Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Pevnost v oblacích a chrám Buddhova zubu: Poznejte rajskou Srí Lanku!

Jižně od Indie leží stále zelený ostrov, který je prý jedním z nejkrásnějších na naší planetě – Srí Lanka. Je až neuvěřitelné, kolik historických, kulturních i náboženských památek se vejde na tak malé území. Srí Lanka na vás dýchne atmosférou, která voní po aromatizovaných čajích, tajemnu a mísení několika náboženství.

Srí Lanka leží na ostrově Cejlon a od Indie ji odděluje řetězec korálových útesů přezdívaný Adamův most. V překladu název znamená „Zářivá země“ a je pravdou, že její pobřeží s bílými plážemi září už zdálky. Většina turistů sem ale nepřijíždí za povalováním na plážích, ale za poznáváním fascinujících historických památek.

Anuradhapura – centrum starověkého Cejlonu

Historií dýchající Anuradhapura je nejstarším městem na Srí Lance, jeho základy byly položeny už ve 4. století př. n. l. Více než 1500 let bylo navíc hlavním městem celého ostrova a právě z této doby se dochovalo množství památek. Zároveň bylo ve své době největším klášterním městem světa – v jeho zdech žilo naráz až 10000 mnichů.

Většina turistů míří při návštěvě Anuradhapury do tzv. Svaté čtvrti – nejstarší části města. Ta má dvě dominanty. První je „Buddhův strom“. Podle pověsti tento strom vyrost ze štěpu stromu, pod kterým v Indii Buddha došel k osvícení. Pokud je to pravda, pak je tento strom starý více než 2000 let.

Stupa je typicky buddhistická stavba, ač se to nezdá, není dutá, ale kompletně vyzděná.
Zdroj: ESO travel

Druhým centrem turistického ruchu je klášter Jetevana – mohutná stupa (cihlová církevní stavba kupolovitého tvaru – „kostel po buddhisticku“), která byla ve starověku 3. nejvyšší stavbou světa. Jejích tehdejších 120 metrů ji zařadilo hned za pyramidy v Gize. Dnes měří na výšku „jen“ 70 metrů, i tak ale vzbuzuje v návštěvnících respekt.

Sigiriya – pevnost v oblacích

Sigiriya neboli Lví skála je podle většiny turistů tou nejkrásnější památkou na Srí Lance. Téměř 200 metrů vysoká kolmá skála, která ční k nebi nad okolní terén, se v 5. století  stala nejnedobytnější pevností v tehdejším světě. Na jejím úpatí jsou dodnes dochovány zbytky komplexu zahrad, bazénů a fontán. V důmyslném systému vnitřních chodeb pak turisté obdivují velké množství fresek a nástěnných maleb.

Od roku 1982 je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. Nicméně vědci se dodnes nemohou shodnout, jaký byl její hlavní účel. Romantičtější verze říká, že pevnost na vrcholu nechal vystavět král Kassapa, který se tu chtěl ukrýt po vraždě svého otce, vědci jsou ale skeptičtější – podle nich byl celý komplex ohromným buddhistických chrámem. Ať je to tak, či onak, při výstupu po 1860 schodech až na samý vrchol se pořádně zadýcháte.

Skalní pevnost Sigiriya je stará více než 1500 let.
Zdroj: ESO travel

Hlavní město čaje

Nuwara Eliya je nejvýše položené město Srí Lanky a také srdce oblasti proslavené cejlonským čajem. Srí Lanka je třetím největším exportérem čaje na světě (hned za Indií a Čínou). Navíc její čaj patří celosvětově k nejlepším a nejoblíbenějším. Samotný proces, na jehož konci je šálek voňavé tekutiny, začíná sběrem, následuje zavadnutí, svinutí a fermentace – což je proces, kdy jsou čajové lístky vystaveny proudu vlhkého vzduchu. Následně přijde dosušení suchým vzduchem. Na stupni fermentace pak záleží, jaký čaj pijete – stoprocentně fermentovaným je černý čaj, naopak bílému čaji se celý proces fermentace vyhnul.

Města chrámů – Polonnaruwa a Dambulla

V roce 1070 přišla Anuradhapura o post hlavního města tehdejšího Cejlonu. Nahradila ji Polonnaruwa – město chrámů a paláců z 11. století. Do dnešních dnů se dochovaly ruiny královského paláce, královské lázně, ale hlavně svatyně Gal Vihara, kde jsou do jednoho skalního masívu vytesané 4 sochy Buddhy. Největší ležící Buddha má úctyhodných 14 metrů, svrchu tak kouká na stojícího sedmimetrového „kolegu“ a v jejich stínu se jen krčí zbylí dva dvoumetroví „trpaslíci“. Polonnaruwa je dnes jedním z největších měst na Srí Lance, ale o titul hlavního města přišla už v roce 1215.

Starodávně město Pollonaruwa bylo necelých 200 let hlavním městem.
Zdroj: ESO travel

Za návštěvu stojí i 5 skalních chrámů v oblasti Dambulla v centrální části Srí Lanky. Uvnitř jeskynních svatyní je vytesáno více než 100 soch Buddhy v těch nejrůznějších podobách a polohách. Stěny a strop zdobí unikátní malby s buddhistickými motivy, které připomínají dobu prvního století našeho letopočtu, kdy zde probíhaly první bohoslužby. Od roku 1991 je celý komplex také zapsaný na seznam UNESCO.

Za Buddhovým zubem do Kandy

Kandy bylo posledním hlavním městem sinhálských králů. Mimochodem Sinhálci dnes tvoří zhruba 74 % populace, největší menšinou jsou pak Tamilové, kteří usilují o autonomii a část z nich je propojena se separatistickou ozbrojenou skupinou Tamilští tygři. Pokud se vydáte do Kandy, pak nesmíte minout chrám Buddhova zubu. Pověst říká, že zub byl na poslední chvíli vytažený z Buddhovy pohřební hranice a následně uložený v Anuradhapuře.

  • Jeho zub tam sice nenajdete, ale za to mnoho úchvatných Buddhových soch v nadživotní velikosti. Tak takový zážitek si můžete odnést z Buddha Parku v Laosu. Doporučujeme. 
Skalní chrám v Dambulle je umístěný v 5 rozlehlých jeskyních.
Zdroj: ESO travel

V 16. století ho ale jako pohanský symbol údajně zničili Portugalci. Skeptikové tvrdí, že relikvie ve zlaté schránce, které se dnes klaní věřící, je na lidský zub příliš velká a veškeré úcty jsou vzdávány zubu z buvola, ale veškeré jejich snahy jsou vždy v zárodku umlčené. Jakkoli se to může stát zvláštní, má tento zub i svůj svátek. Jmenuje se Esala Perahera a ani během něj samotný zub nespatříte, protože je stále ukrytý ve zlaté skříňce a možnost spatřit ho má jen hrstka vyvolených.

Pozůstatky zřejmě největšího antického zlatého dolu v Evropě může vidět dnes každý. Navštivte pohoří Las Médulas ve Španělsku.
 
 

Místo

7° 57' 23.9112", 80° 45' 36.504"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Lucie Štěrbová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Pevnost v oblacích a chrám Buddhova zubu: Poznejte rajskou Srí Lanku!