Přejít k hlavnímu obsahu

Ostrý první týden na Srí Lance a korupce jako hrom

Přijde mi to trochu divné, ale už budeme na Srí Lance skoro týden. Na spoustu věcí zírám jako z jara. Na druhou stranu už tu máme svého bagetáře, svého distributora banánů a masérku, které půjdem nejspíš brzo na svatbu. A můj muž už má věrnostní kartičku do nedalekého obchoďáku. Ne všechno ale jde tak hladce.

Tak například pořád mám docela problém rozumět místnímu přízvuku. Dnes jsme měli pracovní schůzku, na které bylo pět místních. Skoro až do konce schůzky jsem byla přesvědčená o tom, že ten v té modré košili mluví sinhálsky. Že je to asi jinak mi došlo téměř v závěru, když mu ostatní pořád sveřepě odpovídali anglicky.

Jídlo mi strašně chutná, ale level pálivosti je trochu někde jinde. Dnešní „jen trošičku ostřejší“ biryani mi sežehlo chuťové buňky na troud. Kdybych neměla kýbl zmrzliny na zchlazení, hoří mi jazyk jak nějaký arabský ropný vrt doteď. Předpokládám, že „fakt hodně ostrý“ kari má úroveň pálivosti smrt.

V sobotu jsme chystali sváteční večeři pro naše místní spolupracovníky. Byla to vlastně taková generálka na Vánoce. Bramborový salát a ryba nám rozzářila očička – i když to nebyl kapr v trojobalu, ale tuňákový steak. Sedla nám i kulajda a bramboráky. Hosti spíš jen zdvořile ochutnávali, zatímco my jsme popisovali, co všechno vlastně děláme v Čechách z brambor (skoro všechno). A nakonec jsme byli rádi, že jsme se do toho mohli pustit sami.

Je asi zřejmé, že podnikání na Srí Lance není žádná brnkačka. Při práci v Česku mi kolegové na názorných příkladech vysvětlili spoustu důvodů, proč to mají u nás podnikatelé těžké, jak jim vláda hází klacky pod nohy a co všechno komplikují úřednická nařízení napsaná od stolu. Každému, kdo je frustrovaný z utlačování živnostníků, bych doporučila studijní cestu na Srí Lanku. Úřednické komplikace jsou tu stejně jako to kari na stupni smrt. Nehledě na to, že korupce se tu vzdouvá jako tsunami. Z obchodních schůzek musí neznalý Evropan odcházet nadšený a mnout si ruce. Slíbí se všechno a u toho to i zůstane. Domácí podmínky se najednou zdají nastavené user-friendly a EET je milý vánoční dárek. 

Jak ale říká kamarádčin děda, kdo se bojí, sere v síni. A tak si nebudu stěžovat. Protože kdyby to bylo jednoduché, dělal by to každý a my bychom si z toho neodvezli žádné lekce. To bychom pak odjeli domů a lidi by se ptali: Tak co, jaké to na tom Cejlonu bylo? A my bychom říkali: Ále. Váleli jsme se na pláži, jezdili jsme na výlety a sem tam bylo představení, nuda. A jestli je něco větší peklo než místní podnikání, tak je to nuda. 

 
 

Místo

6° 56' 2.6592", 79° 52' 17.0688"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Kejklíčková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Ostrý první týden na Srí Lance a korupce jako hrom