase lze rozhlížet do širokých dálav.

Existují tu také místa, na nichž nějaké živočichy ulovíte (pouze fotoaparátem, jinak je to zakázáno) téměř vždy. Třeba Seronera ve střední části rozlehlého parku nebo okolí řeky Gurmeti s mnoha hrochy a krokodýly.

Jedno kolo na vesnici a špinavý hadr místo oblečení: jak se žije masajským dětem

Jak si vychutnat zajímavá místa Serengeti? V balónu!

Ano, pozorování krajiny z výšky je mezi turisty velmi populární. Klasiku představují výlety v džípu s průvodcem podávajícím odborný výklad. Existuje ještě několik způsobů pohybu v oblasti, ty se ale omezují spíše na bezpečnější končiny za hranicemi parku (pěší safari, piknik v přírodě nebo výlet za ukázkami umění domorodců).

Ale nejen balónem se dá létat po Tanzanii. Abyste se k parku dostali a nemuseli strávit 8 hodin na silnici, potřebujete letadlo. Tím se dá přiletět na jedno ze tří mezinárodních letišť v zemi (Dar es Salaam, Zanzibar, Kilimandžáro). Odtud pak na vnitrostátní přistávací plochu kousek od rezervace. Dříve se dost mluvilo o stavbě mezinárodního letiště Serengeti podepřeného americkými investory. Zatím o něm ale není ani vidu ani slechu.

Jeden stan s bazénem, prosím

Být v kontaktu se zvířaty je sice krásné a romantické, ale trocha civilizace neuškodí, hlavně co se týká ubytování. To je možné například v luxusních kempech (s bazénem a prvotřídně vybavenými „stany“) v okolí. Využívanou možností je také zajet si na safari na jeden nebo dva dny během dovolené na plážích pevninské části Tanzanie či na ostrově Zanzibar.

Kdo chce vidět extrémní množství zvířat mimo klece, tomu lze v první řadě doporučit právě Serengeti. Je to jeden z největších nespoutaných kusů divočiny na Zemi. Navíc je obklopen dalšími rezervacemi jako Masai Maara nebo Arusha.

Serengeti ubytování
I tady si můžete užít luxus!
Zdroj:
PixHound / Shutterstock

Použité zdroje:

  • serengetijoytours.cz/index.php/o-tanzanii/narodni-parky-v-tanzanii/narodni-park-serengeti/
  • serengeti.com/
 
 

Místo

-2° 20' 1.4208", 34° 49' 39.3096"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Luxusní stany nebo 1,5 milionu pakoňů. To je národní park Serengeti