Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Perugia – malebné město, které proslulo brutální vraždou

Město na zeleném pahorku dalo Itálii a světu umělce i učence, její starou architekturu jezdí obdivovat lidé z celé země, avšak média zaznamenala tohle místo o velikosti Plzně až v roce 2007.

Tehdy tu na univerzitě došlo k brutální vraždě studentky. Krvavé slávy se ale Perugia snaží zbavit a ukazuje, že patří mezi zajímavá místa Itálie.

Jmenovala se Meredith Kercher, bylo jí jednadvacet a do Perugie přijela z Velké Británie studovat italštinu. Její pobyt skončil za opravdu velmi dramatických okolností. Počátkem listopadu 2007 našli její tělo policisté v rozbitém a přeházeném studentském bytě. Meredith měla podříznuté hrdlo, byla pobodaná a před smrtí ji někdo surově znásilnil.

Kdo je její vrah, se dosud nepodařilo odhalit. Podezřelá Amanda Knox, toho času také studentka, které Italové přezdívali ďábelská sfinga, dostala v prvním kole soudních peripetií spolu se svým přítelem 25 let. Při odvolání se jí podařilo zemi opustit a zpátky už se nevrátí. Amanda vydala v Americe knihu a vystupuje v televizních show. Je z ní hvězda, i když nebohou Meredith možná zavraždila. Kdo ví?

Perugia náměstí
V hlavním městě Umbrie na vás čekají historické památky i známé čokoládové pochoutky.
Zdroj:
Shutterstock

Perugia je ráj historiků

Studentské město Perugia se otřáslo v základech. Svou image mekky umění a vzdělanosti a turisticky zajímavé odbočky při cestování do Itálie pracně získává zpět. To je však velká škoda. Perugia může totiž nabídnout víc než jen syrové detaily pro bulvární novináře. Její historie sahá hluboko do minulosti.

Je jedním z 12 etruských měst, která byla dobyta Římany. První zmínka o Perugii pochází už z roku 310 nebo 309 před naším letopočtem. Město bylo několikrát do základů vypáleno a obnoveno. Zakotvili tu papežové, ale také mocné rody holdující masakrům.

Architektonické památky se v Perugii datují až době etruské. Renesanční katedrály i antické památky stojí hrdě na kopci uprostřed města, které obklopuje kruh zeleně. Dál se rozprostírá město jako kterékoli jiné. Starodávný pahorek ale dává tušit temperamentní historii.

Mnoho škol a moře na dosah

Město se 170 tisíci obyvatel hostí dvě univerzity a několik dalších význačných center vzdělávání. Studenti se sem jezdí učit italštinu, umění i mediální znalosti. A už mnoho učenců z tohoto místa vzešlo. Byl jím například Pietro Perugino – učitel renesančního mistra Raffaela, malíř Pitrucchio či architekt Galeazzo Alessi.

Perugia ulička
I bezcílné toulky městem jsou tady zážitek.
Zdroj:
Shutterstock

Přestože Perugia neleží u moře, má i z tohoto pohledu co nabídnout. Jenom hodinu cesty odtud je Florencie, dvě a půl Řím. Ale ani s mořem nakonec návštěvníci nemusí přijít zkrátka. Nejbližší pláž je odsud 150 kilometrů, nejbližší oblíbená ještě o 50 kilometrů víc. 

Co ve městě vidět? Je tu pevnost i nákupní třída plná historických památek

Naprostým highlightem Perugie je pevnost Rocca Paolina z 16. století, která vznikla jako symbol papežské moci, spíš ale posloužila jako vězení. Dneska se to tu hemží turisty a je odsud pěkný rozhled do okolí. 

Za procházku stojí nejznámější nákupní třída ve městě – Corso Vannucci. Kromě toho, že tu seženete nejeden bezva suvenýr, tady spatříte historickou budovu banky z 15. století, v níž je dneska muzeum s freskami, z nichž zrak přechází.

Podívat se můžete i na baziliku San Domenico, která patří k nejvýznamnějším kostelům v Itálii. Jeho původ se datuje do 13. století. Další bazilikou, která stojí za návštěvu, je bazilika San Pietro, neoklasicistní kostel z 19. století.

Nejdůležitějším náměstím v Perugii je Piazza IV Novembre. Jeho dominantou je Fontána Maggiore, nepřehlédnete tu katedrálu San Lorenzo

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

43° 6' 43.9992", 12° 23' 20.0004"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Perugia – malebné město, které proslulo brutální vraždou