Přejít k hlavnímu obsahu

Mladé, živé a nezkrotné rybářské městečko. Takové je Marsa Alam

Egypt vyniká cenovou dostupností, přenádherným korálovým mořem, luxusními resorty se službami na vysoké úrovni, ale i celoročně příjemným klimatem. Turisté míří většinou do Hurghady nebo Šarm aš-Šajchu. Není to škoda?

Co takhle vyměnit přeplněná a turismem skrz na skrz prošpikovaná letoviska za poměrně mladé a neokoukané Marsa Alam? Těšit se můžete na kilometry písčitých pláží, okouzlující korálové útesy, delfíní zátoky, ale i tradiční letovisko, které ještě nestihl poznamenat cestovní ruch natolik, aby zničil jeho jedinečné kouzlo.

270 kilometrů hravě překonáte letadlem

Letovisko Marsa Alam je od známé a turisty hojně navštěvované Hurghady vzdáleno asi 270 kilometrů jižním směrem. V roce 2003 bylo v letovisku otevřeno Mezinárodní letiště Marsa Alam, což mělo značný vliv na rozvoj turismu v této oblasti. Namísto překonávání téměř 300kilometrové vzdálenosti z Hurghady do Marsa Alam autobusem stačí vydržet v letadle zhruba dalších 20 minut. Celková doba letu z Prahy do Marsa Alam činí 4 hodiny a 40 minut. Šikovní piloti ale tuto vzdálenost zvládají ještě rychleji.

Marsa Alam si ještě pořád uchovává svou přirozenou krásu.
Zdroj: Vendula Flassig Vrablová

6 000 stálých obyvatel a stovky tisíc turistů

V samotném městečku, jež bývalo dříve rybářskou vesnicí, žije asi 6 000 stálých obyvatel živících se převážně rybolovem nebo pastevectvím. Řada z nich působí v cestovním ruchu nebo okolních granitových a mramorových lomech. Během hlavní turistické sezóny míří do Marsa Alam několik stovek tisíc turistů z celého světa. Protože jde však o nejjižněji položené letovisko, ani v zimě zájem o Rudé moře neutichá.

 

V okolí nic nehledejte, narazíte na poušť

Z Hurghady nebo Šarm aš-Šajchu jste byli pravděpodobně zvyklí potulovat se po večerech po egyptských trzích a bazarech. Mnozí z nás vyráželi do živých center těchto letovisek, kde zábava utichla až nad samotným ránem. To je ovšem v Marsa Alam passé. Několik kilometrů napravo, nalevo, nahoru i dolů od hotelu, v němž jste ubytováni, není nic než jen žlutočervený písek. Pustá okolní krajina Marsa Alam je kompenzována přenádhernými korálovými útesy, které si v ničem nezadají s dokumenty z National Geographic.

Západy i východy slunce jsou tady balzámem na duši.
Zdroj: Vendula Flassig Vrablová

Když už vás to začne na pláži nudit

Už máte korály v okolí hotelu prozkoumané do poslední rybičky? A co takhle se vydat na některý z výletů, pro něž má Marsa Alam ideální podmínky? Vyjet si můžete třeba na safari v sedle silné čtyřkolky nebo jeepu. Obdivovat můžete nejen okolní krajinu a vzrostlé akácie, ale také třeba beduínské vesničky s řadou typických prvků. Beduíni vás usadí v jednom ze svých tradičních stanů, připraví chutné karkade, a pokud budete mít zájem, dají si s vámi i tradiční shishu. Svézt se můžete na velbloudech nebo si vyzkoušet beduínské pasení ovcí či koz.

I jízda na velbloudech stojí za to!
Zdroj: Pixabay

Do delfíní zátoky na vlastní jachtě

Jedním z mnoha nevšedních zážitků je jistě blízké setkání s delfíny. Vydat se za nimi můžete ke korálovému útesu v oblasti Sataya. Už během plavby jachtou vás budou doprovázet rozdivočené párečky delfínů, a jakmile do oblasti vplujete, čeká na vás hned několik delfíních rodinek, s nimiž si můžete dokonce zaplavat. Organizátoři výletu sice setkání s těmito mořskými savci přímo nezaručují, abyste je však v moři přehlédli, museli byste mít setsakramentskou smůlu.

Toužíte vidět delfíny? Vydejte se za nimi!
Zdroj: Pixabay

Na nejkrásnější pláž za mořskou krávou, žralokem i želvami

Za nejkrásnější pláž v Marsa Alam je považována lokalita Abu Dabbab. Toto místo vyniká hned několika raritami. Nejen, že zde můžete potkat Dugonga – mořskou krávu, také zahlédnete nespočet mořských želv, kterých je v zátoce Marsa Abu Dabbab opravdu mnoho.

Zajímavostí tohoto místa je i výskyt jednoho ze žraloků. Ale nezoufejte! Tenhle krasavec - žralok kytarový - o lidské maso rozhodně zájem nemá. Pochutná si spíše na malých rybkách nebo mršinách.

Velbloud pijící Coca-Colu v Al Quseiru

Pokud si chcete vychutnat Marsa Alam v jeho nejryzejší čistotě, zamiřte do vesničky Al Quseir, kde nenajdete žádné honosné resorty ani luxusní restaurace. Raritkou zdejšího místa je ale velbloud Oskar, který si pochutnává na Coca-Cole. Jeho denní příděl výživy se skládá z 5 litrů Coca-Coly a několika kilogramů jablek. Protože je Cola v Egyptě poměrně drahá, místní jsou rádi, když Oskara napojí turisté.

Na tradiční egyptskou dovolenou dřív, než bude pozdě

Okouzlující letovisko Marsa Alam má své jedinečné kouzlo, které ale začne s postupným osidlováním a přílivem turistů uvadat. Zamiřte sem proto dřív, než se tradiční rybářská vesnička promění v klasické egyptské letovisko, zastavěné luxusními resorty a bazary, kde je smlouvání národním folklorem. 

 
 

Místo

25° 4' 3.4536", 34° 52' 44.292"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Mladé, živé a nezkrotné rybářské městečko. Takové je Marsa Alam