Přejít k hlavnímu obsahu

Parkování a doprava na pražské letiště: co vyjde nejlevněji?

Mám si vzít taxíka? Nebo pojedu raději v klidu svým autem? Ale co s ním, až budu na dovolené? Tenhle problém má skoro každý, kdo odlétá na dovolenou. Jak ho řešit? Podívali jsme se na nejběžnější způsoby dopravy na Letiště Václava Havla a porovnáme jejich ceny, výhody a nevýhody.

Parkování na letišti

Na týden tu platíte 600, 800, ale i 900 korun, záleží na provozovateli konkrétního parkoviště. Něco málo může srazit online rezervace dopředu, ale většinou se jedná jen o pár korun. Lze také parkovat za méně než 400 korun přímo u terminálu, ovšem venku na nehlídaném parkovišti.

To už někteří raději odstaví auto někam poblíž zadarmo. To je však největší chyba. Věřte, že zloději mají okolí letiště velmi dobře zmapované. Vědí, že pravděpodobně budete na dovolené několik dní, a tak si vyčíhají nejpříhodnější okamžik a poctí vaše auto nečekanou návštěvou.

Parkování u letiště

Týden stání na 24 hodin denně a 7 dní v týdnu hlídaném parkovišti stojí 500 korun (dle ceníku na nejlevnějším parkovišti air-parking.cz). Tato místa obvykle bývají pár minut cesty od letiště, na které vás bezplatně doveze minibus provozovatele. Starosti se složitou orientací na ruzyňském parkovišti tak necháváte na profesionálovi, který pro vás přijede i při návratu z dovolené.

Pokud se chcete vyhnout složitostem s přesunem bagáže z taxíku do vlaku a raději se vydáte k letišti autem, je parkování u letiště nejlepší volba. Odpadne vám řada starostí a zaměstnanci parkoviště ohlídají, aby vám někdo vůz neodcizil, nevykradl nebo „neťuknul“ karoserii (lepší parkoviště zodpovídají i za to).

Posezení před parkovištěm ani není nutné, vše probíhá velmi rychle.
Zdroj: air-parking.cz

Cesta taxíkem

Po reportážích Praha vs. Taxi, v nichž se ukázalo, že někteří taxikáři pevnou kilometrovou taxu neberou příliš vážně a stanovují cenu podle toho, jak moc si zrovna chtějí vydělat. Ovšem ti poctiví vám ještě před cestou sdělí, kolik vás to bude stát. Nejnižší ceny se pohybují v rozmezí 14 – 17 korun na kilometr. Výhodou je rychlost, i když 23 semaforů na trase od dejvického Vítězného náměstí k letišti ji dokáže razantně snížit.

Cesta z centra Prahy, dejme tomu ze Staroměstského náměstí, vás u většiny společností vyjde na 350 – 500 korun. Ovšem než zabezpečíte byt a vynosíte zavazadla k autu, může zaplatit třeba 70 korun za dobu, po kterou na vás musel řidič čekat. Minutovou čekací dobu má v ceníku každá taxislužba.

Pokud nejsou taxíky řádně označeny jako TAXI, jedná se o černou přepravu. Do takových vozů raději nenastupujte, jejich řidiči nejsou vázány žádnými profesními pravidly.
Zdroj: bigstock.com

Cesta autobusem

Nedávným prodloužením metra na trase A vznikla mimo jiné stanice Nádraží Veleslavín. Z ní pravidelně odjíždějí autobusy č. 119 na letiště (každý den mezi 4:53 a 0:32). Cesta trvá okolo 15 minut podle toho, na jaký terminál míříte. Cena je 24 kč, pokud ovšem do Veleslavína jedete dalšími prostředky MHD a celková doba přesáhne 30 minut, potřebujete devadesátiminutový lístek za 32 kč.

Ale cesta autobusem má velkou nevýhodu – vláčení zavazadel v ruce, nepohodlí, nepříjemnou nutnost absolvovat tlačenici v autobusu. A že u stanoviště č. 1, odkud letištní stodevatenáctka odjíždí, je tlačenice pořádná po většinu dne. Navíc se skrz ni proplétají lidé jdoucí na vzdálenější stanoviště. Panuje tam slušný zmatek.

Možná jste v médiích zaregistrovali problém s chybějícími eskalátory u výstupu z metra. Řeší se placenými nosiči kufrů ve žlutých vestách. Sice vše ochotně vynesou, nicméně když se z podzemky vyvalí několik čekatelů na pomoc se zavazadly, nestíhají.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Parkování a doprava na pražské letiště: co vyjde nejlevněji?