Přejít k hlavnímu obsahu

Pohádkový most: tady dospívají mladí Bosňané

Poslední nadechnutí vzduchu do plic a potom následuje střemhlavý pád do sargasových hlubin řeky Neretva. Že je to nebezpečné? Inu, občas také někdo zemře, to je pravda. Ale tak prostě vypadá zábava na památce, která je od roku 2005 na seznamu UNESCO.

Na délku má Stari most v 5. největším městě Bosny Mostaru 29 m, na šířku dobré 4 m a hladinu řeky Neretvy převyšuje o 24 m. Funguje jako zásobárna adrenalinu pro mladé, ale také jako korektní předěl mezi chorvatskou a muslimskou čtvrtí. Zajímavostí ovšem najdeme ve spojitosti s elegantním mostem víc.

Rekonstrukci mostu provedla turecká firma Er-Bu Construction Corp.
Zdroj: Bigstock.com

Jak oslnit krásné děvče? Skoč si, chlapče…

Každoročně se na konci července konají tzv. skoky dospělosti. Tuto trochu nebezpečnou zábavu provozují mladí muži na mostě už od roku 1664! V té době šlo hlavně ukázat místním krasavicím odvahu a mužnost. Nyní jde o jednu z hlavních atrakcí, které do města Mostar lákají turisty z celého světa – a samozřejmě na místní dívky to působí stále.

A hoplááá...
Zdroj: Bigstock.com

Nebudete věřit, ale počet přihlížejících na těchto skokanských soutěžích čítá klidně i 15 tisíc! A pokud se zrovna místním skokanům nechce skákat či přijedete do Mostaru v jiném letním měsíci, tak se rádi za drobnou úplatu k plachtění z mostu "nechají přemluvit" (drahoty ale dělají spíše kvůli výši úplaty, než že by se jim nechtělo).

Most, který zničila válka

Bosenská válka z 90. let minulého století má kromě mnoha mrtvých lidí na svědomí taktéž současný kulturní symbol Bosny a Hercegoviny – Mostarský most – 450 let starou pýchu osmanského architektonického slohu. Říkalo se, že šlo o zavraždění památky.

Město Mostar leží na jihu Bosny a Hercegoviny.
Zdroj: Bigstock.com

Znovuotevření se kamenný most v Mostaru dočkal až po 11 letech po své válečné smrti, a to v létě roku 2004. Díky citlivě provedené rekonstrukci most vypadá svěže jako po dostavění v roce 1566.

 
 

Místo

43° 20' 14.262", 17° 48' 54.4464"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Pavel Jartym

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Pohádkový most: tady dospívají mladí Bosňané