Přejít k hlavnímu obsahu

Pando v americkém Utahu: les klonů tvoří jeden strom

Ano, ve škole jsme se učili, že strom je strom a když se jich sejde hodně pohromadě, dá se tomu říkat alej, háj nebo les. V USA ale najdeme výjimku – rozlehlý les tvořený vlastně jen jedním stromem o váze tisícovky slonů. Jak je to možné?

Vědci zjistili, že všechny stromy v jedné poměrně rozlehlé části lesa Fishlake National Forest mají stejný genetický kód. Odhalili také, že pravděpodobně všechny vyrůstají z jednoho obrovitánského spletitého kořenového systému. Z něj neustále vyrůstají další a další klony původního stromu, který tu kdysi před desítkami tisíc let vyrašil první.

Zpackali studnu a omylem vytvořili jedno z nejkrásnější míst planety

Kolik vlastně těch desítek tisíc let bylo? Vědci nejsou úplně jednotní, přiklánějí se většinou ke stáří okolo 80 tisíc let, nicméně existují i tací, kteří by lesu, stromu či jak tomu vlastně říkat, hádali i milión let.

Fishlake National Forest
V Utahu člověk prostě nevychází z údivu.
Zdroj:
Shutterstock

Ačkoliv jde o na první pohled vcelku běžný les, je hojně navštěvovaný turisty. Aby také ne, vždyť se jedná o nejtěžší živý organismus na světě. Les spojený jedním kořenem do multistromu totiž váží okolo 6 miliónů kilogramů, tedy tolik jako tisíc alfa samců slona afrického.

Tisíce let zcela bez lidí vznikal v Na Pali havajský ráj

Utah patří k nejkrásnějším státům USA

Pando ale ani zdaleka nepředstavuje jedinou velkou atrakci státu Utah, ba naopak! V této oblasti vyhlásili Američané velký počet národních parků. Například Bryce Canyon patří do takzvané „Mocné pětky“ nejhezčích utažských národních parků spolu s parky Canyonlands, Capitol Reef, Zion a Arches.

Použité zdroje: 

  • fs.usda.gov/fishlake
  • utah.com/destinations/national-monuments/fishlake-national-forest/
  • en.wikipedia.org/wiki/Pando_(tree)
 
 

Místo

38° 40' 44.6808", -112° 20' 12.48"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Pando v americkém Utahu: les klonů tvoří jeden strom