Přejít k hlavnímu obsahu

Nejvtipnější názvy vesnic v ČR: Vítejte v Řitce, Mrtníku anebo Šukačce

Kdo by neznal váženou obyvatelku a uznávanou umělkyni Helenu Vondráčkovou, která vlastní honosný dům ve známé české obci Řitka? Mnohým se možná po zaslechnutí tohoto názvu úsměvem roztáhnou koutky od ucha k uchu. Málokdo však tuší, že jde o jednu, nikoli jedinou českou vesnici, která má úsměvný, pro někoho možná až pejorativní název. Nutno podotknout, že „Řitka“ je oproti dalším vesnicím pouze slabý odvar.

Vydejte se s námi na úsměvnou krasojízdu po nejvtipnějších vesnicích v ČR.

Držkov

První písemná zmínka o Držkově se váže k roku 1352. Archeologické nálezy z místa jsou však ještě mnohem starší. Držkov najdete v severních Čechách na 109. km hlavního tahu z Prahy do Harrachova. Dominantou místa je novogotický kostel sv. Bartoloměje z roku 1860 a zajímavostí třeba výroba Technoskla.

Hroby

Vesnice v okrese Tábor (Jihočeský kraj), která tvoří část obce Radenín. První písemná zmínka o vesnici pochází z roku 1358, přičemž prameny dokládají, že její název nemá nic společného s hroby ani hrobkami, jak si mnoho lidí myslí. Název vesnice vznikl ze staročeského slova „hrůbky“, které označovalo menší valy nebo náspy. Podobných jmen existuje víc, například Hrob na Teplicku nebo Hrobce na Litoměřicku. 

Kozodírky

Maličkatá vesnička, kterou najdete v obci Libáň a okrese Jičín, je osídlena pouze několika staveními. Najdete zde asi třicítku adres. Výměra vesničky činí „úctyhodných“ 6,83 km2, proto netušíme, co proti Kozodírkám případní další zájemci o bydlení mají :)

Malá vesnička, kterou najdete v obci Libáň a okrese Jičín.

Kozolupy

Viděli jste někdy kozu s lupy? Ne? Tak My také ne. O to víc nás zaujala vesnička s názvem Kozolupy, která se nachází v okrese Plzeň-sever. Trvale zde žije asi tisícovka starousedlíků. První zmínky o vesnici se datují k roku 1186 a mezi nejznámější (a také jediné) památky patří Kostel svatého Štěpána a přilehlá kaple.

Mrtník

Další z plzeňských skvostů – obec Mrtník nemá nic společného s nepořádkem. Ba právě naopak. Tuto malebnou vesničku, která leží v průměrné výšce 456 metrů nad mořem, obývá na 340 obyvatel. Mrtník je zhruba z poloviny hustě zalesněný a skvěle se zde daří zejména zemědělství.

Onen Svět

Všichni tam jednou musíme – to je starý známý fakt. Někteří tam ale dokonce jsou už za života. Onen Svět je vesničkou v katastrálním území Zahořany a obci Kovářov. Před pár lety zde žilo pouhopouhých devět obyvatel. Nyní je ve vesnici postavena nová Langova rozhledna, kterou turisté najdou vedle původní chaty, podle níž je vesnice pojmenována.

Pičín

Středočeský kraj se může pochlubit také jedním z úsměvných skvostů. Je jím obec Pičín, nacházející se v okrese Příbram. I přes poněkud pejorativní název vesničky zde trvale žije asi šest stovek starousedlíků. První písemná zmínka o obci je z roku 1289 a její název pravděpodobně pochází z latinského „piscina“ (rybník) anebo ze staroslověnského „pěčina“, což označuje hezké místo.

Polipsy

Odkud vlastně jsi?“ „Polipsy“ „No dovol? Snad jsem tak moc neřekla, ne?“ Asi nějak takhle by mohla vypadat konverzace mezi obyvatelem malé vesničky nedaleko Kutné Hory a člověka, která o ní ještě v životě neslyšel. Polipsy obývá asi šest desítek osob a domů je zde rovná devadesátka.

Smraďavka

Lázně a rekreační oblast Smraďavka leží asi 1,5 km jihozápadně od Buchlovic v údolí Dlouhé řeky. Svůj název si vysloužila díky sirným pramenům v údolí, pro které byl typický nevábný odér. Nedaleko Smraďavky najdeme vodní nádrž s travnatou pláží, kterou milují turisté, ale především rybáři.

Šukačka spadá pod nedalekou obec Javorná v jihozápadních Čechách.

Šukačka

Na závěr jsme si nechali jednu opravdovou „perličku“. Tahle malá osada a stejnojmenný potok, nacházející se 877 m n. m., spadá pod nedalekou obec Javorná v jihozápadních Čechách. Aby toho nebylo málo, právě Šukačka sousedí s Oním Světem, který jsme zmínili výše. O zábavu tudíž nemají její obyvatelé i návštěvníci nouzi.

 
 

Místo

49° 47' 23.4852", 14° 3' 40.8852"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejvtipnější názvy vesnic v ČR: Vítejte v Řitce, Mrtníku anebo Šukačce