Přejít k hlavnímu obsahu

Mrtvé moře: relaxační ráj na kraji pouště

Jen asi 30 kilometrů vzdušnou čarou od Jeruzaléma se nachází nejníže položené slané jezero na světě. Je oblíbeným turistickým cílem, i když se v něm během horkých letních dní příliš nezchladíte – voda se díky vysoké salinitě snáz ohřívá a lepší ochlazení najdete spíš ve sprchách opodál. Řeč je o Mrtvém moři.

Po celém světě je známé jako balzám pro kůži. Jezdí se sem koupat lidé trpící kožními problémy, jako je ekzém, lupénka nebo těžší forma akné. Voda bohatá na soli blahodárně působí na tělo při léčbě revmatických a respiračních potíží. Vykoupat se v něm ale stojí za to i pro zdravé jedince.

Jak vypadá koupání v Mrtvém moři?

Když se vydáte do Izraele, tak nějak automaticky se koupání v tomto bezodtokém jezeře očekává. Jde o populární turistickou atrakci, protože každý si chce vyzkoušet vlézt do vody, v níž se ani celý neponoří. Může za to vysoká salinita, tedy vysoký obsah solí. Ve skutečnosti si hovíte ve vodě, necháváte se vleže nadnášet a užíváte si přítomný okamžik.

Mrtvé moře v Izraeli
Mrtvé moře nabízí 21 minerálů, přičemž 12 z nich v žádné jiné vodní ploše nenajdete.

Už když ho poprvé spatříte, zaujme vás nános solí na břehu. Rozhodně nejde o nic nežádoucího. Jen račte vstoupit. Pozor ale na pozření vody – ve větší míře vede k porušení rovnováhy elektrolytů v těle, což může být i smrtelné. Platí proto jednoduché pravidlo – koupat se, ale neochutnávat. Samozřejmě je nutné dávat si tu pozor na oči. Jakmile se ale dostanete do kýžené horizontální polohy, budete se cítit jako v ráji. Ve vodě na okraji pouště, nedaleko skal.

Mrtvé moře, seznamte se

Mrtvé moře je světový úkaz. Jde o slané bezodtoké jezero, jehož salinita dosahuje úchvatných 33,7 %, což ho řadí mezi nejslanější jezera planety. Pro srovnání je Mrtvé moře asi 8,8x slanější než moře Středozemní. To je důvod, proč v jezeře není život, ale proč to tu ožívá s neustále přijíždějícími zvědavými turisty. Ve vodě přežívají jen některé druhy bakterií a archeí, specifických jednobuněčných organismů.

UP Israel Airlines

Zaleťte si k Mrtvému moři. Jeho léčebné účinky vás překvapí.

Komerční sdělení:

Cesta do Izraele je jednodušší, než čekáte

Chcete poznat Izrael a vykoupat se v naprosto unikátním jezeře, kterému přezdíváme Mrtvé moře nebo moře Soli? Zvolte k cíli nejjednodušší dopravu – nejlepší spojení do Tel-Avivu nabízí UP Israel Airlines, a to až dvakrát denně a za příznivou cenu.

Vlastnosti zdejší vody jsou fascinující. Díky vysoké hustotě minerálů je vyšší hustota vody, v důsledku čehož je vyšší i její vztlaková síla, kterou si uvědomíte, jakmile se budete chtít ponořit. Udržíte se totiž částečně nad hladinou, aniž byste plavali nebo se jinak snažili. Pokud vás překvapí, že je u Mrtvého moře, do kterého se nedokážete úplně potopit, ani kdybyste stokrát chtěli, plavčík, vězte, že je tu právě proto, aby okamžitě pomohl všem, kterým se udělá špatně, jakmile spolykají moc vody.

Okolí Mrtvého moře
Blízké okolí Mrtvého moře působí naprosto pohádkově.

Jezero dosahuje rozlohy 1 050 km2, je 67 km dlouhé, 18 km široké a nejvyšší hloubka je 380 m. Údaje o rozloze se však mění, jezero totiž vysychá. Zároveň se nachází 420 m pod hladinou moře. Dělí se o něj Izrael a Jordánsko. Jedinou řekou, která do jezera vtéká, je Jordán.

Voda leckomu připomíná olej, do kterého někdo naházel krystalky soli. Obsahuje 21 minerálů, přičemž 12 z nich v žádném jiném moři nenajdete. Nadšení jistě budete i ze slunce, na němž se moc lidí nespálí – díky oné záporné nadmořské výšce jste tu před působením paprsků chráněni další vrstvou atmosféry. I díky tomu je tu ve vzduchu asi o 5 % více kyslíku než jinde. To z místa dělá ráj pro alergiky a astmatiky.

Vykoupejte se dřív, než Mrtvé moře zmizí

Právě řeku Jordán, která zásobuje Mrtvé moře vodou, hojně využívají zemědělci pro svou práci. I kvůli tomu se rok co rok jezero zmenší a hladina klesne až o metr. K úplnému vyschnutí by mělo podle propočtu dojít v roce 2050, ovšem už nyní se pracuje na jeho záchraně pomocí regulace čerpání vody z Jordánu.

 
 

Místo

31° 33' 32.5044", 35° 28' 23.4804"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Mrtvé moře: relaxační ráj na kraji pouště