Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Mississippi - parník

Kolový parník, ikona řeky Mississippi v středu USA. - Cestovinky.cz
<a href="https://www.flickr.com/photos/justininsd/6295670291/">Justin in SD</a> via <a href="http://foter.com/">Foter.com</a> / <a href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/">CC BY-NC-SA</a>

Mississippi: Bluesová řeka je 4. nejdelší na světě a proteče jí 19.000 m³ vody za sekundu

Stará dobrá Mississippi! Tekoucí skvost, který nemá na světě obdoby, a to i kulturně, protože dala světu afroamerické blues, kolesové parníky, vodní lyžování a Marka Twaina. Žije v ní okolo 25 % všech známých druhů ryb v Severní Americe a pitnou vodou zásobuje více než 18 miliónů lidí. 

Název Mississippi pochází od indiánského kmenu Odžibvejů - „Misi-ziibi“, což znamená „říční veletok“. Největší řeka Severní Ameriky začíná na severu (poblíž kanadských hranic) ve státě Minnesota a končí na jihu ve státě Louisiana, kde ústí do Mexického zálivu. Jejími největšími přítoky zleva jsou: Ohio, Wisconsin, Illinois a Chippewa a přítoky zprava: Missouri, Arkansas, Red, Des Moines a Minnesota.

Víte, že hl.přítok Missouri do řeky Mississippi, je po indiánsku - Blátivá řeka?
Zdroj: Bigstockphoto.com
Mississippi: Vždy je něco poprvé!
Město Bemidji, v severní Minnesotě, se stalo v roce 1897 vůbec první novodobým vybudovaným městem na řece. Mají to i v mottu města. A první Evropanem, který řeku kdy viděl, tak byl španělský dobyvatel Hernando de Soto. To se stalo v roce 1541. V roce 1922 v oblasti řeky známé jako Lake Pepin se poprvé lyžovalo na vodních lyžích. No a první most přes řeku se stavěl v roce 1855.

Pojďme si nyní projít pár opravdu velmi zajímavých faktů a čísel. Tak třeba průměrný průtok je 19 tisíc kubických metrů za sekundu a při svém směrování na jih kontinentu Mississippi klesne až o 450 metrů. Více než 50 měst se dennodenně spoléhá na přítok řeky z hlediska pitné vody. Délka všech vodních cest vůbec jen v povodí řeky dosahuje až okolo 25 tisíc kilometrů. Maximální šířka řeky je něco málo přes 11 kilometrů a největší hloubka 61 metrů.

V těchto dolních mokřadech řeky se to hemží aligátory, bacha!
Zdroj: Bigstockphoto.com

Řeka hrála v historii USA vždy velmi důležitou roli, ať už jako významná dopravní tepna či jako strategický bod při americké občanské války Severu proti Jihu. Až 60 % veškerého vyváženého obilí ze Spojených států pluje právě po řece Mississippi do přístavu v New Orleans. Na dolním konci řeky se kromě obilí také hojně přepravuje železo, ocel, guma, dřevo, káva či uhlí. A právě na dolním konci leží tzv. Mississippi Delta (oblast ze severu ohraničená městem Memphis a na jihu městem Vicskburg), kde vznikl svébytný hudební fenomén, bez kterého by nikdy nespoatřilo světlo světa mnoho rockových songů  a vůbec písní populární hudby 20. století.

Na severu kontinentu je nejslavnější Mississippi, v Jižní Americe zase Amazonka:

Víte, že právě v Memphisu (město na fotce) byl zastřelen Martin Luther King?
Zdroj: Bigstockphoto.com

Jednoakordové blues z přelomu 19. a 20. století, které neomrzí

Představte si černocha velikého jako hora, jak svými medvědími tlapami urazí hrdlo skleněné láhve, nasadí si ho na malíček a přejíždí s ním poté po napnutých kytarových strunách, a tklivě zpívá o tom, jak ho jeho milá opustila. Tak to je, prosím, Delta blues, jeden vůbec z nejstarších známých stylů v bluesové hudbě. A klidně bohatě stačilo hrát i jeden akord a úspěch byl stejně jistý. 

Oblíbená témata bluesových textů: ženy, smutek, ženy, radost, ženy...
Zdroj: Bigstockphoto.com

Slavní bluesmeni jako John Lee Hooker, Robert Johnson či Son House svou hudební kariéru nastartovali právě v oblasti Mississippi Delta, která byla také jejich domovem.

Zdejší blues je plné legend a mýtů, které dodávají tomuto specifickému hudebnímu žánru neobyčejný půvab a tajemnost. Mezi asi nejpopulárnější bluesové legendy patří ta o ďáblovi, kterému se bluesmen upíše o půlnoci na křižovatce poblíž města Clarksdale. Ďábel poté naučí bluesmena pořádně hrát a zajistí mu tak slávu, peníze a ženy, ale bohužel si po jeho smrti vezme duši. Přesně tento scénář potkal Roberta Johsona, alespoň tak zní mýtus.   

Je tam dole bezpečně? Jo, ano to Mark Twain!

Mississippi byla také domovem (obec Florida v Missouri) slavného novináře a romanopisce Samuela Langhorna Clemense alias Marka Twaina. Tom Sawyer a Huck Finn jsou inspirováni právě mocnou řekou, kde mimojiné na ní Mark Twain pracoval 4 roky jako kormidelník. Měl obecně našlápnuto k dobré kariéře kormidelníka, ale americká občanská válka, která zakázala civilní plavbu po řece, mu vše překazila. 

#facebook#

Víte, že Mark Twain a Nikola Tesla byli moc dobří přátelé?

A mimochodem, víte jak je to s tím pseudonymem Mark Twain? Podle první historky se slovy mark twain (dva sáhy) označuje bezpečná hloubka vody pro parník. Druhé vysvětlení podává sám spisovatel ve své knize Život na Mississippi – a to, že si pseudonym zvolil podle starého říčního kapitána Sellerse, který tehdy pod jménem Mark Twain publikoval své články a náš Samuel ho v mládí hluboce urazil svým satirickým článkem, a tímto gestem chtěl vše urovnat. Otázka, zda to mu lze věřit, protože dle encyklopedie Britannica není žádný článek z dílny Sellers/Mark Twain dohledatelný v historické evidenci.

 
 

Místo

34° 2' 1.9392", -90° 53' 40.56"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Pavel Jartym

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Mississippi: Bluesová řeka je 4. nejdelší na světě a proteče jí 19.000 m³ vody za sekundu