Přejít k hlavnímu obsahu

Podkova a Máj na Vltavě: podívejte se na nejkrásnější vltavské meandry

Jednoznačně patří k nejkrásnějším vyhlídkám na Vltavu. Je ukázkou nevypočitatelnosti jinak na naše poměry krotké přírody. Skkýtá úžasný pohled na krajinu. Řeč je o Vyhlídce Máj asi 3 km po proudu za Slapskou přehradou.

Teletín, to nezní moc romanticky. Kousek od této obce ale najdeme jedno z nejkrásnějších míst na Vltavě, vyhlídku Máj. Je z ní vidět hodně ostrý říční meandr. Voda si na tomto místě musela hledat cestu mezi tvrdými skalami. Prohloubila kaňony velmi atraktivní na pohled. Není divu, že si sem lidé často chodí pro báječné fotky.

Dostanete se sem po žluté z Teletína (okres Benešov, Středočeský kraj) nebo Třebsína a pak u severního konce Teletína přes pole a les asi 900 metrů na západ k vyhlídce.

Tady by se romantika dala krájet...
Zdroj: Bigstockphoto

Ne každý je ale z této vyhlídky nadšený. Když se tudy ještě plavívali voraři, dovedete si představit, že takové zatáčky rozhodně nemilovali, spíše je proklínali. Vše jim navíc znepříjemňovali zdejší obávané silné proudy.

Další klenot: meandr u Orlíku

Meandr pod vyhlídkou Máj není jediný vodní skvost v na Vltavě. Dalšímu se říká Podkova. Mezi přehradami Kamýk a Orlík vytvořila řeka neuvěřitelný meandr, který rádi obdivují turisté z Česka i zahraničí. Pokud si chcete užít nezapomenutelný výhled nejen na záhyb řeky, ale i na okolí, vydejte se na skalisko Na Vraném poblíž vrchu Na Altánku u obce Solenice. Vyhlídka Solenice ční 160 m nad samotným meandrem.

Turistické značky? Žádné

Je to trochu škoda, ale k místu, na němž se nachází jedna z nejhezčích vyhlídek na Vltavu, nevede turistická trasa. Musíte si tak vystačit se svým orientačním (ne)smyslem. Pravděpodobně nejlepší je jít sem z obce Zduchovice, kde můžete nechat auto nebo se do ní dostat hromadnou dopravou.

Zhruba 770 m jděte po zelené trase, za lesním cípem nad obcí zahněte prudce vlevo a jděte necelých 300 m po neznačené cestě k silnici. Po ní se vydejte vpravo  a po asi 540 m chůze odbočte do lesa. Jděte 100 m po vrstevnici a potom přibližně 80 m z kopce na skalní ostroh. Časová náročnost výletu je asi 2,5 hodiny, ovšem pokud rádi trháte rekordy, bude to klidně i rychlejší.

Co v okolí?

Podívat se tu můžete také na Šefrovnu, známou jako historicky nejmenší pivovar v Čechách, jehož odběrateli byli hlavně plavci a voraři. Dále pak na Vrškamýk, zříceniny královského hradu asi kilometr západně od Kamýku nad Vltavou, nebo Makovou horu s barokním poutním kostelem. 

 
 

Místo

49° 37' 38.262", 14° 12' 7.7292"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Podkova a Máj na Vltavě: podívejte se na nejkrásnější vltavské meandry