Přejít k hlavnímu obsahu

Novinky roku 2017: Zákaz igelitek v Keni a Londýn bez symbolu

Konec léta nebo, chcete-li, začínající podzim je extrémně bohatý na zásadní události v oblasti cestovního ruchu. Třeba při cestě na východ Afriky si nyní musíte rozmyslet, v čem povezete svoje věci. Podívejme se na to nejdůležitější, co se ve světě událo.

V létě 2017 přišli Keňané s překvapujícím a naprosto zásadním nařízením: zákazem dovozu plastových tašek. Igelitky se do země nejen nesmí vozit, nesmí se zde ani vyrábět. Keňská vláda se rozhodla chránit životní prostředí opravdu radikálně. Aby ne, vždyť její národní parky plné lvů, slonů a gazel tašky poletující po krajině opravdu hyzdí. A co místo nich? Národní úřad pro životní prostředí v Keni doporučuje tašky z juty sisalu a dalších méně invazivních materiálů. „V případě porušení zákazu hrozí pokuty ve výši cca 30.000 – 38.000 amerických dolarů nebo zadržení místní policií,“ varuje Tereza Picková z Asociace českých cestovních kanceláří.

Evropa: Big Ben nebije, do chorvatských lesů s telefonem

Co se týká turismu v Evropě, nejzásadnější zprávu posledních týdnů jste asi zaznamenali: z důvodu dochází k omezení provozu Big Benu. Na 4 roky přijde Londýn o typický zvuk hodin – dělníkům pracujícím v bezprostřední blízkosti by totiž nepomohly ani špunty do uší. Také nebudou k dispozici všechny hodiny na věži. Tedy nebudou fungovat všechny najednou. Kvůli rekonstrukci poběží vždy jen jedny.

V Albánii už od loňska nesmí na celém území země průvodcovské služby nabízet necertifikovaná osoba. Letos na tuto novinku albánská centrála cestovního ruchu opětovně upozorňuje, neboť nařízení je stále porušováno. Za prohřešek proti němu může dotyčná osoba zaplatit až 150.000 albánských leků, tedy 30.000 českých korun.

Do Chorvatska jezdíme bez průvodců a v hojném počtu. Země patří dlouhodobě k nejnavštěvovanějším státům Evropy. Aby turismus podpořila ještě více, přišla s mobilní aplikací, která návštěvníky provádí po 19 národních a přírodních parcích. Dá se stáhnout z oficiálních stránek chorvatských parků (parkovihrvatske.hr).

Mnohem méně než do Chorvatska se turisté z České republiky vydávají do Rumunska. To se pomalu mění. Od konce října přibude jeden pravidelný letecký spoj mezi Prahou a Bukureští. Počet přímých letů mezi oběma hlavními města se tak zvýší na pět.

Do Ruska jen oklikou mimo Bělorusko

Jet do Ruska se nyní občanům mnoha států (a patří mezi ně i ti z České republiky) nemusí vyplatit. V poslední době se vyskytlo několik případů vrácení cizinců ruskými pohraničníky zpět do Běloruska. Přechody mezi těmito státy podle ruských úřadů neslouží pro vstup občanů třetích států do země. Cestujete-li do Ruska, jeďte raději jinudy.

Zdroj: Asociace českých cestovních kanceláří (AČCKA)

 
 

Místo

-1° 17' 24.6048", 36° 49' 41.8512"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Novinky roku 2017: Zákaz igelitek v Keni a Londýn bez symbolu