Přejít k hlavnímu obsahu

Nejnavštěvovanější města světa: Praha je 20., vede Bangkok

Čekali byste na čelních příčkách cestovatelské hity jako Madrid, Marseille nebo Atény, ale tyhle slunné ráje Praha v návštěvnosti válcuje. Jako jediné město ze zemí bývalého východního bloku se dostala do dvacítky nejnavštěvovanějších měst světa.

Společnost MasterCard sleduje, kolik lidí platilo ubytování na zajímavých místech po celém světě (letos jich má v hledáčku 132). Na základě těchto údajů stanovuje index světových turistických destinací, podle nějž poměřuje jejich návštěvnost. Poté sestaví žebříček nejúspěšnějších měst. V zatím ještě stále probíhajícím roce se Praha drží mezi nejnavštěvovanějšími destinacemi a podle odhadů MasterCard by se tam měla udržet.

Loni a předloni bylo hlavní město České republiky ještě o příčku výše, ovšem letos se před něj dostalo největší překvapení roku, japonská Ósaka, která z příček za první dvacítkou poskočila na 17. pozici. Z dvacítky naopak vypadlo Los Angeles. Praha by se podruhé za sebou měla přehoupnout přes metu 5 milionů návštěvníků z ciziny, vedoucí Bangkok dokonce přes 20 milionů.

Praha se dlouhou dobu drží mezi 20 nejnavštěvovanějšími města světa.
Zdroj: Bigstock

New York ztrácí

Zdánlivý favorit New York City najdeme až na pátém místě. Chybí mu silná sezónní období letních a zimních dovolených, která zajišťují například Dubaji nebo Bangkoku místa na čele.

Doposud spolehlivě vedoucí Londýn letos zatím poráží asijský Bangkok. Vzhledem k tomu, že v Thajsku nyní probíhá hlavní sezóna, nedá se předpokládat, že by se na tom do konce roku něco změnilo.

Londýn vévodí alespoň evropskému minižebříčku. Za ním je Paříž, Istanbul, Barcelona, Amsterdam, Milán (město módy letos porazilo metropoli, která v minulých letech v Itálii vítězila), Řím a Vídeň. Praha posledních několik let na osmém.

 
 

Místo

13° 42' 49.572", 100° 30' 43.956"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejnavštěvovanější města světa: Praha je 20., vede Bangkok