Přejít k hlavnímu obsahu

Místo, kde se zrodil oblíbený sýr: Švýcarské údolí Emmental

O Ementálu – lahůdce s tradiční oříškovou příchutí – se neříká nadarmo, že je pravým králem sýrů. Patří do rodiny tvrdých sýrů, které se k labužníkům a gurmetům dostávají po několika měsících, někdy i letech zrání. Rodištěm této pochoutky je údolí Emmental, kterým protéká řeka Emme. Najdete ho východně od švýcarského Bernu.

Tradiční švýcarská vesnička s vůní sýra

Ačkoli údolí Emmental nepatří mezi hlavní turistická lákadla Švýcarska, i tady je toho spousta k obdivování. Jako první vás do očí praští panenská příroda s tradičními švýcarskými vesničkami a velkými statky. Lidé v Emmentalu žijí i v dnešní době především ze zemědělské výroby, proto během návštěvy nevynechejte sýrárnu Affoltern, kde vám předvedou celý výrobní proces vzniku ementálského sýru. Prohlídka zde bývá završena ochutnávkou.

Emmental žije i v dnešní době především ze zemědělství.
Zdroj: Pixabay.com

10 000 tun Ementálu ročně

Kromě moderních strojů uvidíte i tradiční ruční výrobu sýra, které místní říkají Küherstock. Jen pro představu –  v současnosti používaná linka dokáže vyrobit najednou čtyři stokilové bochníky sýra, přičemž na jeden bochník je potřeba asi 1 000 litrů mléka. Toto množství zde produkuje na osm desítek dojnic. Nutno podotknout, že sýrárna Affoltern je pouze kapkou v moři. Z údolí Emmental putuje do celého světa každý rok na 10 000 tun Ementálu, který vyrábí dvě stovky sýráren.

Kvalita na prvním místě

Ale je tu krásně.
Zdroj: Pixabay.com

Raritou údolí Emmental je i speciální známka tzv. Ämmitaler Ruschtig. Ta zaručuje, že cokoli co zde ochutnáte, bude vyrobeno pouze z těch nejkvalitnějších ingrediencí. Patříte-li mezi milovníky sýrů a mléčných výrobků, přijdete si díky místní kuchyni na své. Prakticky do každého zdejšího jídla totiž patří sýr nebo smetana, se kterou tady rozhodně nešetří. Zapomeňte ale na obarvenou bílou vodu chlubící se „úctyhodnými“ dvanácti procenty tuku. Ve Švýcarsku konečně zjistíte, jak má pravá smetana vypadat a chutnat.

Kam ještě vyrazit?

Že jste se ještě nepřejedli? Pak se vydejte na některou z místních slavností, které zde mají dlouhou historii. Za zmínku jistě stojí keltský svátek Chilbi, při němž se lidé scházejí na ementálské vysočině a poslouchají oblíbené zpěváky, obdivují zkušené tanečníky a hlavně si pochutnávají na guláši, domácí šunce a produktech z polí i zahrádek. Ze všech stran se ozývá jódlování a hraní na alpský roh. Dokážete si představit „švýcarštější Švýcarsko“?

 
 

Místo

46° 59' 8.1708", 7° 45' 44.568"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Místo, kde se zrodil oblíbený sýr: Švýcarské údolí Emmental