Přejít k hlavnímu obsahu

Naháč, Smilno nebo Semeno – nejbizarnější názvy vesnic, na které narazíte v zahraničí

Před několika dny jsme zveřejnili článek o nejvtipnějších názvech vesnic, na které můžete při cestování naší zemí narazit. Úspěch sklidil středočeský Pičín, plzeňský Mrtník, zájem byl také o jičínské Kozodírky. Obyvatelům těchto obcí jejich těžký úděl v žádném případě nezávidíme. Máme pro ně ale jednu dobrou zprávu – v zahraničí jsou na tom ještě hůř!

Fucking

Tenhle skvost najdete v Rakousku. Obývá ho asi stovka stálých obyvatel, kteří by žili klidně nebýt neustálých nájezdů anglofonních turistů. Ti se s hurónským smíchem fotí u cedule označující začátek obce a fotky následně sdílí s velkým ohlasem na sociálních sítích. O přejmenování vesničky se už několikrát hlasovalo. Dodnes se ale nedočkala žádné změny.

Obec se těší velké oblibě zejména mezi anglicky mluvícími turisty.

Hovnoret

Další bizarní název, který kromě miniaturní vesničky označuje také švédské autobusové nádraží. Místním pravděpodobně vtipný nepřipadá, nám Slovanům ale ano. Obec najdete nedaleko Stockholmu a během její návštěvy si nenechte ujít ani prohlídku města Trollharan.  

Kokot

Pokud jste se někdy vydali vlastním vozem na dovolenou do Černé hory, pravděpodobně vás během cesty ochromilo několik záchvatů smíchu. Jeden jste prodělali při průjezdu vesničkou Donji Kokot a druhý pak o kousek dál v obci Gornji Kokot. Za bizarním názvem ale nemusíme až tak daleko. Stejnojmenná obec se nachází také u našich polských sousedů.

Kundam Kunda

Vydáváte se na trip západní Afrikou? Pak zamiřte k levému břehu řeky Gambie, kde vás překvapí cedule s úsměvným názvem Kundam Kunda. Samotnou Kundu ale najdete také v Estonsku, konkrétně v estonském kraji Lääne-Virumaa.

Vyslovit název obce Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch je vše, jen ne jednoduché.

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

Ne, vážně jsme v redakci neusnuli na klávesnici. Tohle je reálné jméno vesnice s nejdelším názvem na světě. Najdete ji ve Walesu, a jak by se všechna tahle písmena vlezla na naši informační ceduli, to vážně netušíme. Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch znamená v překladu: „Kostel Panny Marie (Llanfair) v roklině (pwll) bílých lísek (gwyn gyll) poblíž (ger) prudkého víru (chwyrn drobwll) a kostela svatého Tysilia (llantysilio) u červené jeskyně (ogo goch)“.

Naháč

Zabloudíme k našim slovenským sousedům, kteří ukrývají spoustu úsměvných skvostů. Jeden z nich – obec Naháč najdete v okrese Trnava. Ačkoli to není úplně vyloučeno, troufáme si tvrdit, že obyvatelé této obce nejsou zarputilými fanoušky nudismu a název je odvozený od květu Ocúnu jesenního (Jesienka obyčajná), kterému je v obci přezdíváno „Naháč“ a roste tady prakticky na každém kroku.

Nasrat Khel

Tohle město na severozápadě Pákistánu je někdy označováno jako „Nusrat Khel“. Nás ale v redakci z pochopitelných důvodů baví především jeho varianta s hláskou „a“. Kromě obce je opatřeno úsměvným názvem i tamní vlakové nádraží.

Semeno-Karpivka

Obec o rozloze 37 hektarů najdete na Ukrajině. Stálých obyvatel tady žijí asi čtyři desítky. Přesný důvod tohoto nízkého počtu starousedlíků neznáme. A možná po něm ani pátrat nechceme a nebudeme.

Smilno

Další slovenskou obcí s bizarním názvem je obec Smilno, která je součástí okresu Bardejov. I přes úsměvné jméno (anebo právě proto) patří mezi jedny z nejstarších obcí v regionu. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1250 a v současnosti tady žije asi sedm stovek stálých obyvatel.

Obec Smilno nemá nic společného se smilnícím slovenským obyvatelstvem.

Vybúchanec

Naši úsměvnou krasojízdu zakončíme opět na Slovensku. Vybúchanec je částí obce Nacina Ves v Košickém kraji a jeho obyvatelé jsou na tento název náležitě hrdí.

 
 

Místo

48° 4' 15.996", 12° 51' 48.9888"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Naháč, Smilno nebo Semeno – nejbizarnější názvy vesnic, na které narazíte v zahraničí