Přejít k hlavnímu obsahu

Nejzábavnější zoo a zooparky Česka: Kde uvidíte krmení žraloků

Víte, že v Protivíně mají velkou krokodýlí expozici? Že tu největší zoo nenajdeme v Praze, ale v Chomutově? A že v Jihlavě mají zoologickou zahradu bez mříží? Podívejte se na několik zoo a zooparků Česka, o nichž jste možná ještě ani neslyšeli.

V posledních letech vznikla v Čechách a na Moravě spousta zooparků, svou, byť jen skromnou expozici mají například v Zájezdu u Buštěhradu nedaleko Kladna nebo v Chlebech u Nymburka. Zkuste si tipnout, co mají v Újezdě pod Přimdou v zookoutku restaurace U Tří pštrosů. Kamerunské kozy, mývala a ano, mimo jiné i pštrosy.

Výlučné postavení mezi velkými zahradami má Dvůr Králové nad Labem. Tamní safari jako jediné v Evropě nabízí nocování v Safarikempu a podobně ojedinělé aktivity. V Liberci lákají na bílé tygry, v Hodoníně na bílé lvy, v Olomouci na 32 m vysokou vyhlídkovou věž. V Jihlavě se zase kvůli zatraktivnění expozic zbavili mříží.

Symbolem liberecké zoo je bílý tygr.

Originální je i Zoo a dinopark Plzeň. Ta se vedle živočichů, které většinou nemá žádná jiná česká zoo, může pochlubit i velkým sukulentním skleníkem s více než 1000 druhů rostlin. Ostrava nabízí možnost vidět mnoho druhů lemurů, dokonce i ty vzácné.

Zoologická zahrada v Brně potvrzuje to, co už platí delší dobu – nestačí jen mít zoo, důležité je návštěvníky co nejvíc pobavit a nabídnout jim něco neobvyklého. Proto mají v zahradě v největším moravském městě mimo jiné indiánskou a africkou vesničku nebo území Beringie věnované přírodě v oblastech mezi Aljaškou a Sibiří.

Mimochodem, když už jsme u Brna, 25 km od něj ve specializované zoo v Bošovicích chovají papoušky.

Divoká zvěř v Praze

Je nám jasné, že při četbě titulku někteří z vás zvolají: „Té je dost na magistrátu,“ ale zůstaňme u zvířat v klasickém pojetí. Expozicí číslo jedna je samozřejmě Trója, která se dlouhodobě v žebříčcích nejlepších zoo světa drží v první desítce (aktuálně jí patří čtvrté místo). Zapomenout nesmíme na Mořský svět Praha v Holešovicích, kde je k vidění něco ve Střední Evropě naprosto jedinečného: krmení žraloků.

Terária s krokodýly mají v Tusarově ulici, naprosto kouzelný je park v Chuchelském háji. Sice k němu musíte jít do kopce, ale za tu trochu námahy to stojí. V nádherném prostředí najdete výběh s daňky, voliéry s dravými ptáky, exotické kozy a další zvířata. Velmi příjemně lze strávit den i v Toulcově dvoře v Hostivaři, kde si můžete adoptovat slepici, pískomila, koně nebo ovci. U hájovny v lesíku přilehlému k Hájím mají zvěřinec, který ocení nejen děti.

 
 

Místo

50° 7' 4.1952", 14° 24' 21.0348"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejzábavnější zoo a zooparky Česka: Kde uvidíte krmení žraloků