Přejít k hlavnímu obsahu

Nejstarší jednosměrce světa je letos 400 let. Najdete ji v Londýně

Některé staré ulice velkých měst nestačí požadavkům moderní dopravy a musí se z nich stát jednosměrky. Anglickou Pudding Lane se však jezdí jedním směrem už od roku 1617.

Stěžovali jste si při učení na testy k získání řidičského oprávnění na zbytečnou složitost předpisů? Vězte, že jejich základ se hoooodně dlouho nezměnil a některá pravidla jsou hodně stará a začátky jejich aplikací se datují do dob dávno před vznikem prvních automobilů.

Patří mezi ně omezení směru jízdy. V průběhu roku 1617 došlo k omezení směru jízdy celkem v 16 ulicích britské metropole a téměř dvě století se nic podobného neopakovalo. Nejstlavnější z nich se jmenuje Pudding Lane. Mezi dosud existujícími ulicemi na celém světě nenajdete starší.

Najdeme ji v centru Londýna pár metrů od břehů Temže u Londýnského mostu (London Bridge – pokud jdete proti proudu řeky, je to ten hned za slavným Tower Bridge). Pět set metrů odsud zdobí Londýn slavné stavby jako katedrála svatého Pavla nebo Londýnské městské muzeum, opodál například královská opera nebo slavný Temple Church.

Pokud si název Pudding Lane překládáte jako „Pudinková ulice“, jste vedle. Slovo pudding označuje více druhů potravin. Například výraz black pudding používají Britové pro jelita. Právě odsud pochází pojmenování ulice známé díky vyhlášeným řezníkům.

 

 
 

Místo

51° 30' 36.5184", -0° 5' 7.1124"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejstarší jednosměrce světa je letos 400 let. Najdete ji v Londýně